Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat, miercuri seara, la Agricultura la raport, subvențiile APIA din vegetal și zootehnie care intră la plată de săptămâna viitoare. Crescătorii de bovine își vor încasa și ei un avans de 70% din subvențiile APIA bovine, este noutatea acestui an.
"Începând cu data de 16 octombrie, vom demara plățile în avans, lucrul bun este că și anul acesta a fost aprobat procentul de către Comisia Europeană, a fost aprobat României procentul de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă, din Pilonul 1, și aici intră schemă de bază, schema unică de plată pe suprafață, avem schema de plată redistributivă, care are cele două componente, cele două intervale pentru care se acordă subvenția, între 1 și 5 ha, și 5 ha și 30 ha inclusiv, schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, așa-numita plată pentru înverzire, avem schema de plată pentru tinerii fermieri. Acestea ar fi schemele de bază care intră pentru plata avansului.
În ceea ce privește sectorul zootehnic, lucrul important și mă bucur că a fost primit cu căldură, să-i spunem așa, și de crescătorii de bovine pentru că întotdeauna au fost vitregiți de la plata avansului, având o perioadă foarte mare de retenție de 6 luni de zile, și expira undeva la sfârșitul lui noiembrie, iar plata avansului este 16 octombrie-30 noiembrie, astfel încât ei nu mai apucau, să-i spunem așa, să primească și acești bani.
Prin demersurile făcute către Comisia Europeană a fost redusă de la 6 luni la 100 de zile perioada de retenție, astfel încât colegii cărora le-am delegat efectuarea acestor controale pe teren, respectiv colegii de la Agenția Națională pentru Zootehnie, ANZ, au finalizat și ei controalele în sectorul zootehnic, atât pentru specia bovine, cât și pentru ovine. Astfel, pentru specia bovine avem formele de sprijin pe care noi le acordăm, este pentru taurina de carne, pentru vacile de lapte și pentru bivolițe de lapte. Aceste trei forme de sprijin se acordă pentru plata în avans (sprijin cuplat zootehnic, SCZ n.r.), pentru ovine și caprine, respectiv pentru viermii de mătase. Toate aceste scheme pe care vi le-am spus și intră la plata avansului sunt scheme care fac parte din Pilonul 1 și toate sunt din fonduri europene, respectiv din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA)", a anunțat șeful APIA, miercuri seara, 5 octombrie 2022, la Agricultura la raport.
Cuantumul pe hectar aprobat miercuri, 5 octombrie 2022, de Guvern pentru anul de cerere 2022:
Schema de plată unică pe suprafață, SAPS - 96,2796 euro/ha = 476,4877 lei/ha
Plata redistributivă
primul interval 1-5 ha inclusiv 5 euro/ha = 24,745 lei/ha
al doilea interval peste 5 ha până la 30 ha, inclusiv - 48,7184 euro/ha = 241,1073 lei/ha
Plata pentru înverzire - 58,5308 euro/ha = 289,6689 lei/ha
Plata pentru tinerii fermieri - 48,1398 euro/ha = 238,2438 lei/ha