Alegerea în premieră a unui papă din afara Europei ar putea avea consecinţe nebănuite pentru umanitate. Pe lângă imensa popularitate de care se bucură noul suveran pontif, despre Papa Francisc se ştie că nu este numai un om al credinţei, dar şi un susţinător al ştiinţei, studiind chimia înainte de a se dedica bisericii.
Jurnaliştii publicaţiei SouthWest Farm Press merg însă şi mai departe cu speculaţiile, făcând legătura între originile noului papă şi culturile modificate genetic. După cum se ştie, Argentina este una dintre ţările care au mizat foarte mult în ultimii ani pe biotehnologii în dezvoltarea producţiei agricole, iar Papa Francisc, pe numele său adevărat Jorge Mario Bergoglio, s-a declarat drept protectorul săracilor, categoria de populație care ar putea fi principala beneficiară de pe urma adoptării culturilor transgenice.
În 2009, Academia Pontificală de Științe, care sfătuiește Sfântul Scaun pe probleme științifice, a organizat o conferință pe tema biotehnologiei agricole. Reprezentanţii Bisericii Catolice susţineau atunci că trebuie făcut în aşa fel încât tehnologia OMG să devină disponibilă pe o scară mai largă populaţiilor sărace și vulnerabile. Deși raportul final nu a constitui o poziţie oficială a bisericii, a avut o conotaţie morală deosebit de puternică la nivel mondial.
Potrivit SouthWest Farm Press, refuzul Uniunii Europene de a accepta culturile modificate genetic este „dovadă de ignoranță”. „Când vine vorba de tehnologia alimentară, Vaticanul rămâne devotat vechiilor principii, stând în avangarda științei”, notează publicația americană.
Peste 17 milioane de agricultori din întreaga lume depind de culturile biotehnologice, 90% dintre aceștia fiind mici proprietari din țările aflate în curs de dezvoltare. În 2012, suprafețele cultivate cu plante transgenice din țările emergente și în curs de dezvoltare le-au depășit pe cele din țările industrializate.