Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE SĂ FIE DATĂ DOAR CELOR CARE AU ANIMALE!

Publicat: 11 februarie 2021 - 07:45
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

PLATĂ SUBVENȚII! De subvenția APIA pe hectarul de pășune să beneficieze doar crescătorii de animale, este una dintre propunerile pe care le face Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România, ACBCR, pentru următorul exercițiu financiar 2023-2027. În prezent, de această subvenție beneficiază și cei care nu au animale, dar desfășoară o minimă activitate agricolă, cum este cositul pășunii.

În prezent, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită subvenția pe hectarul de pășune fermierilor care asigură încărcătura pe pășune cu animale, minim 0,3 UVM/ha, și celor care nu au animale, nu asigură încărcătura, dar cosesc o dată pe an pășunea și vând fânul.

Crescătorii de bovine s-au întâlnit miercuri, 10 februarie 2021, cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, pentru a discuta subvențiile pentru zootehnie pentru anii 2021-2022, dar și propunerile pentru Planul Național Strategic 2023-2027.

Crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România, a participat ieri la ședința cu ministrul agriculturii și cu echipa de conducere MADR. Pentru următorul exercițiu financiar, 2023-2027, una dintre propuneri este ca subvenția pe hectarul de pășune să fie acordată exclusiv celor care dețin animale în proprietate și asigură încărcătura cu animale, să fie excluși de la plata acestei subvenții cei care nu au animale.

Așa cum bine a subliniat domnul ministru, în vegetal sunt fermieri care au teren arabil și au doar adeverința de la primărie, dar, în realitate, acel teren e dat în arendă la fermieri care-l lucrează și el se duce și își ia subvenția, același lucru se poate constata și la pășuni și fânațe, unde sunt foarte mulți fermieri care încasează subvenții mari spre foarte mari, în zona de munte, 470 de euro pe hectar, aproape 500 de euro pe hectar, și ei nu mai desfășoară niciun fel de activitate agricolă acolo.

Adică, propunerea este ca doar fermierii care au animale în proprietate să beneficieze de sprijin pentru aceste suprafețe de pășuni și fânațe. Nu am înaintat încă această propunere, urmează după ce apare regulamentul european pentru următorul exercițiu financiar (2023-2027), dar ar fi una dintre propunerile venite de la fermieri, de la colegii din țară, în special, din zona de munte unde sunt foarte, foarte multe cazuri în care sprijinul îl primește cel care, în anumite situații, nici nu mai știe unde are terenul. Merge la primărie, scoate adeverința o duce la APIA și așteaptă luna octombrie când îi intră banii în cont.

Ca să nu mai vorbim de faptul că ăștia primesc banii primii, pentru că ei nu au animale și neavînd schemă de ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) sau SCZ (sprijin cuplat zootehnic n.r.) intră la plata pe teren mai repede. Și unii chiar mai și râd de noi, cei care avem animale, că ei au subvenția în cont.

Atunci, cel care are pășunea poate să opteze, dacă vrea, poate să-și cumpere animale, dacă nu-i convine și are altă ocupație, poate să dea terenul în arendă cu acte către un crescător de animale. Și atunci, în funcție de calitatea terenului, de zonă, de cererea pieței, poate să obțină o arendă sau poate să renunțe cu totul la acel teren. Proprietarul de teren are trei variante, una: să nu mai ceară subvenție pentru că nu are animale, să lase terenul acolo în paragină, dar să nu ia subvenția, a doua: să-și cumpere animale și să pășuneze cu animalele proprii, iar a treia: să-l dea în arendă. Nu ar fi corect să se meargă în continuare așa. Sunt fermieri care completează toamna o filă, două din carnetul de comercializare, precum că a vândut fânul către un fermier care are vaci, acel fermier, săracul, nici nu știe că el a cumpărat fânul. Sunt foarte multe situații din astea. Adică, el, ca dovadă că a lucrat terenul, declară la APIA că a cosit și a vândut fânul, dar în realitate nu s-a întâmplat așa. Dacă nu e în eșantionul de control APIA, nu-l întreabă nimeni și scapă, dacă este, se duce și cosește repede, peste noapte, lasă fânul acolo.

Și aici s-ar putea extinde ca subvenția să se dea pentru utilizatorii pășunii, adică dacă utilizatorul terenului este cel care are animale, acel utilizator să primească subvenția, să facă dovada clară că are animale în proprietate. Și aici e o măsură complementară care nu costă nimic ministerul, că nu trebuie să dea bani în plus, dar pentru fermierii veritabili, cum e termenul în regulamentul european, ar fi o gură mare de oxigen, a declarat crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România, exclusiv pentru AGROINFO.

Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFOhttps://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html

 

Vizualizat: 8490 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Avertisment! Străinii vor deține 7 milioane ha din terenul arabil al României!

Avertisment! Străinii vor deține 7 milioane ha din terenul arabil al României!

12 mai 2021 - 14:32

Federația Națională PRO AGRO avertizează că străinii vor deține, până-n 2030, 7 milioane de hectare din cele 9,4 milioane de hectare de teren arabil pe care le are România. Apelul fermierilor către parlamentari a fost transmis astăzi de PRO AGRO către Agroinfo.

Mesaj urgent APIA pentru fermieri!

Mesaj urgent APIA pentru fermieri!

12 mai 2021 - 13:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data de 17 mai 2021, reprezintă ultima zi de primire, fără penalități, a Cererilor unice de plată în cadrul Campaniei 2021.

Crescătorii români de oi și de vaci vor beneficia de ajutor pentru bunăstarea animalelor!

Crescătorii români de oi și de vaci vor beneficia de ajutor pentru bunăstarea animalelor!

12 mai 2021 - 08:36

Ajutorul pentru bunăstarea animalelor va fi acordat și crescătorilor de ovine, de vaci, de capre, nu doar crescătorilor de porci și păsări cum se întâmplă acum. Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii români. Anunțul este făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.

Lista completă cuantum ajutoare pentru fermierii români!

Lista completă cuantum ajutoare pentru fermierii români!

12 mai 2021 - 07:44

Bugetul PNDR destinat perioadei de tranziție 2021-2022 este de aproximativ 3,26 miliarde Euro și anume: fonduri FEADR 2021-2027 CFM (Cadrul Financiar Multianual) - 2.569,10 mil. euro și fonduri EURI (Instrumentrul de Relansare al Uniunii Europene) - 692,09 mil. euro.

Cățean (MADR): Laptele de pajiște, o nouă schemă de ajutor pentru crescătorii de animale!

Cățean (MADR): Laptele de pajiște, o nouă schemă de ajutor pentru crescătorii de animale!

12 mai 2021 - 07:16

Ciobanii austrieci au fost mai isteți decât noi și au înregistrat încă din 2018 produsul lapte de fân la Comisia Europeană, un produs protejat la nivel european care le aparține. România cu atâtea pășuni, cu așa tradiție îndelungată în oierit a pierdut în fața Austriei care nu se poate lăuda cu aceeași tradiție. Acum, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, oierul George Cățean, vine cu ideea unei scheme de calitate, laptele de pajiște, copiată de la austrieci.

Plata subvențiilor APIA pentru crescătorii de animale! Anunț important!

Plata subvențiilor APIA pentru crescătorii de animale! Anunț important!

11 mai 2021 - 14:45

Sprijinul cuplat zootehnic, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum din zootehnie! Crescătorii de animale sunt anunțați că pierd această subvenție APIA, cifrată la aproape 200 de euro/cap de animal, dacă nu au cerut până la data de 1 mai 2021 adeverința de apartenență a animalelor la rasă necesară pentru obținerea banilor de la APIA. Anunțul este făcut de Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România, ACBCR, și sunt vizate rasele de bovine Limousine și Charolaise.

Ministrul Oros: Eu vreau ca fermierii să câștige!

Ministrul Oros: Eu vreau ca fermierii să câștige!

11 mai 2021 - 08:12

Culturile agricole arată bine la ora actuală chiar dacă unele lucrări au fost întârziate din cauza ploilor abundente şi a frigului, iar estimările sunt foarte bune, a declarat, luni, ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe susținută la sediul MADR. Șeful MADR a adăugat, referitor la creșterea prețurilor, că-și dorește ca fermierii să câștige.

România, 3,2 milioane de exploatații agricole!

România, 3,2 milioane de exploatații agricole!

11 mai 2021 - 07:48

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică din România, Tudorel Andrei, estimează că România ar putea avea 3,2 milioane de exploataţii agricole după efectuarea Recensământului General Agricol. La ultimul recensământ au fost înregistrate 3,6 milioane de exploataţii agricole.

Datele care sunt vitale pentru acordarea ajutoarelor din agricultură!

Datele care sunt vitale pentru acordarea ajutoarelor din agricultură!

11 mai 2021 - 07:15

„Datele statistice sunt vitale pentru cunoașterea realităților din agricultura românească. Fără acestea, nu se vor putea lua cele mai eficiente decizii în viitor” a declarat domnul Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, la conferința organizată luni, 10 mai 2021, la Ministerul Agriculturii. Pe baza acestor date se stabilesc și subvențiile de care vor beneficia fermierii.

Subvenții APIA! Anunț APIA pentru fermieri!

Subvenții APIA! Anunț APIA pentru fermieri!

11 mai 2021 - 06:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care beneficiază de subvenții că este în plină desfășurare campania de primire a Cererilor unice de plată pentru anul 2021. Au mai rămas 7 zile în care fermierii pot să ceară subvențiile agricole din acest an fără penalități.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Muresan Doru
|
02. 11, 2021. Thursday 23:44
Sigur ca da... Si, daca se poate sa fie pasunile altor persoane, pe care sa le "foloseasca moca : asa zisii "crescatori de ovine si bovine" si pentru care sa mai si primeasca, tot ei subventii ?!... Dar, cu proprietarii pasunilor cum ramane ?... Despre dreptul de proprietate ati auzit ?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Bancul zilei

Dilemă

- Cum îl cheamă pe taică-tău? Detalii