SUBVENȚII APIA CRESCĂTORI ANIMALE. Un singur animal eligibil în fermă este de ajuns pentru ca fermierul să încaseze, în acest an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția de 160 de euro/cap de animal, valoare stabilită pentru acest an. Este vorba despre bivolițele de lapte, iar subvenția pe care o încasează crescătorii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este sprijinul cuplat. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile de care aveți nevoie.
APIA a stabilit cuantumul sprijinului cuplat pe cap de bivoliță de lapte pentru acest an și a anunțat că în această perioadă demarează plata sprijinului cuplat bovine. APIA le plătește crescătorilor de animale subvenția în lei, la un curs euro-leu de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit pentru plata subvențiilor agricole aferente acestui an.
Cuantum SCZ 2020 – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte - 160,3359 euro/cap de animal = 781,2366 lei/cap de animal.
SCZ pentru bivolițe de lapte este singurul sprijin cuplat care poate fi încasat de la APIA de fermieri pentru un singur animal eligibil la plată. Numărul maxim de capete de bivolițe de lapte pentru care crescătorii încasează această plată este 100.
Bivoliţă de lapte - înseamnă femela din specia bubaline care a fătat cel puţin o dată până la data -limită de depunere a cererilor fără penalizări sau până la data notificării către APIA a cazului de circumstanță naturală, pentru bivolița de lapte care înlocuiește animalul cu circumstanță naturală şi are cel puţin un produs înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor.
Potrivit informațiilor furnizate pentru AGROINFO de APIA, sprijinul cuplat zootehnic pentru bivolițe de lapte (SCZ-FB) se acordă fermierilor activi care trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a) solicită SCZ pentru un efectiv de maximum 100 de capete de bivolițe de lapte, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA;
b) deţin registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000;
c) au menţinut bivolițele de lapte solicitate pentru SCZ până la data de 15.12.2020, inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA din cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat;
Bivolițele pentru care se solicită SCZ trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- sunt identificate şi înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor, RNE, la data depunerii cererii unice de plată;
- sunt înscrise/înregistrate în Registrul genealogic al rasei secțiunea principală sau suplimentară ;
- bivolițele de lapte pentru care se solicită SCZ-FB trebuie să aibă cel puţin o fătare până la data -limită de depunere a cererilor fără penalizări sau până la data notificării către APIA a cazului de circumstanță naturală, pentru bivolița de lapte care înlocuiește animalul cu circumstanță naturală şi trebuie să aibă cel puţin un produs înregistrat în RNE.
Excepție fac bivolițele de lapte care provin din import (2019-2020) sau care au avut fătări cu produs declarat mort/neviabil pentru care se prezintă documente doveditoare.
Pentru anul 2019, cuantumul sprijinului cuplat bivolițe de lapte a fost mai mare, 164,5207 euro/cap de animal, prin comparație cu valoarea stabilită pentru acest an, 160,3359 euro/cap de animal.
ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.