Adama
Agreena
AGRICOVER

Subvenția APIA de 18 euro/ovină/caprină! Ordinul MADR corectează APIA!

Publicat: 15 februarie 2022 - 08:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Oierii au fost în fierbere luni după ce Agroinfo a publicat informațiile afișate pe site-ul oficial al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) privind condițiile de eligibilitate, pentru acest an, pentru încasarea celei mai mari subvenții din zootehnie, sprijinul cuplat zootehnic, SCZ. De ce s-a stârnit vâlva între crescătorii de oi și capre?

În documentul publicat de APIA, pe site-ul oficial al instituției, preluat de Agroinfo exact așa cum a fost conceput de APIA, spre informarea crescătorilor de oi și capre care vor să obțină anul acesta subvenția de cca 18 euro/cap animal, sunt specificate doar următoarele condiții de eligibilitate:

g) berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală;
h) efectivul de femele ovine pentru care se acordă SCZ trebuie să fie înscris/înregistrat în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară precum și-n controlul performanțelor de producție;

La fel și pentru SCZ caprine pentru acest an:
g) țapii de reproducție pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală;
h) efectivul de femele caprine pentru care se acordă SCZ trebuie să fie înscris/înregistrat în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, precum și-n controlul performanțelor de producție;

 ant-ovine-2022_bant-oi-2022-doi_b

Materialul de informare APIA pentru anul de cerere 2022!

extras-ant-oi_b

Nimic despre raportul un berbec/țap cu certificat de origine la 35 femele ovine/caprine înscrise sau, atenție, neînscrise în registrul genealogic al rasei. Pe înțelesul tuturor, pentru un berbec cu certificat de origine, crescătorul încasează SCZ pentru 35 femele ovine/caprine, indiferent dacă aceste femele ovine/caprine sunt sau nu înscrise în registrul genealogic al rasei. Din informarea APIA se înțelege că atât berbecii/țapii, cât și femelele ovine/caprine trebuie să fie înscriși în registrele genealogice ale raselor pentru ca fermierul să încaseze SCZ în acest an. Este omisă din materialul APIA această condiție, un berbec/țap la 35 femele ovine/caprine, pe care mizează mulți crescători pentru încasarea banilor în acest an. Dimpotrivă, APIA precizează clar că atât berbecii/țapiii, cât și femelel ovine/caprine musai înscriși în registrele genealogice și musai în controlul oficial al performanțelor de producție, pentru încasarea banilor. 

Proiectul de Ordin MADR privind aprobarea formularului cererii unice de plată APIA pentru 2022, publicat acum pe site-ul oficial MADR, spune altceva. Mai exact, include și această condiție, un berbec/țap cu certificat de origine la 35 femele ovine/caprine neînscise și neînregistrate în registrele genealogice ale raselor: 

"Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic
7.19. Sprijinul cuplat pentru creşterea ovinelor
Documente specifice:
- a) adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea berbecilor, pentru care se solicită SCZ, în Registrul Genealogic al rasei și înscrierea/înregistrarea oilor în registrul genealogic al rasei, pentru care se solicită SCZ și respectarea raportului de maximum 35 femele ovine la un berbec înscris în registrul genealogic al rasei, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 9b partea A din Ordinul MADR nr. 45/2021; și/ sau
- b) adeverinţa eliberată de biroul județean/oficiul pentru zootehnie județean, prin care se confirmă respectarea raportului de maximum 35 femele ovine neînscrise și neînregistrate într-un Registru Genealogic la un berbec cu certificat de origine, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 9b partea B din Ordinul MADR nr. 45/2021.
Termenul limită de depunere al documentelor mai sus menţionate este data de 01.09.2022 inclusiv.

7.20. Sprijinul cuplat pentru creşterea caprinelor
Documente specifice:
a) adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea țapilor pentru care se solicită SCZ, în Registrul genealogic al rasei și înscrierea/înregistrarea caprelor în Registrul genealogic al rasei, pentru care se solicită SCZ și respectarea raportului de maximum 35 femele caprine la un țap înscris în Registrul genealogic al rasei, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 9b partea A din Ordinul MADR nr. 45/2021;
și/sau
b) adeverinţa eliberată de biroul județean/oficiul pentru zootehnie județean, prin care se confirmă respectarea raportului de maximum 35 femele caprine neînscrise și neînregistrate într-un Registru Genealogic la un țap cu certificat de origine, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 9b partea B din Ordinul MADR nr. 45/2021.
Termenul limită de depunere al documentelor mai sus menţionate este data de 01.09.2022 inclusiv."
Ordin MADR

Până la urmă pe cine să creadă crescătorul?! APIA sau MADR?! Greu de priceput de ce APIA a omis o condiție atât de importantă din materialul de informare?! Este un document semnat de APIA spre informarea corectă a fermierilor, crescătorilor de animale. Firesc ar fi să apară toate condițiile, nu să fie omisă una dintre cele mai importante condiții, pentru că mulți oieri și-au cumpărat berbeci cu certificate de origine tocmai cu scopul de a încasa subvenția mare și pentru ovinele neînscrise în registrele genealogice ale raselor. Crescătorii de oi și capre care citesc documentul APIA sunt confuzați, nu mai știu ce să creadă, mai sunt sau nu eligibili berbecii cumpărați cu certificatul de origine pe frunte?! Mai sunt sau nu eligibile la plată femelele ovine/caprine neînscrise în registrul genealogic?! Dacă rămâne ca anul trecut, dacă este inclusă și această condiție cu respectarea raportului, APIA ar trebui să-și corecteze materialul de informare spre corecta informare a crescătorilor de animale. 

 

Vizualizat: 7389 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Urgent APIA! Termen 20 septembrie!

Urgent APIA! Termen 20 septembrie!

17 septembrie 2024 - 07:57

Cererile de plată APIA pot fi modificate sau retrase total sau parţial, fără penalități, de către fermieri, în cazul intervenţiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafeţelor, pâna la data de 20 septembrie 2024, precizează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Suma ANT ovine/caprine ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

Suma ANT ovine/caprine ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

17 septembrie 2024 - 07:39

Ajutorul național tranzitoriu ovine/caprine este subvenția acordată crescătorilor de oi și/sau capre de la bugetul de stat din bugetul stabilit anului următor anului de cerere. Agroinfo a obținut informații privind suma alocată pentru acest an, pentru 2024, pentru plată.

Document! Cuantum pe hectar pentru 2024 subvenții APIA achitate în avans fermierilor!

Document! Cuantum pe hectar pentru 2024 subvenții APIA achitate în avans fermierilor!

17 septembrie 2024 - 07:13

Fermierii beneficiază și-n acest an de un avans APIA plătit din 16 octombrie 2024, conform anunțului făcut deja de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Procentul pentru plățile directe, practicat la avansul APIA și aprobat de Comisia Europeană, este de 70%. Două scheme de plată pe hectar vor intra cu siguranță la plata avansului din acest an. Agroinfo a obținut cuantumul pe hectar.

Document! Cuantum subvenții APIA cap animal plătite în avans crescătorilor!

Document! Cuantum subvenții APIA cap animal plătite în avans crescătorilor!

17 septembrie 2024 - 06:35

Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de un avans de 70% din cuantumul subvenției europene pe cap animal, sprijinul cuplat zootehnic. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat deja că data pentru plățile în avans este 16 octombrie 2024. Agroinfo a obținut cuantumul pe cap animal pentru aceste subvenții din zootehnie, aferent acestui an de campanie.

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

17 septembrie 2024 - 06:16

Evenimentul emblematic al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, ZIUA PORUMBULUI OREZU a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024, la ferma domnului Nicolae SITARU, unul dintre fondatorii Forumului APPR.

Anunț făcut ACUM de oierul Dumitru Andreșoi!

Anunț făcut ACUM de oierul Dumitru Andreșoi!

16 septembrie 2024 - 07:48

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, Hunedoara, cunoscut drept cel mai bogat oier din România, a anunțat că a fost suspendată Sărbătoarea Crescătorilor de Ovine - Țurcana, Regina Munților.

Bilanț tragic: Şapte morți și zeci de mii de sinistrați în inundațiile care au lovit România, Polonia, Cehia, Austria!

Bilanț tragic: Şapte morți și zeci de mii de sinistrați în inundațiile care au lovit România, Polonia, Cehia, Austria!

16 septembrie 2024 - 07:23

Inundații catastrofale în Europa de Est. Şapte morți, dintre care cinci în România, și zeci de mii de sinistrați din Polonia până în Austria, din cauza uraganului Boris.

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru crescătorii de animale din zonele afectate de inundații!

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru crescătorii de animale din zonele afectate de inundații!

16 septembrie 2024 - 06:57

În urma precipitațiilor abundente și a inundațiilor din ultimele ore, ANSVSA a instituit, la nivel central, o celulă de criză pentru a monitoriza și gestiona situația animalelor din zonele afectate. 

Data anunțată oficial plăți APIA hectar, cap animal din acest an!

Data anunțată oficial plăți APIA hectar, cap animal din acest an!

16 septembrie 2024 - 06:34

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că demarează plata avansului la subvențiile APIA pe hectar și cap animal, aferente acestui an, din data de 16 octombrie 2024.

Județul din care dispar vacile și porcii!

Județul din care dispar vacile și porcii!

16 septembrie 2024 - 06:06

Vremurile tot mai grele din ultimii ani au dus la pierirea unui sector esențial pentru județul Vaslui și doar pasiunea si dragostea fațã de animale îi mai determinã pe unii fermieri sã nu renunțe.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii