Chiar dacă termenul prevăzut de regulamentele europene pentru finalizarea plăților către fermieri, aferente anului 2022, este 30 iunie 2023, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, a anunțat, joi seara, că banii sunt transferați către conturile fermierilor, crescătorilor până cel târziu la data de 15 aprilie 2023.
"În ceea ce privește plata aferentă campaniei 2022, știm foarte bine că ea trebuie finalizată până la data de 30 iunie 2023, dar, până-n momentul de față, peste 98% din fermieri sunt autorizați la plată și plătiți. Dar, în același timp, se mai fac plăți și-n această perioadă. În plata ANT-urilor, a ajutoarelor naționale tranzitorii, atât în sectorul vegetal, cât și-n sectorul zootehnic, știm că astea au început doar din bugetul anului 2023. De asemenea sunt plăți și pe celelalte scheme care se fac în această perioadă. Și eu primesc multe întrebări, sunt fermieri care nu au primit bani deloc, într-adevăr a fost o perioadă în care noi am blocat un număr de aproximativ 62.000 de fermieri care au avut Măsura 10 agro-mediu și climă și Măsura 11 agricultură ecologică. De ce? Aceste dosare au fost blocate la plată deoarece în anul 2022, pe lângă cele două fonduri pe care APIA le gestionează, respectiv FEGA, Fondul European de Garantare Agricolă, și măsurile delegate de către colegii npștri de la AFIR, Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală, FEADR, de unde se plăteau aceste două scheme, a mai apărut un fond, așa-numitul fond EURI, care a necesitat implementarea în sistemul informatic, astfel că această implementare a fost făcută și se fac aceste plăți cu 23 (martie), vom demara toate dosarele care sunt blocate sau nu au primit aceste sume fermierii, vor intra la plată.
Și eu îmi doresc ca până la sfârșitul acestei luni și aceste plăți să fie finalizate. Dosarele sunt pregătite astfel încât le vom da drumul în masă și acestea vor fi plătite.
Acum, aici fermierii trebuie să știe că de la autorizarea la plată și până la plata efectivă, adicâ când și-a văzut banii în cont, este o perioadă de 10 zile poate chiar două săptămâni. De ce? Pentru că fiind măsurile care sunt în portofoliul colegilor de la AFIR, se fac deschiderile către AFIR, AFIR către Ministerul Agriculturii, acesta face către Finanțe și circuitul înapoi până ajung banii la noi și noi efectiv să facem plata acestora.
În ceea ce privește FEGA, fondul pe care noi îl gestionăm, aici noi întotdeauna avem o rezervă, o sumă de bani în cont, astfel încât tot ce se autorizează astăzi, mâine, cel târziu poimâine se fac aceste plăți. La fel circuitul este puțin mai mare și la ajutoarele naționale tranzitorii, fie că vorbim de vegetal sau de sectorul zootehnic, pentru că acestea sunt din bugetul național și, la fel, circuitul este Ministerul Agriculturii - Finanțe și așa înapoi. Dar, în ceea ce privește campania anului 2022, la care se adaugă toate plățile pe care APIA le-a făcut, fie că vorbim de FEGA, FEADR, buget național, la care se adaugă toate schemele de plată, din 16 octombrie 2022 și până astăzi (23 martie 2023 n.r.) peste 2,370 miliarde euro au fost plătite către fermieri. Și aceste plăți vor intra în scurt timp, astfel încât să închidem, cu toate că termenul este 30 iunie, mult mai repede, la sfârșitul lunii martie, cel târziu 15 aprilie, să poată fi închise toate plățile aferente anului 2022," a anunțat șeful APIA, joi seara, la Agro TV.