Adama
Agreena
AGRICOVER

Strigăt de disperare al fermierilor români!

Publicat: 18 septembrie 2023 - 17:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Rând pe rând marile organizații ale fermierilor români trimit mesaje disperate Guvernului Ciolacu. Agricultorii sunt disperați. După scrisorile transmise de Clubul Fermierilor Români și Alianța pentru Cooperare și Agricultură, astăzi a venit rândul Forumului APPR să-i scrie primului-ministru.

"Scrisoare deschisă

Domnului Marcel CIOLACU, Prim-ministru Domnului Florin BARBU, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Doamnei Luminița ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe
Domnului Marcel Boloș,Ministrul Finanțelor
Domnului Constantin-Daniel CADARIU, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului

2443/18.09.2023

Referitor la: încetarea interdicției privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci state UE vecine ale Ucrainei

Stimate domnule prim-ministru,
Stimați domni miniștri,

Fermierii reuniți în Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) își manifestă îngrijorarea extremă cu privire la efectele imediate și consecințele pe termen lung ale încetării, în noaptea de vineri 15 septembrie, a interdicției privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci state UE vecine ale Ucrainei. Ne-am mai adresat decidenților politici și opiniei publice, în mod repetat, cu privire la situația critică în care se află agricultorii români, pe fondul unor cauze multiple, provocate de invazia rusă din țara vecină (între care: imensa presiune inflaționistă asupra costurilor de producție, lipsa infrastructurii adecvate pentru tranzitul unor volume mult sporite de marfă, escaladarea fără precedent a costurilor de tranzacționare, dar, mai ales, prăbușirea prețurilor produselor agricole și distorsionarea gravă a pieței din zona noastră), fie de vremea nefavorabilă, care a provocat decapitalizarea exploatațiilor agricole prin faptul că trei din ultimii patru ani au cunoscut o secetă extremă.

Am atras în mod repetat atenția că politica de liberalizare a schimburilor comerciale cu produse agricole de bază s-a întors tocmai împotriva celor mai apropiați vecini ai Ucrainei, cei care au contribuit hotărâtor la ajutorarea statului aflat sub agresiunea rusească. Semnificativ mai ieftine decât cerealele echivalente din statele UE, importurile de grâne ucrainene au pătruns adânc în aceste piețe și au exportat efectele războiului, contribuind la erodarea afacerilor din agricultură.

În aceste condiții, am luat act, pe de o parte, de măsurile introduse de Polonia, Slovacia și Ungaria de a implementa propriile restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina, și, pe de altă parte, de declarația Guvernului României de a așteapta măsurile Ucrainei de limitare unilaterală a exporturilor către piețele statelor vecine, după care veți lua o decizie privind măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români.

control-fermieri_b

foto arhiva

FAPPR și asociațiile membre nu au tranzacționat niciodată convingerile lor proeuropene. În fața solidarității pentru Ucraina, nu ne-am pus de-a curmezișul și nici nu am militat pentru închiderea căilor de acces. Susținem în continuare acordarea tranzitului mărfurilor de origine Ucraina prin țara noastră (deși, și aici, se impune imperios găsirea de soluții adecvate, dat fiind că, în urma retragerii Rusiei din Acordul de export al cerealelor pe Marea Neagră, România devine platforma logisticăcheie de export a acestor bunuri, în ciuda capacității sale total inadecvate de a face față unor volume suplimentare).

Totuși, cu privire la ridicarea interdicțiilor impuse Ucrainei, până la mijlocul lunii septembrie, de a exporta o serie de mărfuri agricole către piețele din regiune, în acest al doisprezecelea ceas, ne vedem obligați să va atragem atenția că aveți obligația morală de a acționa energic pentru a proteja fermierii români si pe concetățenii lor, consumatorii, de la un posibil dezastru!

În primul rând, consecința imediată va fi încheierea rapidă a unor contracte de import între operatori autohtoni și exportatori din Ucraina, care vor da un semnal în piață și vor duce la scăderea rapidă a prețurilor la poarta fermei în România, prețuri care deja, în prezent, cu greu acoperă costurile de producție. Considerăm că nu există nici măcar un singur element în declarația Comisiei Europene care să ne asigure că acest lucru va fi stopat printr-un mecanism eficient de monitorizare care să ducă rapid la activarea măsurilor de salvgardare!

În al doilea rând, limitarea voluntară a exporturilor din partea Ucrainei este extrem de dificil de pus în practică și de monitorizat, nemaivorbind că acestea ar trebui implementate în termen de 30 de zile, timp suficient pentru încheierea contractelor care să ducă la tranzaționarea unor volume importante de cereale, acompaniate de scăderea prețurilor pe piața românească.

Conștienți de aceste pericole, omologii dumneavostră din Polonia, Slovacia si Ungaria au luat măsuri unilaterale de protejare a pieței interne, cu aplicare imediată.

Ne întrebăm și vă întrebăm: Guvernul României ce așteaptă? Ce ar trebui să se întâmple mai rău decât ceea ce se întâmplă deja cu fermierii României pentru a vă determina să acționați?

Trecem printr-un an extrem de greu la capătul unui șir de ani dificili. Avem nevoie să continuăm să producem pentru concetățenii noștri, de aceea vă cerem să sprijiniți producția de hrană într-o perioadă plină de provocări. România este o țară net exportatoare de produse agricole care nu beneficiază, în cazul de față, de aceleași condiții precum Ucraina.

Este nevoie de prelungirea interdicției importurilor de cereale ucrainene în România! În egală măsură, trebuie creat și reflexul unor investiții urgente în infrastructura de transport care să nu golească de conținut recentele anunțuri emfatice de creștere a capacității de tranzit a cerealelor ucrainene. Alternativ, considerăm că sunteți mandatați pe deplin pentru a negocia cu Comisia Europeană reintroducerea taxelor vamale la imporile din Ucraina, conform Tratatului de Asociere aflat în vigoare.

Măsurile de sprijinire a fermierilor acordate de statul român, drept compensare pentru pierderile suferite nu sunt o solutie reala! Nu este firesc ca, într-o perioadă extrem de dificilă pentru țară, în care micșorarea deficitului bugetar și alinierea României la standardele UE este condiția de bază pentru continuarea unor proiecte vitale, să adăugăm poveri pe umerii contribuabilului român. De altminteri, experiența ne-a demonstrat că astfel de compensări, oricât de împovărătoare pentru bugetul public, reprezintă doar un procent infim din pierderile suferite în mod real de sectorul agricol.

Nu în cele din urmă, fără a suna melodramatic, atragem atenția asupra pericolului real ca, în situația în care mulți producători români dau faliment, terenul agricol, parte a avuției naționale, să fie acaparat de investitori străini, cu efecte grave pentru securitatea alimentară, implicit pentru stabilitatea țării.

Am aprecia în mod deosebit posibilitatea organizării unei întâlniri nemijlocite cu dumneavoastră, pentru a vă putea furniza detalii asupra celor sintetizate aici.

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România este un activ și constant partener de dialog civil al autorităților de la București și Bruxelles, militând, în numele membrilor săi, fermieri de cultură mare și unități care efectuează procesare primară, pentru soluții și măsuri de politici publice corecte și proporționale."

Pe aceeași temă: 

Sunt în joc banii fermierilor români! Decizia pe care trebuie să o ia Guvernul!

Fermierii români au transmis ACUM Guvernului propunerile lor!

Vizualizat: 1417 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!

Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!

Bine ați venit la Ferma de Cerbi din Poiana Neamțului!

Vă invitâm la o scurtă prezentare realizată de Daniel Stoica din care veți afla cum să deosebiți Căprioarele de Ciute și multe alte informații interesante despre Cerbi.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii