Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat luni, 5 septembrie 2022, în emisiunea Agrostrategia, TVR1, ajutoarele APIA cu termen de plată 30 septembrie 2022.
"Tocmai zilele acestea a fost autorizat la plată în sectorul creșterii animalelor, pe ameliorare, am dat 26 de milioane de euro, bani care au fost alocați. De asemenea, s-au făcut plăți pe microgranturi, unde iarăși 50 de milioane de euro au intrat în conturile fermierilor, iar în momentul de față, pentru că plățile s-au făcut, acum fermierii trebuie să aducă către APIA acele rapoarte de progres.
De asemenea, tot în această perioadă, iată că-n data de 2 septembrie s-a încheiat depunerea cererilor pentru ajutoarele excepționale în sectorul vegetal. Aici mă refer la sectorul pomicol și la sectorul viticol, și aceste plăți le vom face în cursul lunii septembrie, legea prevede ca până-n data de 30 septembrie aceste plăți trebuie făcute. De asemenea, până-n data de 15 septembrie se depun actele pentru sprijinul financiar în sectorul zootehnic, aici la două categorii în sectorul suin și avicol, și aici, în data de 15 septembrie se vor încheia aceste cereri de depus și, de asemenea, în cursul lunii septembrie și aceștia vor fi plătiți.
Deci, luna septembrie va mai veni cu cele două ajutoare excepționale care se vor plăti în cursul acestei luni," a anunțat șeful APIA.
Vă reamintim cuantumul ajutoarelor excepționale vegetal și zootehnie:
Zootehnie
Cuantumul ajutorului excepțional care se acordă beneficiarilor din sectorul suin pe capacitatea de producție deținută este de:
a) 200 euro/UVM pentru capacitatea de producție animale de reproducție (scroafe și/sau scrofițe montate);
b) 50 euro/UVM pentru capacitatea de producție suine la îngrășat.
Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar se calculează în funcție de capacitatea de producţie în condiții minime de bunăstare deţinută, echivalent UVM, până la concurenţa plafonului echivalent în lei a 150.000 euro.
Cuantumul ajutorului excepțional care se acordă beneficiarilor din sectorul avicol pe capacitatea de producție deținută este de:
a) 50 euro/UVM pentru capacitatea de producție găini reproducție rase grele și/sau tineret de reproducție, găini ouătoare și/sau tineret de înlocuire;
b) 20 euro/UVM pentru capacitatea de producție pui de carne, pui de curcă, precum și pui de găină eclozionați și/sau pui de curcă eclozionați pe serie.
Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar se calculează în funcție de capacitatea de producţie în condiții minime de bunăstare deţinută, echivalent UVM, până la concurenţa plafonului echivalent în lei a 100.000 euro.
Vegetal
Grantul financiar unitar (ajutor excepțional sectoare pomicol și viticol) este în cuantum de 875 lei/ha, echivalentul sumei de 176,80 euro/ha, stabilit la rata de schimb de 4,9489 lei pentru 1 euro în conformitate cu prevederile alin. (6) al art.1 din Regulamentul delegat (UE) 2022/467.
Suma care se acordă beneficiarilor este obținută prin înmulțirea grantului financiar unitar, exprimat în lei/hectar, cu suprafața declarată cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin, din cererea unică de plată 2022, exprimată în hectare și nu poate depăși valoarea maximă de 175.000 lei/ beneficiar.