KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE SĂ FIE DATĂ DOAR CELOR CARE AU ANIMALE!

Publicat: 11 februarie 2021 - 07:45
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

PLATĂ SUBVENȚII! De subvenția APIA pe hectarul de pășune să beneficieze doar crescătorii de animale, este una dintre propunerile pe care le face Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România, ACBCR, pentru următorul exercițiu financiar 2023-2027. În prezent, de această subvenție beneficiază și cei care nu au animale, dar desfășoară o minimă activitate agricolă, cum este cositul pășunii.

În prezent, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită subvenția pe hectarul de pășune fermierilor care asigură încărcătura pe pășune cu animale, minim 0,3 UVM/ha, și celor care nu au animale, nu asigură încărcătura, dar cosesc o dată pe an pășunea și vând fânul.

Crescătorii de bovine s-au întâlnit miercuri, 10 februarie 2021, cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, pentru a discuta subvențiile pentru zootehnie pentru anii 2021-2022, dar și propunerile pentru Planul Național Strategic 2023-2027.

Crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România, a participat ieri la ședința cu ministrul agriculturii și cu echipa de conducere MADR. Pentru următorul exercițiu financiar, 2023-2027, una dintre propuneri este ca subvenția pe hectarul de pășune să fie acordată exclusiv celor care dețin animale în proprietate și asigură încărcătura cu animale, să fie excluși de la plata acestei subvenții cei care nu au animale.

Așa cum bine a subliniat domnul ministru, în vegetal sunt fermieri care au teren arabil și au doar adeverința de la primărie, dar, în realitate, acel teren e dat în arendă la fermieri care-l lucrează și el se duce și își ia subvenția, același lucru se poate constata și la pășuni și fânațe, unde sunt foarte mulți fermieri care încasează subvenții mari spre foarte mari, în zona de munte, 470 de euro pe hectar, aproape 500 de euro pe hectar, și ei nu mai desfășoară niciun fel de activitate agricolă acolo.

Adică, propunerea este ca doar fermierii care au animale în proprietate să beneficieze de sprijin pentru aceste suprafețe de pășuni și fânațe. Nu am înaintat încă această propunere, urmează după ce apare regulamentul european pentru următorul exercițiu financiar (2023-2027), dar ar fi una dintre propunerile venite de la fermieri, de la colegii din țară, în special, din zona de munte unde sunt foarte, foarte multe cazuri în care sprijinul îl primește cel care, în anumite situații, nici nu mai știe unde are terenul. Merge la primărie, scoate adeverința o duce la APIA și așteaptă luna octombrie când îi intră banii în cont.

Ca să nu mai vorbim de faptul că ăștia primesc banii primii, pentru că ei nu au animale și neavînd schemă de ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) sau SCZ (sprijin cuplat zootehnic n.r.) intră la plata pe teren mai repede. Și unii chiar mai și râd de noi, cei care avem animale, că ei au subvenția în cont.

Atunci, cel care are pășunea poate să opteze, dacă vrea, poate să-și cumpere animale, dacă nu-i convine și are altă ocupație, poate să dea terenul în arendă cu acte către un crescător de animale. Și atunci, în funcție de calitatea terenului, de zonă, de cererea pieței, poate să obțină o arendă sau poate să renunțe cu totul la acel teren. Proprietarul de teren are trei variante, una: să nu mai ceară subvenție pentru că nu are animale, să lase terenul acolo în paragină, dar să nu ia subvenția, a doua: să-și cumpere animale și să pășuneze cu animalele proprii, iar a treia: să-l dea în arendă. Nu ar fi corect să se meargă în continuare așa. Sunt fermieri care completează toamna o filă, două din carnetul de comercializare, precum că a vândut fânul către un fermier care are vaci, acel fermier, săracul, nici nu știe că el a cumpărat fânul. Sunt foarte multe situații din astea. Adică, el, ca dovadă că a lucrat terenul, declară la APIA că a cosit și a vândut fânul, dar în realitate nu s-a întâmplat așa. Dacă nu e în eșantionul de control APIA, nu-l întreabă nimeni și scapă, dacă este, se duce și cosește repede, peste noapte, lasă fânul acolo.

Și aici s-ar putea extinde ca subvenția să se dea pentru utilizatorii pășunii, adică dacă utilizatorul terenului este cel care are animale, acel utilizator să primească subvenția, să facă dovada clară că are animale în proprietate. Și aici e o măsură complementară care nu costă nimic ministerul, că nu trebuie să dea bani în plus, dar pentru fermierii veritabili, cum e termenul în regulamentul european, ar fi o gură mare de oxigen, a declarat crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România, exclusiv pentru AGROINFO.

Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFOhttps://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html

 

Vizualizat: 8712 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Agroland Agribusiness, cifră de afaceri de 13,8 milioane lei, în prima jumătate din 2021

Agroland Agribusiness, cifră de afaceri de 13,8 milioane lei, în prima jumătate din 2021

26 iulie 2021 - 21:00

București, 26.07.2021. Agroland Agribusiness (indice bursier AAB) estimează atingerea unei cifre de afaceri de 13,8 milioane lei, în primul semestru (S1) din 2021, în creștere cu 33,4% față de valoarea înregistrată în S1 2020, peste 10 milioane lei. Compania face parte din grupul Agroland, este activă pe piața locală ca entitate de sine stătătoare începând cu 2017, iar pe 15 iunie a.c. a debutat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), printr-un plasament privat pentru vânzarea de acțiuni. 

Comunicat APIA de astăzi pentru apicultori: cuantum ajutor pentru acest an!

Comunicat APIA de astăzi pentru apicultori: cuantum ajutor pentru acest an!

26 iulie 2021 - 18:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că pot depune cererile de plată pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA) până la data de 2 august 2021 inclusiv, având în vedere că termenul limită de 31 iulie 2021 este zi nelucrătoare. Valoarea totală a ajutorului acordat anul acesta pentru apicultori este de 59 de milioane de lei.

Minimis pentru cumpărarea de animale, un ajutor pe care crescătorii români nu l-au mai primit de 5 ani!

Minimis pentru cumpărarea de animale, un ajutor pe care crescătorii români nu l-au mai primit de 5 ani!

26 iulie 2021 - 10:01

Ajutorul de minimis pentru cumpărarea de animale ar fi o gură de oxigen pentru crescătorii de vaci, oi și capre din România în condițiile în care zootehnia o duce din rău în mai rău. Crescătorii români de animale nu au mai primit acest ajutor din anul 2016.

Calendar luna august plata subvențiilor APIA!

Calendar luna august plata subvențiilor APIA!

26 iulie 2021 - 08:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termene importante pentru plata subvențiilor agricole în luna august 2021, atât pentru fermieri, crescători de animale, dar și pentru apicultori.

Cât câștigă un crescător de vaci de lapte din România și cât câștigă unul din Danemarca!

Cât câștigă un crescător de vaci de lapte din România și cât câștigă unul din Danemarca!

26 iulie 2021 - 06:51

Crescătorii de vaci din România depind mult de sprijinul cuplat zootehnic, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum în zootehnie, la acest moment. Potrivit unui studiu făcut de Comisia Europeană, un crescător de vaci din România câștigă de 17 ori mai puțin decât un crescător de vaci din Danemarca.

Stâne de oi, ajutor european pentru garduri electrice care le apără de sălbăticiuni!

Stâne de oi, ajutor european pentru garduri electrice care le apără de sălbăticiuni!

26 iulie 2021 - 06:21

Cu sprijinul a două ONG-uri, ciobanii din Parcul Natural Apuseni au găsit o altă metodă de a ține urșii departe de stână decât împușcarea. Cu sprijinul organizațiilor World Wide Fund (WWF) România şi Fauna şi Flora Internaţional, din bani europeni, două stâne de oi din Padiș au montat garduri electrice.

Tractor în flăcări!

Tractor în flăcări!

25 iulie 2021 - 07:10

Un tractor a fost mistuit de flăcări, sâmbătă după-amiaza, aproape de Timișoara. Focul s-a extins și la vegetația uscată din jur.

Anunțul ministrului Mediului după ce trei ciobani au fost atacați de urs!

Anunțul ministrului Mediului după ce trei ciobani au fost atacați de urs!

25 iulie 2021 - 06:47

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, sâmbătă, pe pagina sa Facebook, că ursul care a atacat vineri trei ciobani pe o pășune din zona montană, de la granița județelor Suceava și Harghita, va fi împușcat.

Ciobani atacați de urs!

Ciobani atacați de urs!

24 iulie 2021 - 10:04

Trei ciobani au fost atacați de urs, vineri seară, în timp ce erau cu animalele pe o păşune, în comuna Panaci, județul Suceava. Unul dintre ei a reușit să scape și să sune la 112. În urma verificărilor, unul dintre bărbați a fost grav rănit și dus la spital, iar al treilea bărbat a fost găsit mort în pădure de polițiști, sâmbătă dimineața, au declarat surse judiciare pentru ziarul Libertatea.

Subvenții APIA virate în conturile fermierilor, crescătorilor! Cuantum pe hectar și animal! Termen limită!

Subvenții APIA virate în conturile fermierilor, crescătorilor! Cuantum pe hectar și animal! Termen limită!

24 iulie 2021 - 09:34

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen limită de plată către fermieri, crescători de animale data de 31 decembrie 2020 pentru mai multe scheme de plată pe hectar și pe cap de animal la care se adaugă ajutorul Covid 19 pentru crescătorii de vaci, aferent acestui an. AGROINFO vă pune la dispoziție lista acestor subvenții care vor ajunge în conturile fermierilor și crescătorilor de animale până la sfârșitul acestui an.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Muresan Doru
|
02. 11, 2021. Thursday 23:44
Sigur ca da... Si, daca se poate sa fie pasunile altor persoane, pe care sa le "foloseasca moca : asa zisii "crescatori de ovine si bovine" si pentru care sa mai si primeasca, tot ei subventii ?!... Dar, cu proprietarii pasunilor cum ramane ?... Despre dreptul de proprietate ati auzit ?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

De ziua ta iubito...

De ziua ta iubito...
Ce i-a luat Bulă soţiei de ziua ei? Detalii