Adama

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Publicat: 10 decembrie 2024 - 10:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Concluziile aprobate astăzi de cei 27 de miniștri ai agriculturii din UE atrag atenția asupra importanței PAC în atingerea acestor obiective și subliniază obiectivele-cheie de asigurare a securității alimentare, garantând în același timp un nivel de trai echitabil pentru comunitatea agricolă și prețuri rezonabile pentru consumatori.

"Concluziile reflectă așteptările Consiliului cu privire la viitoarea politică agricolă comună, vizând un sector competitiv și orientat spre fermieri – una dintre prioritățile generale ale președinției ungare. Concluziile solicită resurse specifice și adecvate pentru ca PAC să răspundă în mod eficient obiectivelor sale multiple și îndeamnă la menținerea unei PAC separate și independente, care să conțină doi piloni. Plățile directe ar trebui să sprijine în continuare stabilitatea veniturilor fermierilor. Concluziile subliniază, de asemenea, angajamentul nostru de a oferi soluții concrete și stimulente pentru a sprijini fermierii în tranziția verde," a spus István Nagy, ministrul ungar al agriculturii.

Viitoarea PAC orientată spre fermieri
Cei 27 de miniștri ai agriculturii din UE au subliniat importanța strategică a PAC și rolul acesteia în asigurarea securității și a siguranței alimentare.

În acest context, aceștia au observat că sunt necesare resurse specifice și adecvate pentru ca PAC să răspundă în mod eficient obiectivelor sale multiple și au îndemnat la menținerea unei PAC separate și independente, care să conțină doi piloni. Miniștrii au subliniat faptul că PAC ar trebui, prin plățile directe către fermieri și prin alte forme de sprijin, să contribuie la asigurarea unui venit stabil pentru fermieri și să le ofere acestora stimulente pentru a contribui la tranziția verde.

plati 2024 raport_b

Consiliul a convenit, de asemenea, că dezvoltarea rurală ar trebui să aibă în continuare un rol puternic în arhitectura PAC, sprijinind viabilitatea zonelor rurale.

Creșterea competitivității și îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente
Consiliul a recunoscut că este important să se îmbunătățească funcționarea lanțului de aprovizionare cu alimente, distribuția valorii adăugate și să se asigure o mai mare transparență și o remunerare echitabilă pentru fermieri. Miniștrii au subliniat importanța stabilității veniturilor fermierilor pentru a menține viabilitatea economică și competitivitatea activităților agricole și a producției de alimente în toate regiunile UE.

Miniștrii agriculturii au recunoscut, de asemenea, tendința negativă de îmbătrânire a populației de fermieri și importanța unei reînnoiri suficiente a generațiilor. Miniștrii au convenit că ar trebui consolidat sprijinul pentru tinerii fermieri și pentru noii fermieri, spre a contribui la asigurarea faptului că sectorul rămâne atractiv pentru generațiile viitoare. În plus, fermele mici și participarea femeilor în acest sector au fost evidențiate ca elemente importante pentru viabilitatea zonelor rurale.

Consiliul a subliniat totodată că este nevoie de sprijin pentru investiții în scopul de a promova competitivitatea și durabilitatea.
Un model de performanță favorabil fermierilor
Concluziile solicită norme mai favorabile fermierilor și subliniază necesitatea de reducere a birocrației și de simplificare a procedurilor.

În acest sens, miniștrii au solicitat o procedură simplificată și accelerată pentru aprobarea și modificarea planurilor strategice naționale PAC și simplificarea obligațiilor de raportare pentru fermieri.

Consiliul a subliniat că sistemul de monitorizare și evaluare ar trebui să fie mai eficient, mai transparent și mai simplificat, iar sistemul de control și de sancțiuni nu trebuie să sporească numărul controalelor la fața locului.

Oferirea de stimulente fermierilor pentru tranziția verde
Miniștrii agriculturii din UE au recunoscut că fermierii joacă un rol esențial în tranziția verde, iar PAC ar trebui să continue să ajute sectorul în tranziția sa către practici mai durabile. Consiliul consideră că fermierii ar trebui să beneficieze de stimulente adecvate în acest scop.

Miniștrii au subliniat necesitatea de a se asigura un echilibru adecvat între durabilitatea economică, socială și de mediu.

O agricultură a UE rezistentă la crize
Consiliul a recunoscut că competitivitatea agriculturii a fost afectată de un număr tot mai mare de fenomene meteorologice extraordinare, precum și de focarele de boli ale animalelor și de răspândirea organismelor dăunătoare plantelor.

Instrumentele de gestionare a riscurilor și măsurile de adaptare la schimbările climatice sunt considerate esențiale pentru asigurarea rezilienței sectorului.

În plus, pentru a îmbunătăți modul în care autoritățile naționale și regionale gestionează crizele, Consiliul a solicitat o mai mare flexibilitate în utilizarea instrumentelor PAC. A fost subliniată, de asemenea, necesitatea unor proceduri mai rapide și mai simple de sprijinire a fermierilor în cazul unor fenomene meteorologice excepționale.

Cercetare și inovare
Cercetarea și inovarea joacă un rol esențial în atingerea obiectivelor noastre în materie de climă și mediu și în asigurarea faptului că cetățenii UE au la dispoziție alimente durabile, sănătoase și la prețuri accesibile. În acest context, Consiliul a subliniat importanța unei abordări bazate pe cunoaștere a agriculturii.

Concluziile evidențiază, de asemenea, importanța economiei circulare și a bioeconomiei în sprijinirea tranziției verzi în sectorul agricol și cel forestier.

Etapele următoare
Consiliul invită noua Comisie să țină seama de concluzii atunci când pregătește viitoarele propuneri legislative privind PAC post-2027, iar textul este conceput ca orientare politică în acest sens.

Comisia este totodată invitată să ia în considerare concluziile Consiliului atunci când pregătește Viziunea pentru agricultură și alimentație, care urmează să fie publicată în primele 100 de zile ale mandatului noii Comisii.

Context
Având în vedere propunerile legislative preconizate ale Comisiei privind viitoarea PAC, Consiliul a demarat procesul de reflecție asupra viitorului agriculturii. Concluziile de astăzi marchează o etapă importantă în acest proces și trimit mesaje clare și unite din partea miniștrilor agriculturii.

În septembrie 2024, Consiliul Agricultură și Pescuit a organizat un prânz informal în care au fost discutate rezultatele dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE, inițiat de Comisie cu scopul de a depolariza dezbaterile legate de agricultură și de tranziția verde.

În iunie 2024, președinția belgiană a Consiliului a aprobat un set de concluzii ale președinției privind viitorul agriculturii în UE, care au fost susținute de 26 de state membre.

Concluziile Consiliului aprobate în unanimitate astăzi de Consiliu, ca punct fără dezbatere, au fost publicate anterior sub formă de concluzii ale președinției în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit din octombrie, moment la care erau susținute de 26 de state membre.

 

Vizualizat: 2608 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

15 ianuarie 2025 - 07:07

Între fermierii români și cei germani există diferențe uriașe în ceea ce privește creditele agricole, se arată într-o analiză făcută de zf.ro pe baza datelor Organi­zaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

15 ianuarie 2025 - 06:47

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, la data de 10 ianuarie 2025, Germania a notificat prin Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), apariția primului focar de febră aftoasă într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, aflat în apropiere de Berlin. Boala a fost confirmată prin analizele efectuate de Institutul Friedrich Loeffler (FLI).

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

15 ianuarie 2025 - 06:23

Vești bune pentru fermierii care au mizat pe oleaginoase: floarea-soarelui, rapiță și soia! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

14 ianuarie 2025 - 16:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie - 31 decembrie 2024).

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

14 ianuarie 2025 - 06:24

Apel către fermierii care au accesat sprijinul cuplat vegetal pentru anul 2024! Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, fost director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a lansat un apel luni seara, la Agricultura la Raport, către fermierii care au accesat în 2024 sprijinul cuplat vegetal. Fermierii sunt chemați la APIA, să depună documentele pentru a primi banii mai repede. 

Adrian Pintea MADR: Anunț ACUM plata ajutoarelor naționale tranzitorii cap animal și hectar!

Adrian Pintea MADR: Anunț ACUM plata ajutoarelor naționale tranzitorii cap animal și hectar!

14 ianuarie 2025 - 06:06

Ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, subvenții APIA achitate de la bugetul de stat, sunt așteptate mai cu seamă de crescătoirii de animale. Adrian Pintea, secretar de stat MADR, a anunțat luni seara, la Agricultura la Raport, Agro TV, când începe plata acestor ajutoare, cuvenite fermierilor pentru anul de cerere 2024. 

Adrian Pintea: Subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lui ianuarie!

Adrian Pintea: Subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lui ianuarie!

14 ianuarie 2025 - 05:43

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, invitat luni seara, 13 ianuarie 2025, la Agricultura la Raport, Agro TV, a anunțat că fermierii, crescătorii de animale vor avea subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lunii ianuarie. Excepție fac ajutoarele naționale tranzitorii, a căror plată e ținută în loc de aprobarea bugetului de stat pentru 2025 și sprijinul cuplat vegetal care depinde de setul de documente pe care trebuie să-l depună fermierii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Nou Ordin MADR pentru pășunile crescătorilor de ovine!

Nou Ordin MADR pentru pășunile crescătorilor de ovine!

14 ianuarie 2025 - 04:56

Monitorul Oficial a publicat un Ordin al Ministerului Agriculturii care reglementează înființarea parcurilor eoliene și fotovoltaice pe pășuni.

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși în Nigeria!

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși în Nigeria!

13 ianuarie 2025 - 19:15

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși într-un atac comis de militanți islamici în statul Borno din nord-estul Nigeriei, a declarat luni un oficial guvernamental.

Vești de bani pentru crescătorii de oi!

Vești de bani pentru crescătorii de oi!

13 ianuarie 2025 - 14:17

Se reia exportul de ovine vii în Arabia Saudită, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) într-un comunicat transmis Agroinfo. Delegația oficială din Regatul Arabiei Saudite și-a încheiat ieri, 12 ianuarie 2025, vizita de lucru în România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Vantage oferă soluţii integrate pentru agricultura de precizie, atât pentru cei care practică agricultura conservativă, cât şi pentru agricultura convenţională. Două dintre acestea sunt:

- semănatul de precizie, cu ajutorul tehnologiei Precision Planting prin care se realizează semănatul uniform atât în ceea ce priveşte adâncimea de semănat cât şi distanţa dintre seminţe/plante, în sistem no-till, minimum-till şi convenţional;

- erbicidarea "Spot spraying" - cu ajutorul tehnologiei Carbon Bee de la AgTech, sistemul SmartStriker - care permite detectarea precisă, în timp real, a buruienilor şi erbicidarea individuală a acestora.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Cine are puterea...?

Cine are puterea...?
Printr-o fereastră deschisă, se aude un glas de bărbat: Detalii