SYNGENTA
Adama

Subvenția APIA de 18 euro/ovină/caprină! Ordinul MADR corectează APIA!

Publicat: 15 februarie 2022 - 08:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Oierii au fost în fierbere luni după ce Agroinfo a publicat informațiile afișate pe site-ul oficial al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) privind condițiile de eligibilitate, pentru acest an, pentru încasarea celei mai mari subvenții din zootehnie, sprijinul cuplat zootehnic, SCZ. De ce s-a stârnit vâlva între crescătorii de oi și capre?

În documentul publicat de APIA, pe site-ul oficial al instituției, preluat de Agroinfo exact așa cum a fost conceput de APIA, spre informarea crescătorilor de oi și capre care vor să obțină anul acesta subvenția de cca 18 euro/cap animal, sunt specificate doar următoarele condiții de eligibilitate:

g) berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală;
h) efectivul de femele ovine pentru care se acordă SCZ trebuie să fie înscris/înregistrat în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară precum și-n controlul performanțelor de producție;

La fel și pentru SCZ caprine pentru acest an:
g) țapii de reproducție pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală;
h) efectivul de femele caprine pentru care se acordă SCZ trebuie să fie înscris/înregistrat în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, precum și-n controlul performanțelor de producție;

 ant-ovine-2022_bant-oi-2022-doi_b

Materialul de informare APIA pentru anul de cerere 2022!

extras-ant-oi_b

Nimic despre raportul un berbec/țap cu certificat de origine la 35 femele ovine/caprine înscrise sau, atenție, neînscrise în registrul genealogic al rasei. Pe înțelesul tuturor, pentru un berbec cu certificat de origine, crescătorul încasează SCZ pentru 35 femele ovine/caprine, indiferent dacă aceste femele ovine/caprine sunt sau nu înscrise în registrul genealogic al rasei. Din informarea APIA se înțelege că atât berbecii/țapii, cât și femelele ovine/caprine trebuie să fie înscriși în registrele genealogice ale raselor pentru ca fermierul să încaseze SCZ în acest an. Este omisă din materialul APIA această condiție, un berbec/țap la 35 femele ovine/caprine, pe care mizează mulți crescători pentru încasarea banilor în acest an. Dimpotrivă, APIA precizează clar că atât berbecii/țapiii, cât și femelel ovine/caprine musai înscriși în registrele genealogice și musai în controlul oficial al performanțelor de producție, pentru încasarea banilor. 

Proiectul de Ordin MADR privind aprobarea formularului cererii unice de plată APIA pentru 2022, publicat acum pe site-ul oficial MADR, spune altceva. Mai exact, include și această condiție, un berbec/țap cu certificat de origine la 35 femele ovine/caprine neînscise și neînregistrate în registrele genealogice ale raselor: 

"Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic
7.19. Sprijinul cuplat pentru creşterea ovinelor
Documente specifice:
- a) adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea berbecilor, pentru care se solicită SCZ, în Registrul Genealogic al rasei și înscrierea/înregistrarea oilor în registrul genealogic al rasei, pentru care se solicită SCZ și respectarea raportului de maximum 35 femele ovine la un berbec înscris în registrul genealogic al rasei, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 9b partea A din Ordinul MADR nr. 45/2021; și/ sau
- b) adeverinţa eliberată de biroul județean/oficiul pentru zootehnie județean, prin care se confirmă respectarea raportului de maximum 35 femele ovine neînscrise și neînregistrate într-un Registru Genealogic la un berbec cu certificat de origine, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 9b partea B din Ordinul MADR nr. 45/2021.
Termenul limită de depunere al documentelor mai sus menţionate este data de 01.09.2022 inclusiv.

7.20. Sprijinul cuplat pentru creşterea caprinelor
Documente specifice:
a) adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea țapilor pentru care se solicită SCZ, în Registrul genealogic al rasei și înscrierea/înregistrarea caprelor în Registrul genealogic al rasei, pentru care se solicită SCZ și respectarea raportului de maximum 35 femele caprine la un țap înscris în Registrul genealogic al rasei, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 9b partea A din Ordinul MADR nr. 45/2021;
și/sau
b) adeverinţa eliberată de biroul județean/oficiul pentru zootehnie județean, prin care se confirmă respectarea raportului de maximum 35 femele caprine neînscrise și neînregistrate într-un Registru Genealogic la un țap cu certificat de origine, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 9b partea B din Ordinul MADR nr. 45/2021.
Termenul limită de depunere al documentelor mai sus menţionate este data de 01.09.2022 inclusiv."
Ordin MADR

Până la urmă pe cine să creadă crescătorul?! APIA sau MADR?! Greu de priceput de ce APIA a omis o condiție atât de importantă din materialul de informare?! Este un document semnat de APIA spre informarea corectă a fermierilor, crescătorilor de animale. Firesc ar fi să apară toate condițiile, nu să fie omisă una dintre cele mai importante condiții, pentru că mulți oieri și-au cumpărat berbeci cu certificate de origine tocmai cu scopul de a încasa subvenția mare și pentru ovinele neînscrise în registrele genealogice ale raselor. Crescătorii de oi și capre care citesc documentul APIA sunt confuzați, nu mai știu ce să creadă, mai sunt sau nu eligibili berbecii cumpărați cu certificatul de origine pe frunte?! Mai sunt sau nu eligibile la plată femelele ovine/caprine neînscrise în registrul genealogic?! Dacă rămâne ca anul trecut, dacă este inclusă și această condiție cu respectarea raportului, APIA ar trebui să-și corecteze materialul de informare spre corecta informare a crescătorilor de animale. 

 

Vizualizat: 7453 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

21 ianuarie 2025 - 05:49

Gospodarii care locuiesc la sat, micii fermieri, țăranii primesc de la stat un ajutor de 10.000 de lei. Banii sunt acordați în cadrul programului "Rabla pentru sobe", lansat de Ministerul Mediului, pentru înlocuirea vechilor sobe cu altele mai eficiente, economice și ecologice.

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

21 ianuarie 2025 - 05:31

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărîre Guvern privind acordarea ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în acest an. Proiectul de act normativ anunță și cantitățile de motorină pentru vegetal, zootehnie, pentru care fermierii, crescătorii de animale primesc banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

21 ianuarie 2025 - 05:06

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, un proiect de hotărîre de Guvern care stabilește cuantumul pentru acest an al ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură.

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

20 ianuarie 2025 - 18:52

Ministerul Agriculturii anunță pe pagina sa Facebook despre un nou produs românesc care va obține certificare europeană, Salamul de Nădlac.

Crescător de vaci nevoit să arunce mii de litri de lapte în fiecare zi!

Crescător de vaci nevoit să arunce mii de litri de lapte în fiecare zi!

20 ianuarie 2025 - 13:20

„Nu pot livra laptele celor 1.300 de vaci la fabricile de procesare, deși animalele mele au fost testate negativ”, spune cu amărăciune crescătorul de vaci din Germania, citat de g4food.ro

ASTĂZI! Mesaj URGENT APIA pentru crescătorii de vaci!

ASTĂZI! Mesaj URGENT APIA pentru crescătorii de vaci!

20 ianuarie 2025 - 12:36

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 31.01.2025 inclusiv, solicitantii eco-schemelor din sectorul zootehnic, care prin cererea de plată depusă la Centrele APIA în Campania 2024, și-au asumat voluntar angajamente anuale, trebuie să depună deconturile justificative anuale/trimestriale însoțite de documentele care atestă îndeplinirea cerințelor specifice de bunăstare.

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

20 ianuarie 2025 - 07:06

Fermierii din Italia se mobilizează să iasă în stradă pe data de 28 ianuarie 2025, scrie agricultura.it Fermierii cer Guvernului să declare stare de criză în agricultură și să vină cu măsuri extraordinare pentru abordarea dificultăților grave care afectează sectorul agricol.

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

20 ianuarie 2025 - 06:37

Fermierii beneficiază de sprijinul cuplat soia pentru anul 2024 dacă au solicitat această subvenție anul trecut, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Plata sprijinului cuplat vegetal va fi demarată de APIA după data de 15 mai, ultimul termen pentru depunerea unor documente justificative la APIA. Așa cum a anunțat secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, plata poate fi făcută mai repede cu condiția ca fermierii să ducă actele la APIA.

Cât costă un hectar de pășune!

Cât costă un hectar de pășune!

19 ianuarie 2025 - 06:10

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Comparativ cu anul precedent, creșterea este de aproape cinci procente. O creștere mai mare a prețului este înregistrată la hectarul de pășune. 

Foarte mulți fermieri o să-și piardă fermele!

Foarte mulți fermieri o să-și piardă fermele!

19 ianuarie 2025 - 05:50

Fermierii români sunt îngrijorați de scumpirea îngrășămintelor chimice și de eliminarea plafonării prețului la energie din luna aprilie, la care se adaugă și datoriile pe care le mai au către bănci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ionuț Lupu trece la mulsul robotizat!

Ionuț Lupu trece la mulsul robotizat!

Ionuţ Lupu, directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci "HolsteinRo", se pregăteşte să treacă la mulsul robotizat în ferma sa din judeţul Neamţ. A optat pentru echipamentele Lely, de la care a achiziţionat şi un robot pentru administrarea furajelor. Investiţiile au fost realizate prin intermediul unui proiect AFIR, care include şi o mică unitate de procesare a laptelui.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

MAXIMA ZILEI

MAXIMA ZILEI
-Cum se spune în engleză: soţia a luat copiii şi a plecat pentru o săptămână în vizită la soacră? Detalii