Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Șeful ANZ: Nou ordin de ministru pentru crescătorii de animale!

Publicat: 18 mai 2021 - 07:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Subvențiile APIA pentru crescătorii de animale vor fi strâns legate din 2023 de performanță. Astfel, cei care vor bani europeni vor fi nevoiți să facă performanță. Importante în această ecuație sunt asociațiile care dețin registrele genealogice și fac controlul oficial al performanțelor. Șeful Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela, a anunțat luni seara, la Agro TV, că astăzi sau cel târziu mâine va depune la Ministerul Agriculturii un nou proiect de ordin.

Șeful ANZ spune ce conține acest nou ordin.

"În cursul acestei săptămâni vreau să depun la o comisie la nivelul Ministerului Agriculturii, și-n același timp, mâine sau, cel târziu, poimâine, vreau să transmitem acest proiect de ordin la toate societățile de amliorare, la toate asociațiile profesionale, pentru că aici discutăm de toate speciile de animale, pentru a exprima puncte de vedere. Și aici aș ruga de la bun început, toți cei participanți la această dezbatere să fie eficienți și din punct de vedere al timpului, că nu aș vrea să amânăm încă o lună de zile, să tot discutăm și să vedem cum să facem ca să fie bine la toată lumea. Dimpotrivă, aici trebuie luate decizii și trebuie puse în practică. În mod sigur și-n mod cert că nu va fi cel mai bun ordin de ministru, dar, în același timp, orice ordin tot prin ordin de ministru poate să fie modificat.

vaida-bela-anz_b

Șeful ANZ, ing.Vaida Bela

Deci, e mai bine să fie ceva în vigoare în baza căruia să începem să lucrăm decât să nu fie nimic și să mergem pe un regulament european sau pe o lege vagă cum este legea zootehniei și să nu știm exact ce avem de făcut. Acest proiect de ordin de ministru, practic, are 4 capitole mari. Capitolul 1 sau prima anexă din ordin se referă la acreditarea societăților de ameliorare, deci anexa 1 se va referi explicit la modul cum putem acredita societățile sau asociațiile profesionale pentru a ține registrele genealogice. Anexa 2 va avea partea 1 și 2. Partea 1 se va referi la modul de aprobare a programelor de ameliorare în conformitate cu Regulamentul UE 1012 privind ameliorarea și creșterea animalelor în rasă pură și partea 2 va face trimitere la aprobarea programelor de ameliorare pentru animalele de interes zootehnic din România, în baza legislației naționale, dar sigur ținând cont și de articolul 1, punctul 5 din Regulamentul UE 1012.

Cele două părți ale anexei 2, eu cred că vor lămuri mult lucrurile și vor găsi calea prin care să rezolvăm și starea ameliorării în care suntem acum.

Anexa 3 din acest ordin se referă la acreditarea părților terțe. Părțile terțe sunt cei la care societățile de ameliorare pot acorda, prin contract, diferite controale oficiale ale performanțelor animalelor și-n anexa 4 se va face trimitere și va lămuri modul în care se fac controalele oficiale ale performanțelor, atât de către direcția de inspecție ANZ, cât și modul de control și supracontrol pe care-l poate face orice societate de ameliorare acreditată, pentru că regulamentul european și legislația națională explică clar, orice activitate desemnată unei terțe persoane, responsabilitatea îi revine în totalitate societății de ameliorare.

Și atunci am zis că cele 4 anexe să lămurească această chestiune explicit și detaliat și eu cred că după ce va intra în vigoare va trebui să ne așezăm la masă și să discutăm modul de transpunere al ordinului și sigur, ca și faze de punere în practică și de aprobare a acestui ordin, am vorbit și cu domnul ministru, vom face o întâlnire de lucru cu asociațiile acreditate, asociațiile profesionale care se ocupă de toate speciile de animale înainte să punem ordinul în transparență (dezbatere n.r.) pe site-ul Ministerului Agriculturii", a anunțat directorul general ANZ, ing. Vaida Bela, luni seara, la Agro TV.

Vizualizat: 8818 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

05 decembrie 2023 - 19:30

Plenul Senatului a eliminat, luni, în plen, prin adoptarea unei propuneri legislative, obligativitatea deţinerii pentru conducătorii de tractoare agricole sau forestiere a unui carnet de conducere corespunzător categoriei, fiind suficient, pe drumurile publice, permisul de conducere pentru alte categorii.

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

05 decembrie 2023 - 13:38

În vederea lansării sesiunilor de primire a cererilor de finanțare pentru investiții în sectorul zootehnic și în unități de procesare a produselor agricole și pomicole, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în data de 4 decembrie 2023 versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru DR-20 Investiții în sectorul zootehnic și pentru DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole. 

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

05 decembrie 2023 - 12:11

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, că lansează din 20 decembrie 2023 sesiunea de depunere proiecte în cadrul Intervenției DR 22 - „Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole”, Plan Național Strategic 2023-2027.

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

05 decembrie 2023 - 11:48

MADR anunță astăzi lansarea Intervenției DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” în data de 20 decembrie 2023 sesiunea de finanțare pentru Intervenția DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” din cadrul PS PAC 2023-2027. 

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

05 decembrie 2023 - 07:43

Apicultorii care vor să beneficieze anul viitor de ajutorul de stat la motorină trebuie să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 31 decembrie 2023 cererea de acord pentru finanțare. Actele de care au nevoie apicultorii pentru acordul de finanțare și pentru cererea de plată.

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

05 decembrie 2023 - 07:08

Produsul din categoria Produse Biologice se adaptează la nevoile de nutriție ale plantelor și contribuie la maximizarea sustenabilă a potențialului recoltei.

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

04 decembrie 2023 - 17:38

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 15 decembrie 2023 inclusiv, se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024, cereri avizate de către ANZ.

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

04 decembrie 2023 - 16:47

Ministerul Agriculturii a postat astăzi, 4 decembrie,  pe site-ul www.madr.ro, secțiunea „Transparență decizională”, proiectul de Hotărâre pentru modificarea HG nr.393/2023 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de usturoi", precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2023.

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

04 decembrie 2023 - 16:05

Fermierii, crescătorii de animale care sunt persoane fizice beneficiază anul viitor de ajutorul de stat APIA acordat prin reducerea accizei la motorina folosită în agricultură. Ce condiție trebuie să îndeplinească aceștia în 2024 ca să ia subvenția APIA la motorină?

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

04 decembrie 2023 - 15:34

Vechi crescător de vaci din Șicula, județul Arad, Aurel Nieș, îi dă o replică usturătoare ministrului agriculturii, Florin Barbu, prin intermediul Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii