Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Șeful APIA, ÎN ACEASTĂ SEARĂ: Plata micrograntului de 5.000 euro/fermier!

Publicat: 15 iunie 2022 - 22:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ne dorim ca toți cei care sunt eligibili să primească acești bani. Până-n data de 30 iunie 2022 se vor semna contractele pentru micrograntul de 5.000 euro/fermier, a anunțat, în această seară, la Agro TV, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.

"Măsura de microgranturi în domeniul agroalimentar are o alocare financiară de 50 de milioane de euro. Beneficiarii ajutorului de stat sunt microîntreprinderil, întreprinderile mici și mijlocii, IMM-uri, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, familiale, care primesc acest ajutor de stat, prin intermediul micrograntului, prin încheierea unui contract de ajutor de stat cu administratorul acestei scheme de ajutor. Cererile, este o noutate, se finanțează în ordinea depunerii, iar ajutorul financiar nerambursabil, sub formă forfetară este în valoare de 5.000 euro/beneficiar, la cursul valutar aferent lunii mai 2022, respectiv 4,9479 lei pentru un euro. Beneficiarii pot utiliza microgranturile sub formă de sumă forfetară pentru susținerea diferitelor cheltuieli angajate după data de 1 februarie 2020, respectiv cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri precum și alte categorii de stocuri necesare activității curente, care au fost desfășurate de către beneficiari.

apia microgrant_b

De asemenea, pentru a-și achita datoriile restante sau curente față de furnizori, inclusiv față de furnizorii de utilități, conform contractelor încheiate, cheltuieli privind chiria, toate aceste lucruri trebuie demonstrate pe baza unui contract sau pe baza unui document, cheltuieli privind activitatea de servicii necesare activității curente, cu excepția serviciilor de consultanță. De asemenea, cheltuielile privind achiziția echipamente, utilaje și tehnologii necesare reluării activității curente și cheltuieli privind anumite datorii pe care le au fie la bugetul de stat sau la bugetele locale.

Depunerea formularului de cerere, de asemenea, o noutate, nu s-au depus fizic, ele au fost încărcate online de către solicitanții ajutorului de stat, s-a derulat în perioada 27 mai - 31 mai 2022, printr-o aplicație electronică, iar în total, pentru această măsură de microgranturi în domeniul agroalimentar, s-au depus 32.153 de cereri de finanțare. Până la data de 30 iunie, la nivelul centrelor județene APIA are loc semnarea contractelor de acordare a ajutorului de stat pe baza preevaluării realizate de platforma informatică IMM Recover și a existenței declarației pe propria răspundere aferentă cererilor de finanțare.

Dacă se constată că-n urma verificărilor, solicitantul a îndeplinit toate condițiile de eligibilitate, centrele județene APIA autorizează microgranturile, efectuează plățile către beneficiari și încarcă în aplicația electronică ordinele de plată.  Apoi, beneficiarul ajutorului de stat depune un raport de progres privind cheltuielile efectuate, însoțite de documente justificative pentru efectuarea cheltuielilor, de asemenea, în acea platformă IMM Recover, în termen de 90 de zile de la data la care disponibilul a fost transferat în contul acestuia. Din momentul în care fermierul a primit banii, are la dispoziție 90 de zile pentru a încărca toate documentele prin care să demonstreze cum a cheltuit acești bani. Și, atenție, că nedepunerea raportului de progres în termenul solicitat sau depunerea acestuia cu informații lipsă sau necompletarea acestuia cu informațiile sau documentele solicitate, dă dreptul celor care gestionează să inițieze demersurile legale pentru recuperarea ajutorului financiar acordat sub formă de microgranturi. Și atunci, fermierii să fie foarte atenți ce li se transmite de către reprezentanții APIA, astfel încât ne dorim ca toți cei care sunt eligibili să primească acești bani și categoric să nu fie puși în situația de a da înapoi banii" a explicat șeful APIA, în această seară, la Agro TV. 

Vizualizat: 17286 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

28 septembrie 2023 - 15:55

„Am demonstrat că Țurcana poate să ajungă la exemplare de 128 kg şi peste 130 de kg la adulţi, iar mieii de anul acesta m-au surprins chiar şi pe mine. Cel mai greu l-am avut la 87 de kg!” Spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Dumitru Andreşoi, considerat oierul cu cea mai mare turmă din România.

Fermierii, la președintele României!

Fermierii, la președintele României!

28 septembrie 2023 - 10:13

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Forumul APPR și Clubul Fermierilor Români s-au întâlnit marți cu consilierii președintelui României.

Comunicat APIA ASTĂZI: Bani virați ACUM în conturile crescătorilor de vaci!

Comunicat APIA ASTĂZI: Bani virați ACUM în conturile crescătorilor de vaci!

28 septembrie 2023 - 10:04

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Ministrul Barbu: Subvenția APIA mare, circa 20 euro/ovină, se va plăti pentru toate ovinele din România!

Ministrul Barbu: Subvenția APIA mare, circa 20 euro/ovină, se va plăti pentru toate ovinele din România!

28 septembrie 2023 - 08:29

"Chiar au fost eliminate toate condițiile pentru SCZ. SCZ-ul se va plăti către toate animalele ovine din România," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, marți seara, la Agro TV.  Sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția APIA mare, cum îi spun oierii, are un cuantum indicativ pentru acest an de 20 euro/cap ovină conform Planului Național Strategic 2023-2027. 

Adio ANT la oi și vaci: M-am săturat să-mi spună toată lumea că se încasează bani pe crotalii!

Adio ANT la oi și vaci: M-am săturat să-mi spună toată lumea că se încasează bani pe crotalii!

27 septembrie 2023 - 16:14

Ajutorul național tranzitoriu, ANT, sau subvenția APIA mică, așa cum îi spun crescătorii de animale, este cea mai populară subvenție, se achită de la bugetul de stat și o iau aproape toți crescătorii. Din 2024, adio ANT pe cap de oaie și pe cap de vacă de carne, a anunțat marți seara ministrul agriculturii Florin Barbu, la Agro TV. Șeful MADR este sătul să tot audă că banii veniți de la bugetul de stat se dau pe crotaliile din pungă.

Ministrul Barbu: Am luat decizia să-i conving eu pe oieri prin măsuri dure să facem asta!

Ministrul Barbu: Am luat decizia să-i conving eu pe oieri prin măsuri dure să facem asta!

27 septembrie 2023 - 15:40

Ministrul agriculturii Florin Barbu plănuiește construirea unui centru foarte mare pentru abatorizarea și procesarea cărnii de oaie din România. Proiectul va fi derulat prin Programul Investalim, care are o alocare de 600 milioane de euro. Pentru centrul de abatorizare și procesare carne de oaie, statul contribuie cu 70%, iar crescătorii de ovine, asociațiile acestora vor contribui cu 30%. În cazul în care nu vor, șeful MADR spune că este hotărât să-i forțeze pe oieri.

Calendar plăți APIA în octombrie 2023!

Calendar plăți APIA în octombrie 2023!

27 septembrie 2023 - 07:16

Atenție la termenele stabilite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plata mai multor subvenții agricole aferente acestui an. Ce termene APIA sunt în octombrie 2023?

Veste pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr!

Veste pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr!

27 septembrie 2023 - 06:52

Fabrica de zahăr din Luduş, preluată în primăvară de la grupul francez Tereos de doi antreprenori români, reîncepe producţia până la sfârşitul acestei luni, după ce a preluat deja primele transporturi de sfeclă de zahăr de la cultivatori, scrie Agerpres.

Comunicat Agenția Domeniilor Statului: Redevențe terenuri agricole!

Comunicat Agenția Domeniilor Statului: Redevențe terenuri agricole!

27 septembrie 2023 - 06:05

Agenția Domeniilor Statului înregistrează un nivel de încasare a redevențelor de peste 98% în trimestrul II al anului 2023. Rata aferentă acestui trimestru reprezintă, de regulă, 20% din valoarea anuală a redevenței ce trebuie plătită pentru contractele de concesiune și arendă încheiate pentru terenurile proprietate de stat date în exploatare.

Prognoza agrometeorologică 27 septembrie - 3 octombrie 2023!

Prognoza agrometeorologică 27 septembrie - 3 octombrie 2023!

26 septembrie 2023 - 20:25

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologică pentru perioada 27 septembrie - 3 octombrie 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Nedumerire...

Nedumerire...
Un beţiv strigă: Detalii