Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

SPRIJINUL CUPLAT pe TROACA PORCULUI și „PORCIZAREA” DEFINITIVĂ a AGRICULTURII ROMÂNEŞTI

Publicat: 06 noiembrie 2017 - 20:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

TOATE ACESTE DEMERSURI SUB SLOGANUL „ALEGE PORCUL DE ROMÂNIA!”. Nu, nu e un mesaj politic și nici unul electoral! Ci o politică agricolă necesară. Atât de necesară, încât ar fi de neglijat răutățile țugulane privind ferma de porci a lui Dragnea sau a președintelui Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu.

Pentru că un porc de-al nostru, cu valențe de grătar de soi, mai că ne-ar face cu ochiul mult mai șăgalnic decât toate mesajele publicitare la orice alt sortiment de carne. Ce oaie, care țap sau mai știu eu ce pui al fermierului zâmbește mai frumos ca o ceafă de porc pe grătarul național?!... Poate doar micii, în care tot porcul e la putere. Și, apoi, trebuie să recunoaștem că domnia sa, porcul autohton, ar păpa la troacă porumbul românesc, dar și orzul care nu ajunge bere. Chiar și grâul care nu are calități de panificație. Oricum, noi mâncăm pâine congelată, numai bună de pregătit la microunde pe niciunde, adusă cu chin și jale din import, paravion sau parTIR, de hăt departe. Doar posmagii mai sunt de-ai noștri!

Aș merge chiar mai departe cu gândul „porcizării” agriculturii mioritice. Aș notifica UE că România va da un sprijin cuplat generos fermierilor din vegetal care livrează producția de cereale spre sectorul zootehnic național. Și aș taxa cumva exporturile de materie primă, prin politici fiscale de finețe. Sau, poate, tot prin politici agricole legate de restricții în accesarea fondurilor europene de către exportatorii neți.

Fiecărui fermier care lucrează mai mult de 3.000 ha aș propune să i se ofere facilități fiscale și de investiții dacă investește în zootehnie și/sau procesare. Sau dacă intră într-o înterprindere de tip holding cu o fermă zootehnică și/sau un procesator. Chiar și închiderea în acest fel a lanțului de producție este mai benefică decât varianta eternului export spre Egipt.

Nu spun că oaia nu trebuie aleasă. Dar trebuie să recunoaștem că deficitul din balanța comercială, destul de frustrant, este pe carnea de porc. Oricum, e mai bun pentru România consumul intern de oaie decât orice export pe copite (să nu mai pomenim de protestele iubitorilor de animale) care, practic, este la fel de dăunător ca și exportul de grâne. În fapt, un export de subvenție! Pe când Europa importă carne de oaie din Australia și Noua Zeelandă pentru tigăile comunitare. Iar, în curând, și Marea Britanie va ieși din UE, lăsând piața cărnii de oaie cu deficit mare în balanța europeană.

Dar, pentru a ajunge aici e nevoie de metisări rapide în rândul șeptelului ovin, dar și de construirea de abatoare care să tranșeze profesional carcasa de oaie, chiar și pentru HoReCa. Să nu mai pomenim de vita de carne, că mă cam apucă plânsul! Dar să nu uităm rasa cea mai consumată pe piciorul ăsta de plai, leguma cea mai de preț a românului: PORCUL!

Alegeți porcul de România, din mai multe cauze! Nu vă cer să fiți naționaliști, ci doar să cântăriți diversele avantaje ale consumului local de absolut orice. Fie și numai pentru că, efectiv, carnea de porc poate ajunge în 24 ore în orice magazin din țară. Chiar și pentru că, în acest fel, plătim salarii copiilor și nepoților noștri.

 

Vizualizat: 4178 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

LEGE PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTELE IOHANNIS!

LEGE PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTELE IOHANNIS!

24 iunie 2020 - 19:30

COMUNICAT ADMINISTRAȚIA PREZIDENȚIALĂ. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi, 24 iunie 2020, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

02 aprilie 2020 - 11:48

DECIZII PE PIAȚA CEREALELOR. Rusia şi Ucraina, principalii exportatori de cereale din regiunea Mării Negre impun cote pentru exportul de cereale. Prin aceste măsuri doresc să limiteze creşterea preţurilor şi să protejeze piaţa internă. Acestă decizie vine în urma pandemiei de coronavirus care perturbă lanțurile de aprovizionare cu produse alimentare din întreaga lume. Ca efect imediat, decizia poate conduce la creșterea prețurilor FOB pentru grâu.

EMIL DUMITRU: CUM VOR FI DEPUSE CERERILE APIA PE 2020! SUTE DE MII DE FERMIERI AFECTAŢI!

EMIL DUMITRU: CUM VOR FI DEPUSE CERERILE APIA PE 2020! SUTE DE MII DE FERMIERI AFECTAŢI!

30 martie 2020 - 23:44

EXPLICAŢII OFICIALE PROCEDURĂ DE URGENŢĂ COVID-19. Sute de mii de fermieri români care nu au depus încă la APIA cererea unică pentru subvenţiile pe 2020 vor depune cererile online. Secretarul de stat în MADR Emil Dumitru a explicat pentru AGROINFO cum va funcţiona întregul proces.

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

28 martie 2020 - 12:46

În trecerea lui devastatoare prin lume, CoVid-19, inamicul invizibil, va lăsa urme adânci. Obiceiurile alimentare, deprinderile de consum, comerţul, relaţiile sociale şi cele de muncă, transporturile şi multe altele se vor schimba.

SONDAJ: Efectele coronavirusului în agricultură

SONDAJ: Efectele coronavirusului în agricultură

27 martie 2020 - 10:17

Pandemia de coronavirus poate să aibă un impact grav asupra fermelor şi companiilor din domeniul agricol, pe termen scurt, mediu şi lung.

EXPORT OVINE: „RĂZBOIUL” DECLARAŢIILOR şi ADEVĂRAŢII PERDANŢI!

EXPORT OVINE: „RĂZBOIUL” DECLARAŢIILOR şi ADEVĂRAŢII PERDANŢI!

01 septembrie 2019 - 23:46

BUNĂSTAREA ANIMALELOR. Animals International cere Comisiei Europene să demareze procedurile de infringement împotriva României, pe motiv că nu au fost respectate prevederi din regulamentul european pentru bunăstarea animalelor în cazul transportului oilor din ţara noastră în Golful Persic. Ministerul Agriculturii răspunde!

La pas, PE ULIŢA SATULUI

La pas, PE ULIŢA SATULUI

25 august 2019 - 14:42

SATUL ROMÂNESC. Eternul spaţiu transpus în versuri, cântat în doine, imortalizat în tablouri şi fotografii. O veşnicie pe care aşa ne-o dorim cu toţii, păstrată în poveştile copilăriei, în grădina cu legume, în plăcintele bunicilor noastre.

CITEŞTE Revista FERMA, ediţia 15-31 AUGUST 2019!

CITEŞTE Revista FERMA, ediţia 15-31 AUGUST 2019!

25 august 2019 - 14:21

Noutăţi despre subvenţiile APIA, despre fonduri UE pentru fermieri, starea culturilor agricole, reportaje în ferme, tehnică și tehnologii agricole noi, învăţământ agricol, noutăţi legislative, comentarii, evenimente şi anunţuri agricole, în revista Ferma, ediţia 15-31 august 2019!

NOUTĂŢI RALF 2019. MARI FERMIERI din 16 ŢĂRI se ÎNTÂLNESC la BUCUREŞTI!

NOUTĂŢI RALF 2019. MARI FERMIERI din 16 ŢĂRI se ÎNTÂLNESC la BUCUREŞTI!

22 august 2019 - 22:28

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL MARILOR FERMIERI. Pentru al 4-lea an consecutiv, RALF - Romanian Agriculture Leadership Forum va reuni la București reprezentanții marilor ferme din România, alături de lideri din agricultură și fermieri invitați din Europa, America și Asia, în cea mai amplă ediție de până acum. Suprafața totală exploatată de fermierii participanți la ultima ediție RALF a fost de peste 520 de mii de hectare.

CUM SE ÎMPART SUBVENŢIILE APIA pentru FERMIERII din România!

CUM SE ÎMPART SUBVENŢIILE APIA pentru FERMIERII din România!

21 august 2019 - 20:49

DISTRIBUŢIE AJUTOARE DIRECTE. Câți agricultori din România au încasat de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) subvenții sub 500 de euro și câţi fermieri au primit, anul trecut, plăţi directe peste 100.000 de euro!

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Sfatul medicului

Sfatul medicului
Dacă vă e frică să nu vă îngrăşaţi... Detalii