Adama
Agreena
AGRICOVER

Șeful ANZ: Nou ordin de ministru pentru crescătorii de animale!

Publicat: 18 mai 2021 - 07:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Subvențiile APIA pentru crescătorii de animale vor fi strâns legate din 2023 de performanță. Astfel, cei care vor bani europeni vor fi nevoiți să facă performanță. Importante în această ecuație sunt asociațiile care dețin registrele genealogice și fac controlul oficial al performanțelor. Șeful Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela, a anunțat luni seara, la Agro TV, că astăzi sau cel târziu mâine va depune la Ministerul Agriculturii un nou proiect de ordin.

Șeful ANZ spune ce conține acest nou ordin.

"În cursul acestei săptămâni vreau să depun la o comisie la nivelul Ministerului Agriculturii, și-n același timp, mâine sau, cel târziu, poimâine, vreau să transmitem acest proiect de ordin la toate societățile de amliorare, la toate asociațiile profesionale, pentru că aici discutăm de toate speciile de animale, pentru a exprima puncte de vedere. Și aici aș ruga de la bun început, toți cei participanți la această dezbatere să fie eficienți și din punct de vedere al timpului, că nu aș vrea să amânăm încă o lună de zile, să tot discutăm și să vedem cum să facem ca să fie bine la toată lumea. Dimpotrivă, aici trebuie luate decizii și trebuie puse în practică. În mod sigur și-n mod cert că nu va fi cel mai bun ordin de ministru, dar, în același timp, orice ordin tot prin ordin de ministru poate să fie modificat.

vaida-bela-anz_b

Șeful ANZ, ing.Vaida Bela

Deci, e mai bine să fie ceva în vigoare în baza căruia să începem să lucrăm decât să nu fie nimic și să mergem pe un regulament european sau pe o lege vagă cum este legea zootehniei și să nu știm exact ce avem de făcut. Acest proiect de ordin de ministru, practic, are 4 capitole mari. Capitolul 1 sau prima anexă din ordin se referă la acreditarea societăților de ameliorare, deci anexa 1 se va referi explicit la modul cum putem acredita societățile sau asociațiile profesionale pentru a ține registrele genealogice. Anexa 2 va avea partea 1 și 2. Partea 1 se va referi la modul de aprobare a programelor de ameliorare în conformitate cu Regulamentul UE 1012 privind ameliorarea și creșterea animalelor în rasă pură și partea 2 va face trimitere la aprobarea programelor de ameliorare pentru animalele de interes zootehnic din România, în baza legislației naționale, dar sigur ținând cont și de articolul 1, punctul 5 din Regulamentul UE 1012.

Cele două părți ale anexei 2, eu cred că vor lămuri mult lucrurile și vor găsi calea prin care să rezolvăm și starea ameliorării în care suntem acum.

Anexa 3 din acest ordin se referă la acreditarea părților terțe. Părțile terțe sunt cei la care societățile de ameliorare pot acorda, prin contract, diferite controale oficiale ale performanțelor animalelor și-n anexa 4 se va face trimitere și va lămuri modul în care se fac controalele oficiale ale performanțelor, atât de către direcția de inspecție ANZ, cât și modul de control și supracontrol pe care-l poate face orice societate de ameliorare acreditată, pentru că regulamentul european și legislația națională explică clar, orice activitate desemnată unei terțe persoane, responsabilitatea îi revine în totalitate societății de ameliorare.

Și atunci am zis că cele 4 anexe să lămurească această chestiune explicit și detaliat și eu cred că după ce va intra în vigoare va trebui să ne așezăm la masă și să discutăm modul de transpunere al ordinului și sigur, ca și faze de punere în practică și de aprobare a acestui ordin, am vorbit și cu domnul ministru, vom face o întâlnire de lucru cu asociațiile acreditate, asociațiile profesionale care se ocupă de toate speciile de animale înainte să punem ordinul în transparență (dezbatere n.r.) pe site-ul Ministerului Agriculturii", a anunțat directorul general ANZ, ing. Vaida Bela, luni seara, la Agro TV.

Vizualizat: 8925 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Experți din MADR au participat la târgul internațional „Potato Europe 2024” din Republica Franceză

Experți din MADR au participat la târgul internațional „Potato Europe 2024” din Republica Franceză

13 septembrie 2024 - 13:17

În perioada 11-12 septembrie 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împreună cu Federația Națională a Cartofului din România a participat cu stand la Târgul Internațional „Potato Europe 2024”, organizat în localitatea Villers Saint Christophe din Republica Franceză.

APIA ASTĂZI: Subvenția APIA de 175 euro/ha garantată 5 ani!

APIA ASTĂZI: Subvenția APIA de 175 euro/ha garantată 5 ani!

13 septembrie 2024 - 13:00

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă prelungirea pȃnă la data de 04.10.2024, ora 14.30, a primei sesiuni de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027.

Oficial MADR! Cuantum avans subvenții APIA aprobat!

Oficial MADR! Cuantum avans subvenții APIA aprobat!

13 septembrie 2024 - 07:20

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va acorda şi în acest an, în cadrul Campaniei 2024, avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în cazul sprijinului acordat în cadrul intervențiilor de dezvoltare rurală și intervențiilor de mediu și climă, ca urmare a derogării Comisiei Europene.

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

12 septembrie 2024 - 16:37

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei.

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

12 septembrie 2024 - 16:21

Guvernul Republicii Moldova vrea să adopte o lege care îi va scuti pe fermieri de executarea forțată a plăților către bănci.

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

12 septembrie 2024 - 08:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că a publicat Raportul de contestații DR 20 Investiții în exploatații zootehnice, etapa 2 bovine.

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

12 septembrie 2024 - 08:33

O subvenție mai puțin obișnuită! Este acordată crescătorilor de animale, în special bovine, care-și încetează activitatea. Se întâmplă în Olanda. 

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

12 septembrie 2024 - 08:08

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) anunță finalizarea înregistrării sistematice integrale a imobilelor în 266 de UAT-uri, din totalul de 3.181 de UAT-uri, precum și în peste 27.800 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de peste 5,9 milioane de hectare.

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

12 septembrie 2024 - 07:59

Termen urgent pentru plata subvențiilor APIA! Fermierii, crescătorii de animale care solicită subvenții pe hectar și cap animal pentru acest an trebuie să se prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 30 septembrie 2024.

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

11 septembrie 2024 - 16:36

Deputații au adoptat miercuri un proiect de lege care prevede revenirea la cota de TVA de 9% pentru hrana albinelor pe bază de zahăr adăugat. De asemenea, apicultorii solicită și aprobarea unui ajutor de 10 euro/familia de albine. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
O bătrânică sună la Poliţie: Detalii