PLATĂ SUBVENȚII! De subvenția APIA pe hectarul de pășune să beneficieze doar crescătorii de animale, este una dintre propunerile pe care le face Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România, ACBCR, pentru următorul exercițiu financiar 2023-2027. În prezent, de această subvenție beneficiază și cei care nu au animale, dar desfășoară o minimă activitate agricolă, cum este cositul pășunii.
În prezent, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită subvenția pe hectarul de pășune fermierilor care asigură încărcătura pe pășune cu animale, minim 0,3 UVM/ha, și celor care nu au animale, nu asigură încărcătura, dar cosesc o dată pe an pășunea și vând fânul.
Crescătorii de bovine s-au întâlnit miercuri, 10 februarie 2021, cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, pentru a discuta subvențiile pentru zootehnie pentru anii 2021-2022, dar și propunerile pentru Planul Național Strategic 2023-2027.
Crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România, a participat ieri la ședința cu ministrul agriculturii și cu echipa de conducere MADR. Pentru următorul exercițiu financiar, 2023-2027, una dintre propuneri este ca subvenția pe hectarul de pășune să fie acordată exclusiv celor care dețin animale în proprietate și asigură încărcătura cu animale, să fie excluși de la plata acestei subvenții cei care nu au animale.
Așa cum bine a subliniat domnul ministru, în vegetal sunt fermieri care au teren arabil și au doar adeverința de la primărie, dar, în realitate, acel teren e dat în arendă la fermieri care-l lucrează și el se duce și își ia subvenția, același lucru se poate constata și la pășuni și fânațe, unde sunt foarte mulți fermieri care încasează subvenții mari spre foarte mari, în zona de munte, 470 de euro pe hectar, aproape 500 de euro pe hectar, și ei nu mai desfășoară niciun fel de activitate agricolă acolo.
Adică, propunerea este ca doar fermierii care au animale în proprietate să beneficieze de sprijin pentru aceste suprafețe de pășuni și fânațe. Nu am înaintat încă această propunere, urmează după ce apare regulamentul european pentru următorul exercițiu financiar (2023-2027), dar ar fi una dintre propunerile venite de la fermieri, de la colegii din țară, în special, din zona de munte unde sunt foarte, foarte multe cazuri în care sprijinul îl primește cel care, în anumite situații, nici nu mai știe unde are terenul. Merge la primărie, scoate adeverința o duce la APIA și așteaptă luna octombrie când îi intră banii în cont.
Ca să nu mai vorbim de faptul că ăștia primesc banii primii, pentru că ei nu au animale și neavînd schemă de ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) sau SCZ (sprijin cuplat zootehnic n.r.) intră la plata pe teren mai repede. Și unii chiar mai și râd de noi, cei care avem animale, că ei au subvenția în cont.
Atunci, cel care are pășunea poate să opteze, dacă vrea, poate să-și cumpere animale, dacă nu-i convine și are altă ocupație, poate să dea terenul în arendă cu acte către un crescător de animale. Și atunci, în funcție de calitatea terenului, de zonă, de cererea pieței, poate să obțină o arendă sau poate să renunțe cu totul la acel teren. Proprietarul de teren are trei variante, una: să nu mai ceară subvenție pentru că nu are animale, să lase terenul acolo în paragină, dar să nu ia subvenția, a doua: să-și cumpere animale și să pășuneze cu animalele proprii, iar a treia: să-l dea în arendă. Nu ar fi corect să se meargă în continuare așa. Sunt fermieri care completează toamna o filă, două din carnetul de comercializare, precum că a vândut fânul către un fermier care are vaci, acel fermier, săracul, nici nu știe că el a cumpărat fânul. Sunt foarte multe situații din astea. Adică, el, ca dovadă că a lucrat terenul, declară la APIA că a cosit și a vândut fânul, dar în realitate nu s-a întâmplat așa. Dacă nu e în eșantionul de control APIA, nu-l întreabă nimeni și scapă, dacă este, se duce și cosește repede, peste noapte, lasă fânul acolo.
Și aici s-ar putea extinde ca subvenția să se dea pentru utilizatorii pășunii, adică dacă utilizatorul terenului este cel care are animale, acel utilizator să primească subvenția, să facă dovada clară că are animale în proprietate. Și aici e o măsură complementară care nu costă nimic ministerul, că nu trebuie să dea bani în plus, dar pentru fermierii veritabili, cum e termenul în regulamentul european, ar fi o gură mare de oxigen, a declarat crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România, exclusiv pentru AGROINFO.
Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFO: https://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html