Elena Petruț și-a făcut singură o fermă de capre în comuna Ideciu de Jos, județul Mureș, în timp ce soțul ei muncește în Germania. Elena este ajutată de cumnatul ei, tata Uțu, și de fiul ei cel mare, Andrei. A prins drag de animale chiar dacă ea a crescut la bloc și a văzut animale doar în vacanțele petrecute la bunici. De 7 ani are ferma, iar de 4 ani livrează laptele de capră la fabrica de lactate Olympus din Brașov.
Nu-i este ușor să se descurce în România cu ferma în care are 231 de capre, dar sprijinul ei mare este tata Uțu și Andrei, fiul cel mare. Crescătoarea spune că fără ei doi, nu ar fi izbutit. La început, a lucrat și ea în Germania, alături de soț, dar au hotărât ca ea să se întoarcă acasă și să construiască o fermă, așa că în Germania a rămas doar soțul Elenei.
Pe Dealul Potocului, la confluența pârâului Deleni cu Mureșul, la peste 5 kilometri de Reghin, este ferma de capre a Elenei.
"Acum vreo 7 ani, soțul lucrând în Germania, am lucrat amândoi, el tot îmi zicea, el a crescut la țară, și tot mi-o zis că ar vrea să avem și noi ceva animăluțe, mai exact capre, nu știu de unde, că acasă n-or avut, și tot o insistat, eu tot ziceam nu, eu crescînd la oraș nu prea am avut tangență cu caprele, cu animalele, am văzut la bunici o vacă, un cal și cam atât. Am venit acasă și-ntr-o seară, neavînd de lucru, am căutat pe Google capre de vânzare. Și dimineața la cafea, m-am apucat și am dat telefoane în stânga, în dreapta, și întâmplător, am dat peste un domn pe care nu-l cunosc personal, din Ocna Mureș, care mi-a dat multe sfaturi și le-am luat de bune. Și trecînd anii, a avut perfectă dreptate.
Eu, fiind femeie, soțul plecat, cum mă apuc eu de zootehnie singură? Am venit la cumnatul meu acasă și i-am spus: uite, Uțu, că noi îi spunem tata Uțu, uite care e situația, noi vrem să ne apucăm de creșterea caprelor. Ce zici? Intrăm în horă împreună? Sau nu? Și el a zis, cât ne țin puterile și ne ajută bunul Dumnezeu mergem mai departe", povestește Elena Petruț, pentru TVR 2.
Andrei, fiul cel mare al Elenei, a învățat să îndrăgească animalele, îi place munca la fermă și chiar ar dori ca anul viitor să acceseze sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri. "E ajutorul meu de nădejde, cum soțul e plecat, cu el mă alin și pe umărul lui plâng când mi-e greu", spune Elena.
În prezent, familia crește 231 de capre, rasa Carpatina românească, dar în fiecare an face selecție ca să aibă cât mai multe capre cu lapte, crescătoarea vrea să ajungă până la 300 de capre.
"Pentru lapte, avem contract cu Olympus de la Brașov, cu ei colaborăm de 4 ani de zile și tot la 4 zile vin după lapte. Avem undeva la 150 de capre cu lapte. Avem răcitor adus de ei acasă la Ideciu și la 4 zile vin ei, deci, laptele coboară undeva la o temperatură de 3 grade. Când vin ei, îl iau, îl colectează, niciodată nu am avut probleme să zic să se acrească sau să nu fie curat. Ceea este esențial la lapte și produsele din lapte e igiena. În primul rând, ciobanii în momentul în care se duc la muls, automat spălat pe mâini tot timpul. Sau dacă este o capră care are o problemă la țăță, automat trebuie dată deoparte, te speli pe mâini", spune crescătoarea.
Alte ajutoare strașnice ale familiei sunt câinii care păzesc turma de capre.
"Pot să ai o sută de oameni, dacă nu ai câinii buni, degeaba. Când vezi ditamai ursul, ca și om nu te duci, dar câinii, în schimb, își fac datoria și noi ne facem datoria față de ei. Ce li se cuvine e al lor, sunt la sufletul nostru", este convinsă Elena.
Ferma Elenei Petruț face parte din Cooperativa Agricolă „Carpatinele Ardealului” și este înscrisă in ANCC – CAPRIROM.
sursa: TVR 2