Subvențiile APIA acordate în prezent crescătorilor de ovine din România nu acoperă nici tarifele pentru medicul veterinar, costul medicamentelor și impozitul pe oaie. Se impune acordarea unei subvenții pentru producția de carne de oaie, care să-i convingă pe crescători să nu renunțe la oi, a spus Marian Valentin, secretar al Asociației Crescătorilor de Ovine Dobrogea, luni seara, la Agro TV.
Marian Valentin, secretar Asociația Crescătorilor de Ovine Dobrogea, pentru Agro TV: "În afară de faptul că creșterea oilor în România este un obicei, un stil de viață, până la urmă, așa cum știm de 2.000 de ani se cresc oi. Din păcate, am cam rămas la nivelul ăla cu tehnologia, nu prea am înaintat, aici problema este că acest sector este destul de ineficient și atunci ei trebuie sprijinit. Trebuie sprijinit și de stat. Este o situație destul de curioasă. Este un sector care participă la balanța pozitivă de export, deci este un sector oportun.
Culmea culmilor, el nu e sprijinit, subvenția este atât de mică încât se volatilizează prin costuri. La ora actuală, numai medicamentele, medicul veterinar și taxele și impozitele sunt mai mari decât subvenția acordată. Sunt două subvenții (ajutor național tranzitoriu și sprijin cuplat n.r.) plus una la servicii (registre genealogice n.r) care trece prin asociațiile acreditate. Sumele, dacă e să adunăm, nu știu dacă depășim, 4 euro ( ajutor național tranzitoriu n.r.), 16 euro (sprijin cuplat zootehnic n.r.) și sprijin pentru servicii, hai să mai punem încă 20 de euro, e foarte puțin. Ca să nu mai spun că nu se încurajează și trebuie încurajată producția asta de carne care există, potențialul este mare, dar să nu uităm că rasele noastre sunt mixte, nu au o carcasă exclentă, deci noi nu putem ocupa Europa, care importă circa 300.000 de tone de carne de ovină, țări europene. O importă de unde? De la terți, din afara Europei. Noi nu putem pentru că noi nu avem rase care să claseze.
Doar rasele Merinos, 20% din tineretul îngrășat din rasa Merinos se clasează după schema Europ, în o și p. Restul se clasează dacă iei pielea după ele, Doamne ferește dacă se mai pune problema opririi transportului în viu. Ceea ce nu cred, este imposibil, întrucît Europa nu poate să-și dea singură palme, cum s-ar zice, că a dat derogare pentru țările arabe, pentru că aici este o chestie religioasă, o tăiere halal, care se face numai într-un anumit mod, deci exportul în această zonă, în tăiat, e foarte puțin. Sigur, a apărut și la ei cerința de carne tăiată, dar foarte puțină. Deci, nu cred eu că deocamdată se pune problema (interzicerii exportului de animale vii n.r.)."
Creșterea ovinelor este un sector care participă cu plus la balanța comercială a României, a mai spus Marian Valentin.
"Este oportun, trebuie să-l dezvoltăm. Am ajuns de la 20 de milioane, 25 de milioane de ovine, care erau în 90, la 7-8 milioane de ovine, 9 milioane, hai 10, că ajunsesem la 10, dar au început să scadă. Noi urmărim solicitările pentru o subvenție și acolo se vede foarte clar, scad efectivele."