KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE SĂ FIE DATĂ DOAR CELOR CARE AU ANIMALE!

Publicat: 11 februarie 2021 - 07:45
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

PLATĂ SUBVENȚII! De subvenția APIA pe hectarul de pășune să beneficieze doar crescătorii de animale, este una dintre propunerile pe care le face Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România, ACBCR, pentru următorul exercițiu financiar 2023-2027. În prezent, de această subvenție beneficiază și cei care nu au animale, dar desfășoară o minimă activitate agricolă, cum este cositul pășunii.

În prezent, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită subvenția pe hectarul de pășune fermierilor care asigură încărcătura pe pășune cu animale, minim 0,3 UVM/ha, și celor care nu au animale, nu asigură încărcătura, dar cosesc o dată pe an pășunea și vând fânul.

Crescătorii de bovine s-au întâlnit miercuri, 10 februarie 2021, cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, pentru a discuta subvențiile pentru zootehnie pentru anii 2021-2022, dar și propunerile pentru Planul Național Strategic 2023-2027.

Crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România, a participat ieri la ședința cu ministrul agriculturii și cu echipa de conducere MADR. Pentru următorul exercițiu financiar, 2023-2027, una dintre propuneri este ca subvenția pe hectarul de pășune să fie acordată exclusiv celor care dețin animale în proprietate și asigură încărcătura cu animale, să fie excluși de la plata acestei subvenții cei care nu au animale.

Așa cum bine a subliniat domnul ministru, în vegetal sunt fermieri care au teren arabil și au doar adeverința de la primărie, dar, în realitate, acel teren e dat în arendă la fermieri care-l lucrează și el se duce și își ia subvenția, același lucru se poate constata și la pășuni și fânațe, unde sunt foarte mulți fermieri care încasează subvenții mari spre foarte mari, în zona de munte, 470 de euro pe hectar, aproape 500 de euro pe hectar, și ei nu mai desfășoară niciun fel de activitate agricolă acolo.

Adică, propunerea este ca doar fermierii care au animale în proprietate să beneficieze de sprijin pentru aceste suprafețe de pășuni și fânațe. Nu am înaintat încă această propunere, urmează după ce apare regulamentul european pentru următorul exercițiu financiar (2023-2027), dar ar fi una dintre propunerile venite de la fermieri, de la colegii din țară, în special, din zona de munte unde sunt foarte, foarte multe cazuri în care sprijinul îl primește cel care, în anumite situații, nici nu mai știe unde are terenul. Merge la primărie, scoate adeverința o duce la APIA și așteaptă luna octombrie când îi intră banii în cont.

Ca să nu mai vorbim de faptul că ăștia primesc banii primii, pentru că ei nu au animale și neavînd schemă de ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) sau SCZ (sprijin cuplat zootehnic n.r.) intră la plata pe teren mai repede. Și unii chiar mai și râd de noi, cei care avem animale, că ei au subvenția în cont.

Atunci, cel care are pășunea poate să opteze, dacă vrea, poate să-și cumpere animale, dacă nu-i convine și are altă ocupație, poate să dea terenul în arendă cu acte către un crescător de animale. Și atunci, în funcție de calitatea terenului, de zonă, de cererea pieței, poate să obțină o arendă sau poate să renunțe cu totul la acel teren. Proprietarul de teren are trei variante, una: să nu mai ceară subvenție pentru că nu are animale, să lase terenul acolo în paragină, dar să nu ia subvenția, a doua: să-și cumpere animale și să pășuneze cu animalele proprii, iar a treia: să-l dea în arendă. Nu ar fi corect să se meargă în continuare așa. Sunt fermieri care completează toamna o filă, două din carnetul de comercializare, precum că a vândut fânul către un fermier care are vaci, acel fermier, săracul, nici nu știe că el a cumpărat fânul. Sunt foarte multe situații din astea. Adică, el, ca dovadă că a lucrat terenul, declară la APIA că a cosit și a vândut fânul, dar în realitate nu s-a întâmplat așa. Dacă nu e în eșantionul de control APIA, nu-l întreabă nimeni și scapă, dacă este, se duce și cosește repede, peste noapte, lasă fânul acolo.

Și aici s-ar putea extinde ca subvenția să se dea pentru utilizatorii pășunii, adică dacă utilizatorul terenului este cel care are animale, acel utilizator să primească subvenția, să facă dovada clară că are animale în proprietate. Și aici e o măsură complementară care nu costă nimic ministerul, că nu trebuie să dea bani în plus, dar pentru fermierii veritabili, cum e termenul în regulamentul european, ar fi o gură mare de oxigen, a declarat crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România, exclusiv pentru AGROINFO.

Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFOhttps://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html

 

Vizualizat: 8953 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

01 decembrie 2021 - 07:45

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începe din data de 2 decembrie 2021 plata finală a subvențiilor agricole aferente acestui an. Termenul limită de achitare a plăților către fermieri, crescători de animale este 30 iunie 2022. Pe lângă plata finală a subvențiilor aferente acestui an, APIA va demara în decembrie și plata unor ajutoare de minimis.

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

01 decembrie 2021 - 06:59

"În Ministerul Agriculturii se va lucra pe bază de indicatori de rezultat, cu termene și calendare de implementare pentru fiecare program." A dat ordin ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

01 decembrie 2021 - 06:18

Astăzi este ziua noastră națională, zi în care toți românii, indiferent în cel colț al lumii s-ar afla, sunt cu gândul și sufletul acasă.

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

30 noiembrie 2021 - 19:25

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol în zonele montane din 10 judeţe, până miercuri dimineaţa, precum şi o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori în zone din 24 de judeţe.

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

30 noiembrie 2021 - 09:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii că termenul limită pentru plata unor subvenții APIA pe hectar este 31 decembrie 2021. Până la această dată, fermierii care au solicitat aceste scheme de plată trebuie să depună la APIA actele doveditoare.

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2021 - 08:17

"Am suplimentat cu 200 milioane lei bugetul pentru subvenții, astfel încât sumele necesare sprijinului pentru motorină și pentru susținerea sectorului de ameliorare în zootehnie să fie asigurate", a anunțat ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu. 

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

30 noiembrie 2021 - 07:43

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, odată cu formarea noului Guvern s-a stabilit efectuarea mai multor vizite în teren pentru a afla cu exactitate nevoile din sectoarele de agricultură pe care România le are, dar mai ales pentru a fi conectați cu realitățile din teren. Șeful MADR a anunțat reluarea unui ajutor de care au beneficiat în anii trecuți fermierii români. 

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

30 noiembrie 2021 - 07:26

Ministerul Agriculturii a publicat pe 23 noiembrie 2021, în setul de acte ale Planului Național Strategic, tipurile de intervenții din sectorul apicol pentru perioada 2023-2027. Pentru ajutoarele din apicultură este alocat plafonul total de 28.742.348,7 euro.

Anunțul prim-ministrului Nicolae Ciucă pentru fermieri!

Anunțul prim-ministrului Nicolae Ciucă pentru fermieri!

29 noiembrie 2021 - 18:23

"Am convenit cu ministrul Agriculturii să stabilim un mecanism de consultare permanentă cu structurile asociative reprezentative ale fermierilor și agricultorilor români, a căror voce trebuie să fie ascultată când luăm decizii care îi privesc", a declarat astăzi premierul Nicolae Ionel Ciucă, după ce a făcut o vizită într-o fermă de păsări. 

APIA astăzi: Lista de plată cu crescătorii de ovine/caprine din fiecare județ!

APIA astăzi: Lista de plată cu crescătorii de ovine/caprine din fiecare județ!

29 noiembrie 2021 - 16:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a comunicat astăzi, 29 noiembrie 2021, că a transferat către conturile crescătorilor de ovine/caprine suma totală de 45.204.154,53 euro, reprezentînd plata avansului la sprijinul cuplat zootehnic achitat pentru speciile ovine și caprine, pentru acest an.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Muresan Doru
|
02. 11, 2021. Thursday 23:44
Sigur ca da... Si, daca se poate sa fie pasunile altor persoane, pe care sa le "foloseasca moca : asa zisii "crescatori de ovine si bovine" si pentru care sa mai si primeasca, tot ei subventii ?!... Dar, cu proprietarii pasunilor cum ramane ?... Despre dreptul de proprietate ati auzit ?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

Glumă bună

Glumă bună
O pereche proaspăt căsătorită ieşea din biserică. Detalii