Fermierii, crescătorii de animale nu sunt obligați să aibă o diplomă de BAC pentru a lua subvențiile APIA, nu este o condiție absolvirea unui liceu pentru plata ajutoarelor din agricultură. "Este o aberație!" A spus directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, miercuri seara, la Agricultura la raport.
"Ce s-a întâmplat cu privire la certificatul de formare profesională pentru utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor odată cu introducerea cererii unice de plată pe anul 2023?" L-a întrebat un fermier pe șeful APIA în emisiunea Agricultura la raport, difuzată miercuri seara, 15 februarie 2023. În ultima perioadă, s-a rostogolit în toată media că acest certificat ar fi obligatoriu pentru a beneficia de subvențiile APIA, iar ca să obții certificatul ar fi nevoie să ai o diplomă de Bacalaureat, deci să fii absolventul unui liceu.
Șeful APIA a explicat cum stau lucrurile și cine este obligat să obțină acest certificat.
"Știm că sunt cele două hotărâri de Guvern care reglementează, în urma Programului Național Strategic, atât Pilonul 1 (plăți directe n.r.), cât și Pilonul 2 (măsuri dezvoltare rurală n.r.). Pe Pilonul 1 vorbim de plățile directe, de subvențiile pe care le acordă APIA și Pilonul 2, partea pe care o gestionează colegii de la AFIR, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. În urma celor două hotărâri de Guvern, s-au emis două ordine de ministru, ordine care au fost puse în consultare. Și-n momentul în care au fost ele puse în consultare publică (pe site-ul MADR n.r.) a fost introdus, într-adevăr, că fermierii, nu știu, trebuiau să aibă minim bacalaureat sau să aibă acel certificat de competență (pentru utilizarea produselor de protecție a plantelor n.r.).
Ghidul a fost retras, pe urmă, s-a revenit, astfel încât, categoric că nu e așa, era așa o aberație că trebuie să ai liceul ca să depui cerere la APIA, și nici certificatul nu mai trebuie pentru anul 2022. Dar, cei care în anul anterior, au avut o sancțiune pe SMR (normă de condiționalitate n.r.), și aici sunt, din 800.000 de fermieri, aproximativ 300 de fermieri să zicem că au o sancțiune sau un avertisment, în acele pachete pe care le-au verificat cei de la ANF, Agenția Națională Fitosanitară, cei care-n anul anterior au avut o sancțiune aplicată, pentru aceia este obligatoriu să facă acel curs cu cei de la Agenția Națională Fitosanitară.
Dar, în rest, pentru ceilalți fermieri, nu trebuie să facă acest lucru și, de asemenea, nici nu este condiționată depunerea cererii de absolvirea vreunui liceu sau mai știu eu ce," a explicat șeful APIA, miercuri seara, la Agricultura la raport.
Ce este SMR?
Potrivit Ghidului APIA, în anul 2023, fermierii pot beneficia de sprijin financiar finanțat din Fondul european de garantare agricolă și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală dacă respectă normele privind condiţionalitatea, care cuprind:
a) Cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) şi
b) Standardele privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC), grupate pe următoarele domenii:
● clima și mediul, inclusiv apa, solul și biodiversitatea ecosistemelor;
● sănătatea publică și sănătatea plantelor;
● bunăstarea animalelor.
APIA, secondată de Agenția Națională Fitosanitară, efectuează controale în fermele care solicită subvențiile agricole și pentru aceste norme de condiționalitate.