Subvențiile APIA pentru crescătorii de animale vor fi strâns legate din 2023 de performanță. Astfel, cei care vor bani europeni vor fi nevoiți să facă performanță. Importante în această ecuație sunt asociațiile care dețin registrele genealogice și fac controlul oficial al performanțelor. Șeful Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela, a anunțat luni seara, la Agro TV, că astăzi sau cel târziu mâine va depune la Ministerul Agriculturii un nou proiect de ordin.
Șeful ANZ spune ce conține acest nou ordin.
"În cursul acestei săptămâni vreau să depun la o comisie la nivelul Ministerului Agriculturii, și-n același timp, mâine sau, cel târziu, poimâine, vreau să transmitem acest proiect de ordin la toate societățile de amliorare, la toate asociațiile profesionale, pentru că aici discutăm de toate speciile de animale, pentru a exprima puncte de vedere. Și aici aș ruga de la bun început, toți cei participanți la această dezbatere să fie eficienți și din punct de vedere al timpului, că nu aș vrea să amânăm încă o lună de zile, să tot discutăm și să vedem cum să facem ca să fie bine la toată lumea. Dimpotrivă, aici trebuie luate decizii și trebuie puse în practică. În mod sigur și-n mod cert că nu va fi cel mai bun ordin de ministru, dar, în același timp, orice ordin tot prin ordin de ministru poate să fie modificat.
Șeful ANZ, ing.Vaida Bela
Deci, e mai bine să fie ceva în vigoare în baza căruia să începem să lucrăm decât să nu fie nimic și să mergem pe un regulament european sau pe o lege vagă cum este legea zootehniei și să nu știm exact ce avem de făcut. Acest proiect de ordin de ministru, practic, are 4 capitole mari. Capitolul 1 sau prima anexă din ordin se referă la acreditarea societăților de ameliorare, deci anexa 1 se va referi explicit la modul cum putem acredita societățile sau asociațiile profesionale pentru a ține registrele genealogice. Anexa 2 va avea partea 1 și 2. Partea 1 se va referi la modul de aprobare a programelor de ameliorare în conformitate cu Regulamentul UE 1012 privind ameliorarea și creșterea animalelor în rasă pură și partea 2 va face trimitere la aprobarea programelor de ameliorare pentru animalele de interes zootehnic din România, în baza legislației naționale, dar sigur ținând cont și de articolul 1, punctul 5 din Regulamentul UE 1012.
Cele două părți ale anexei 2, eu cred că vor lămuri mult lucrurile și vor găsi calea prin care să rezolvăm și starea ameliorării în care suntem acum.
Anexa 3 din acest ordin se referă la acreditarea părților terțe. Părțile terțe sunt cei la care societățile de ameliorare pot acorda, prin contract, diferite controale oficiale ale performanțelor animalelor și-n anexa 4 se va face trimitere și va lămuri modul în care se fac controalele oficiale ale performanțelor, atât de către direcția de inspecție ANZ, cât și modul de control și supracontrol pe care-l poate face orice societate de ameliorare acreditată, pentru că regulamentul european și legislația națională explică clar, orice activitate desemnată unei terțe persoane, responsabilitatea îi revine în totalitate societății de ameliorare.
Și atunci am zis că cele 4 anexe să lămurească această chestiune explicit și detaliat și eu cred că după ce va intra în vigoare va trebui să ne așezăm la masă și să discutăm modul de transpunere al ordinului și sigur, ca și faze de punere în practică și de aprobare a acestui ordin, am vorbit și cu domnul ministru, vom face o întâlnire de lucru cu asociațiile acreditate, asociațiile profesionale care se ocupă de toate speciile de animale înainte să punem ordinul în transparență (dezbatere n.r.) pe site-ul Ministerului Agriculturii", a anunțat directorul general ANZ, ing. Vaida Bela, luni seara, la Agro TV.