ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Subvenția APIA de 18 euro/ovină/caprină! Ordinul MADR corectează APIA!

Publicat: 15 februarie 2022 - 08:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Oierii au fost în fierbere luni după ce Agroinfo a publicat informațiile afișate pe site-ul oficial al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) privind condițiile de eligibilitate, pentru acest an, pentru încasarea celei mai mari subvenții din zootehnie, sprijinul cuplat zootehnic, SCZ. De ce s-a stârnit vâlva între crescătorii de oi și capre?

În documentul publicat de APIA, pe site-ul oficial al instituției, preluat de Agroinfo exact așa cum a fost conceput de APIA, spre informarea crescătorilor de oi și capre care vor să obțină anul acesta subvenția de cca 18 euro/cap animal, sunt specificate doar următoarele condiții de eligibilitate:

g) berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală;
h) efectivul de femele ovine pentru care se acordă SCZ trebuie să fie înscris/înregistrat în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară precum și-n controlul performanțelor de producție;

La fel și pentru SCZ caprine pentru acest an:
g) țapii de reproducție pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală;
h) efectivul de femele caprine pentru care se acordă SCZ trebuie să fie înscris/înregistrat în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, precum și-n controlul performanțelor de producție;

 ant-ovine-2022_bant-oi-2022-doi_b

Materialul de informare APIA pentru anul de cerere 2022!

extras-ant-oi_b

Nimic despre raportul un berbec/țap cu certificat de origine la 35 femele ovine/caprine înscrise sau, atenție, neînscrise în registrul genealogic al rasei. Pe înțelesul tuturor, pentru un berbec cu certificat de origine, crescătorul încasează SCZ pentru 35 femele ovine/caprine, indiferent dacă aceste femele ovine/caprine sunt sau nu înscrise în registrul genealogic al rasei. Din informarea APIA se înțelege că atât berbecii/țapii, cât și femelele ovine/caprine trebuie să fie înscriși în registrele genealogice ale raselor pentru ca fermierul să încaseze SCZ în acest an. Este omisă din materialul APIA această condiție, un berbec/țap la 35 femele ovine/caprine, pe care mizează mulți crescători pentru încasarea banilor în acest an. Dimpotrivă, APIA precizează clar că atât berbecii/țapiii, cât și femelel ovine/caprine musai înscriși în registrele genealogice și musai în controlul oficial al performanțelor de producție, pentru încasarea banilor. 

Proiectul de Ordin MADR privind aprobarea formularului cererii unice de plată APIA pentru 2022, publicat acum pe site-ul oficial MADR, spune altceva. Mai exact, include și această condiție, un berbec/țap cu certificat de origine la 35 femele ovine/caprine neînscise și neînregistrate în registrele genealogice ale raselor: 

"Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic
7.19. Sprijinul cuplat pentru creşterea ovinelor
Documente specifice:
- a) adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea berbecilor, pentru care se solicită SCZ, în Registrul Genealogic al rasei și înscrierea/înregistrarea oilor în registrul genealogic al rasei, pentru care se solicită SCZ și respectarea raportului de maximum 35 femele ovine la un berbec înscris în registrul genealogic al rasei, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 9b partea A din Ordinul MADR nr. 45/2021; și/ sau
- b) adeverinţa eliberată de biroul județean/oficiul pentru zootehnie județean, prin care se confirmă respectarea raportului de maximum 35 femele ovine neînscrise și neînregistrate într-un Registru Genealogic la un berbec cu certificat de origine, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 9b partea B din Ordinul MADR nr. 45/2021.
Termenul limită de depunere al documentelor mai sus menţionate este data de 01.09.2022 inclusiv.

7.20. Sprijinul cuplat pentru creşterea caprinelor
Documente specifice:
a) adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea țapilor pentru care se solicită SCZ, în Registrul genealogic al rasei și înscrierea/înregistrarea caprelor în Registrul genealogic al rasei, pentru care se solicită SCZ și respectarea raportului de maximum 35 femele caprine la un țap înscris în Registrul genealogic al rasei, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 9b partea A din Ordinul MADR nr. 45/2021;
și/sau
b) adeverinţa eliberată de biroul județean/oficiul pentru zootehnie județean, prin care se confirmă respectarea raportului de maximum 35 femele caprine neînscrise și neînregistrate într-un Registru Genealogic la un țap cu certificat de origine, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 9b partea B din Ordinul MADR nr. 45/2021.
Termenul limită de depunere al documentelor mai sus menţionate este data de 01.09.2022 inclusiv."
Ordin MADR

Până la urmă pe cine să creadă crescătorul?! APIA sau MADR?! Greu de priceput de ce APIA a omis o condiție atât de importantă din materialul de informare?! Este un document semnat de APIA spre informarea corectă a fermierilor, crescătorilor de animale. Firesc ar fi să apară toate condițiile, nu să fie omisă una dintre cele mai importante condiții, pentru că mulți oieri și-au cumpărat berbeci cu certificate de origine tocmai cu scopul de a încasa subvenția mare și pentru ovinele neînscrise în registrele genealogice ale raselor. Crescătorii de oi și capre care citesc documentul APIA sunt confuzați, nu mai știu ce să creadă, mai sunt sau nu eligibili berbecii cumpărați cu certificatul de origine pe frunte?! Mai sunt sau nu eligibile la plată femelele ovine/caprine neînscrise în registrul genealogic?! Dacă rămâne ca anul trecut, dacă este inclusă și această condiție cu respectarea raportului, APIA ar trebui să-și corecteze materialul de informare spre corecta informare a crescătorilor de animale. 

 

Vizualizat: 6800 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

20 mai 2022 - 07:46

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Plată ajutor de stat!

APIA: Plată ajutor de stat!

20 mai 2022 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că 17 iunie 2022 este termenul final pentru depunerea Cererilor de plată aferente anului 2022 pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor impădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

19 mai 2022 - 19:38

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3000 euro/1000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program. 

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

19 mai 2022 - 09:36

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere. Banii sunt obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Krone Highland – chemarea muntelui

Krone Highland – chemarea muntelui

Pentru a ajunge pe vârful muntelui ai nevoie de forță, rezistență și uneltele potrivite. Cu echipamentul potrivit poți cuceri orice munte. 

Seria Highland KRONE este perfectă pentru toți „alpiniştii”: cositoarea EasyCut F Highland, grebla răvășitoare Vendro Highland și grebla rotativă Swadro S Highland.

Pentru mai multe informații despre seria KRONE Highland pentru condiții alpine contactați dealerii KRONE:

MUNAX – 0732970219

Vest Tract  - 0748095848

Agrowest – 0744324001

Green Expert - 0744631795

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii