Cine are dreptul să beneficieze de subvenția APIA pe hectar, proprietarul terenului sau fermierul care lucrează terenul? Este un subiect care stârnește vii dezbateri. Sunt proprietari de teren care încasează subvențiile APIA în timp ce terenul lor este lucrat de un fermier. Total incorect! Subvenția APIA este dreptul celui care lucrează terenul, nu al celui care deține terenul.
Se întâmplă, și nu sunt puține cazuri, ca proprietarul terenului să încaseze subvențiile APIA, chiar dacă nu el este cel care muncește pământului, ci fermierul.
"APIA are instrumente să verifice astfel de situații?" A fost întrebat directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, în emisiunea Viața Satului, TVR 1, duminică, 27 noiembrie 2022.
"APIA acordă plăți utilizatorului de teren. În momentul în care tu, fermier, vii și depui cererea de plată, de aceea cererea de plată este semnată, pentru că tu depui cererea online, dar nicio cerere, așa este corect și legal, nu intră la plată până nu este semnată de către cel care a depus cererea de plată. În cuprinsul cererii, pe lângă schemele ce le soliciți la plată, este un alineat în care spune că tu îți asumi responsabilitatea ca acel teren să-l și lucrezi. Dacă este să fim corecți, aici este o vină colectivă, și a unuia, și a altuia, și a utilizatorului și a proprietarului.
Pentru că tu, utilizator, nu poți să intri pe terenul meu, dacă nu te las, și cumva este o înțelegere între părți. Ție dacă nu-ți dă toate drepturile ce-ți revin din terenul respectiv, producție, subvenții, toate cele, teoretic, n-ar trebui să te bagi. Fiind o înțelegere între două părți, APIA nu are cum să intervină, pentru că nu suntem avocatul niciunuia, nici a altuia, și atunci, tot ei trebuie să o regleze în momentul în care eu, utilizator, vin la tine proprietar și solicit suprafața respectivă să ți-o lucrez. Și atunci, cumva, noi suntem prinși între ciocan și nicovală, dar nu avem un instrument prin care noi să mergem, să fim comisia de împăciuire.
În momentul în care funcționarul APIA merge în teren, cu cererea de plată declarată, și verifică, mi-a zis (cel care a depus cererea APIA n.r.) că are terenul lucrat și a pus, de exemplu, porumb, eu mă duc în teren, verific suprafața, dacă e pe control clasic, o măsor, este suprafața pe care omul a declarat-o în cerere. Este lucrată? Este pus porumb. Din punct de vedere APIA, cererea bate cu suprafață și este conformă, deci pot să-i dau banii.
Sunt instituții ale statului unde ei (proprietar și fermier n.r.) se pot judeca, dar repet este înțelegerea între două părți, prin care ei trebuie să regleze acest lucru," a explicat șeful APIA.