Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Sprijin cuplat zootehnic, SCZ, la plata avansului! Informații de la APIA!

Publicat: 25 octombrie 2023 - 14:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de vaci și oi ne-au întrebat dacă se achită un avans de 70%, cât este procentul maxim plăți directe, din sprijinul cuplat zootehnic ovine/caprine și bovine, aferent acestui an, așa cum s-a procedat anul trecut. Agroinfo a solicitat lămuriri de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

"Cuantumurile pentru Sprijinul Cuplat în sectorul zootehnic nu au fost stabilite până în momentul de față," este răspunsul lapidar dat de APIA la întrebarea Agroinfo

Conform informațiilor transmise Agroinfo de către APIA, anul trecut la plata avansului APIA pe lista schemelor de plată a fost inclus și sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția APIA mare, cum îi spun crescătorii:

Schema de plată unică pe suprafață – SAPS - 96,2796 euro/ha
Schema de plată redistributivă
primul interval:
1-5 ha inclusiv – 5,0000 euro/ha
al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv) – 48,7184 euro/ha
Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) - 58,5308 euro/ha
Schema de plată pentru tinerii fermieri - 48,1398 euro/ha
Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic pentru speciile ovine și caprine - 15,9246 euro/cap
Sprijin cuplat în sectorul zootehnic categoria bivoliţe de lapte - 158,2815 euro/cap
Sprijin cuplat în sectorul zootehnic categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora - 209,2467 euro/cap
Sprijin cuplat în sectorul zootehnic categoria vaci de lapte - 346,8965 euro/cap

Din acest cuantum, APIA le-a achitat 70% anul trecut fermierilor, cresătorilor de animale. La aceste plăți directe s-au adăugat plățile compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.

Anul acesta, avansul APIA este mult mai sărac. Sunt doar 3 scheme de plăți directe din care se achită avansul. 

Subvențiile APIA pe suprafață, plăți directe din Fondul european de garantare agricolă, din care se achită avansul sunt:

PD-01 Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS) - 97,5715 euro pe hectar. La avans se plătește maxim 70% din această sumă, după calculele noastre, 68,30 euro/ha. Așa cum am spus, fermierii primesc plata în lei, deci vor primi 339,6900 lei/ha.

PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) - 51,1365 euro pe hectar. La avans se plătește maxim 70% din această sumă, după calculele noastre, 35,7955 euro/ha = 178,0289 lei/ha

PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri - 46 euro pe hectar. La avans se plătește maxim 70% din această sumă, după calculele noastre, 32,2 euro/ha = 160,1467 lei/ha.

Fermierii, crescătorii de animale primesc plata în lei la un curs valutar de 4,9735 lei/euro.  La plățile directe se adaugă și anul acesta un procent de 85% din plățile compensatorii. 

informațiile au fost comunicate de APIA la o zi după demararea plăților în avans, pe 17 octombrie, și au fost întărite de Ministerul Agriculturii pe 23 octombrie 2023 într-o scurtă informare în care anunță plățile directe acordate în avans și cuantumul pentru fiecare. 

madr cuantum 23_b

 

 

 

Vizualizat: 18486 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

05 decembrie 2023 - 19:30

Plenul Senatului a eliminat, luni, în plen, prin adoptarea unei propuneri legislative, obligativitatea deţinerii pentru conducătorii de tractoare agricole sau forestiere a unui carnet de conducere corespunzător categoriei, fiind suficient, pe drumurile publice, permisul de conducere pentru alte categorii.

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

05 decembrie 2023 - 13:38

În vederea lansării sesiunilor de primire a cererilor de finanțare pentru investiții în sectorul zootehnic și în unități de procesare a produselor agricole și pomicole, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în data de 4 decembrie 2023 versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru DR-20 Investiții în sectorul zootehnic și pentru DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole. 

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

05 decembrie 2023 - 12:11

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, că lansează din 20 decembrie 2023 sesiunea de depunere proiecte în cadrul Intervenției DR 22 - „Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole”, Plan Național Strategic 2023-2027.

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

05 decembrie 2023 - 11:48

MADR anunță astăzi lansarea Intervenției DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” în data de 20 decembrie 2023 sesiunea de finanțare pentru Intervenția DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” din cadrul PS PAC 2023-2027. 

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

05 decembrie 2023 - 07:43

Apicultorii care vor să beneficieze anul viitor de ajutorul de stat la motorină trebuie să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 31 decembrie 2023 cererea de acord pentru finanțare. Actele de care au nevoie apicultorii pentru acordul de finanțare și pentru cererea de plată.

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

05 decembrie 2023 - 07:08

Produsul din categoria Produse Biologice se adaptează la nevoile de nutriție ale plantelor și contribuie la maximizarea sustenabilă a potențialului recoltei.

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

04 decembrie 2023 - 17:38

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 15 decembrie 2023 inclusiv, se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024, cereri avizate de către ANZ.

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

04 decembrie 2023 - 16:47

Ministerul Agriculturii a postat astăzi, 4 decembrie,  pe site-ul www.madr.ro, secțiunea „Transparență decizională”, proiectul de Hotărâre pentru modificarea HG nr.393/2023 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de usturoi", precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2023.

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

04 decembrie 2023 - 16:05

Fermierii, crescătorii de animale care sunt persoane fizice beneficiază anul viitor de ajutorul de stat APIA acordat prin reducerea accizei la motorina folosită în agricultură. Ce condiție trebuie să îndeplinească aceștia în 2024 ca să ia subvenția APIA la motorină?

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

04 decembrie 2023 - 15:34

Vechi crescător de vaci din Șicula, județul Arad, Aurel Nieș, îi dă o replică usturătoare ministrului agriculturii, Florin Barbu, prin intermediul Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii