Ne dorim ca toți cei care sunt eligibili să primească acești bani. Până-n data de 30 iunie 2022 se vor semna contractele pentru micrograntul de 5.000 euro/fermier, a anunțat, în această seară, la Agro TV, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.
"Măsura de microgranturi în domeniul agroalimentar are o alocare financiară de 50 de milioane de euro. Beneficiarii ajutorului de stat sunt microîntreprinderil, întreprinderile mici și mijlocii, IMM-uri, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, familiale, care primesc acest ajutor de stat, prin intermediul micrograntului, prin încheierea unui contract de ajutor de stat cu administratorul acestei scheme de ajutor. Cererile, este o noutate, se finanțează în ordinea depunerii, iar ajutorul financiar nerambursabil, sub formă forfetară este în valoare de 5.000 euro/beneficiar, la cursul valutar aferent lunii mai 2022, respectiv 4,9479 lei pentru un euro. Beneficiarii pot utiliza microgranturile sub formă de sumă forfetară pentru susținerea diferitelor cheltuieli angajate după data de 1 februarie 2020, respectiv cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri precum și alte categorii de stocuri necesare activității curente, care au fost desfășurate de către beneficiari.
De asemenea, pentru a-și achita datoriile restante sau curente față de furnizori, inclusiv față de furnizorii de utilități, conform contractelor încheiate, cheltuieli privind chiria, toate aceste lucruri trebuie demonstrate pe baza unui contract sau pe baza unui document, cheltuieli privind activitatea de servicii necesare activității curente, cu excepția serviciilor de consultanță. De asemenea, cheltuielile privind achiziția echipamente, utilaje și tehnologii necesare reluării activității curente și cheltuieli privind anumite datorii pe care le au fie la bugetul de stat sau la bugetele locale.
Depunerea formularului de cerere, de asemenea, o noutate, nu s-au depus fizic, ele au fost încărcate online de către solicitanții ajutorului de stat, s-a derulat în perioada 27 mai - 31 mai 2022, printr-o aplicație electronică, iar în total, pentru această măsură de microgranturi în domeniul agroalimentar, s-au depus 32.153 de cereri de finanțare. Până la data de 30 iunie, la nivelul centrelor județene APIA are loc semnarea contractelor de acordare a ajutorului de stat pe baza preevaluării realizate de platforma informatică IMM Recover și a existenței declarației pe propria răspundere aferentă cererilor de finanțare.
Dacă se constată că-n urma verificărilor, solicitantul a îndeplinit toate condițiile de eligibilitate, centrele județene APIA autorizează microgranturile, efectuează plățile către beneficiari și încarcă în aplicația electronică ordinele de plată. Apoi, beneficiarul ajutorului de stat depune un raport de progres privind cheltuielile efectuate, însoțite de documente justificative pentru efectuarea cheltuielilor, de asemenea, în acea platformă IMM Recover, în termen de 90 de zile de la data la care disponibilul a fost transferat în contul acestuia. Din momentul în care fermierul a primit banii, are la dispoziție 90 de zile pentru a încărca toate documentele prin care să demonstreze cum a cheltuit acești bani. Și, atenție, că nedepunerea raportului de progres în termenul solicitat sau depunerea acestuia cu informații lipsă sau necompletarea acestuia cu informațiile sau documentele solicitate, dă dreptul celor care gestionează să inițieze demersurile legale pentru recuperarea ajutorului financiar acordat sub formă de microgranturi. Și atunci, fermierii să fie foarte atenți ce li se transmite de către reprezentanții APIA, astfel încât ne dorim ca toți cei care sunt eligibili să primească acești bani și categoric să nu fie puși în situația de a da înapoi banii" a explicat șeful APIA, în această seară, la Agro TV.