Nemulțumire mare în rândul fermierilor care cultivă legume în spații protejate! Subvenția APIA, ajutorul de minimis pentru acest an pentru legume, este mai mică decât ajutorul primit de legumicultori în cadrul Programului Tomata și ajunge mult mai târziu în buzunarele fermierilor.
Legumicultorii spun că actuala conducere a Ministerului Agriculturii și-a bătut joc de programul Tomata prin care era acordat un ajutor de minimis pentru cultivatorii de tomate în spații protejate. A transformat Tomata într-un program de ajutor pentru mai multe legume cultivate în spații protejate, dar a tăiat din bani. Guvernul Cîțu a redus cuantumul ajutorului de minimis pentru legumicultori, de la 3.000 de euro/beneficiar/1.000 mp cultivați cu tomate la maxim 2.000 euro/beneficiar/1.000 mp cultivați cu legume în spații protejate, iar în acest an se aplică doar pentru legumele cultivate la toamnă și comercializate până la data de 2 decembrie. Deci, banii vor ajunge la legumicultori la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor. A fost redusă și suma alocată la nivel național pentru acest program, de la 50 milioane euro, în 2019, la 30,7 milioane euro în 2021.
Programul de susținere a cultivatorilor de legume în spații protejate pentru acest an a fost aprobat de Guvern cu o întârziere de trei luni, astfel dacă inițial și varza era pe lista legumelor, ulterior hotărârea a fost modificată, iar varza lăsată fără sprijin financiar. Din luna martie, de când a apărut pe site-ul MADR proiectul de hotărâre de Guvern care stabilește acordarea acestui ajutor, s-au scurs trei luni până-n 16 iunie 2021 când hotărârea a fost aprobată de Executiv.
Spre deosebire de anii anterior, această schemă de ajutor de minimis pentru producția de legume în spații protejate va fi implementată de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), care va efectua controalele împreună cu direcțiile județene pentru agricultură.
Potrivit comunicatului transmis de APIA pentru Agroinfo, ajutorul de minimis de acordă pentru culturile de ardei, castraveți, tomate, vinete. Dar, ATENȚIE, un legumicultor poate primi acest ajutor de minimis pentru o singură cultură din cele precizate mai sus, și doar pentru suprafața de 1.000 mp. Adică, maxim 2.000 de euro pentru un legumicultor, atât este anul acesta ajutorul. De exemplu, presupunem că un legumicultor cultivă ardei și vinete pe o suprafață de 5.000 mp, 2.500 mp cu ardei și restul cu vinete, va trebui să aleagă pentru care cultură depune cererea la APIA și va primi plata doar pentru 1.000 mp cultivați.
Vă reamintim criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească legumicultorii pentru obținerea ajutorului de minimis:
a) să fie înregistrați în registrul unic de identificare și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA;
b) să solicite ajutorul de minimis prevăzut de HG nr. 651/2021;
c) să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile: ardei gras și/sau ardei lung, castraveți, tomate, vinete;
d) să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate;
e) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate, în anul 2021;
f) să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat începând cu data înfiinţării culturii și avizat de oficiul fitosanitar județean;
g) să facă dovada valorificarii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare.
Producțiile minime:
1) în sere:
⦁ 2900 kg/1000 mp pentru ardei gras și/sau lung;
⦁ 5000 kg/1000 mp pentru castraveți;
⦁ 8500 kg/1000 mp pentru tomate;
⦁ 3000 kg/1000 mp pentru vinete;
2) în solarii:
⦁ 1600 kg/1000 mp pentru ardei gras și /sau lung;
⦁ 3000 kg/1000 mp pentru castraveți;
⦁ 3200 kg/1000 mp pentru tomate;
⦁ 2000 kg/1000 mp pentru vinete;
Cererile se depun la APIA până la 20 iulie inclusiv, iar valorificarea producției se va face în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie. Ministerul Agriculturii precizează că documentele justificative pot fi depuse până la 3 decembrie 2021, inclusiv. Dovada obținerii producției de legume obținute în spații protejate o constituie bonul fiscal/ factura/ fila din carnetul de comercializare.