KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Șeful ANZ: Nou ordin de ministru pentru crescătorii de animale!

Publicat: 18 mai 2021 - 07:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Subvențiile APIA pentru crescătorii de animale vor fi strâns legate din 2023 de performanță. Astfel, cei care vor bani europeni vor fi nevoiți să facă performanță. Importante în această ecuație sunt asociațiile care dețin registrele genealogice și fac controlul oficial al performanțelor. Șeful Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela, a anunțat luni seara, la Agro TV, că astăzi sau cel târziu mâine va depune la Ministerul Agriculturii un nou proiect de ordin.

Șeful ANZ spune ce conține acest nou ordin.

"În cursul acestei săptămâni vreau să depun la o comisie la nivelul Ministerului Agriculturii, și-n același timp, mâine sau, cel târziu, poimâine, vreau să transmitem acest proiect de ordin la toate societățile de amliorare, la toate asociațiile profesionale, pentru că aici discutăm de toate speciile de animale, pentru a exprima puncte de vedere. Și aici aș ruga de la bun început, toți cei participanți la această dezbatere să fie eficienți și din punct de vedere al timpului, că nu aș vrea să amânăm încă o lună de zile, să tot discutăm și să vedem cum să facem ca să fie bine la toată lumea. Dimpotrivă, aici trebuie luate decizii și trebuie puse în practică. În mod sigur și-n mod cert că nu va fi cel mai bun ordin de ministru, dar, în același timp, orice ordin tot prin ordin de ministru poate să fie modificat.

vaida-bela-anz_b

Șeful ANZ, ing.Vaida Bela

Deci, e mai bine să fie ceva în vigoare în baza căruia să începem să lucrăm decât să nu fie nimic și să mergem pe un regulament european sau pe o lege vagă cum este legea zootehniei și să nu știm exact ce avem de făcut. Acest proiect de ordin de ministru, practic, are 4 capitole mari. Capitolul 1 sau prima anexă din ordin se referă la acreditarea societăților de ameliorare, deci anexa 1 se va referi explicit la modul cum putem acredita societățile sau asociațiile profesionale pentru a ține registrele genealogice. Anexa 2 va avea partea 1 și 2. Partea 1 se va referi la modul de aprobare a programelor de ameliorare în conformitate cu Regulamentul UE 1012 privind ameliorarea și creșterea animalelor în rasă pură și partea 2 va face trimitere la aprobarea programelor de ameliorare pentru animalele de interes zootehnic din România, în baza legislației naționale, dar sigur ținând cont și de articolul 1, punctul 5 din Regulamentul UE 1012.

Cele două părți ale anexei 2, eu cred că vor lămuri mult lucrurile și vor găsi calea prin care să rezolvăm și starea ameliorării în care suntem acum.

Anexa 3 din acest ordin se referă la acreditarea părților terțe. Părțile terțe sunt cei la care societățile de ameliorare pot acorda, prin contract, diferite controale oficiale ale performanțelor animalelor și-n anexa 4 se va face trimitere și va lămuri modul în care se fac controalele oficiale ale performanțelor, atât de către direcția de inspecție ANZ, cât și modul de control și supracontrol pe care-l poate face orice societate de ameliorare acreditată, pentru că regulamentul european și legislația națională explică clar, orice activitate desemnată unei terțe persoane, responsabilitatea îi revine în totalitate societății de ameliorare.

Și atunci am zis că cele 4 anexe să lămurească această chestiune explicit și detaliat și eu cred că după ce va intra în vigoare va trebui să ne așezăm la masă și să discutăm modul de transpunere al ordinului și sigur, ca și faze de punere în practică și de aprobare a acestui ordin, am vorbit și cu domnul ministru, vom face o întâlnire de lucru cu asociațiile acreditate, asociațiile profesionale care se ocupă de toate speciile de animale înainte să punem ordinul în transparență (dezbatere n.r.) pe site-ul Ministerului Agriculturii", a anunțat directorul general ANZ, ing. Vaida Bela, luni seara, la Agro TV.

Vizualizat: 8270 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

În vigoare! Ajutor de minimis fermieri! Cerere, acte APIA!

În vigoare! Ajutor de minimis fermieri! Cerere, acte APIA!

19 iunie 2021 - 09:38

APIA poate demara primirea cererilor! Hotărârea care stabilește schema de ajutor de minimis pentru cultivatorii de legume în spații protejate a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Noua subvenție APIA pe hectar, publicată în Monitorul Oficial! Condiții, acte! Termen 30 iunie!

Noua subvenție APIA pe hectar, publicată în Monitorul Oficial! Condiții, acte! Termen 30 iunie!

19 iunie 2021 - 08:42

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primește cererile fermierilor până la 30 iunie 2021! Valoarea pe hectar a noii subvenții APIA începe de la 100 de euro/ha și ajunge la 3.400 euro/ha. Monitorul Oficial a publicat vineri, 18 iunie 2021, Hotărârea de Guvern privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021.

Anunț șeful APIA: Plata ajutoarelor pentru fermieri!

Anunț șeful APIA: Plata ajutoarelor pentru fermieri!

19 iunie 2021 - 07:44

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a avut vineri, 18 iunie 2021, o videoconferință cu șefii centrelor județene APIA pentru plata noilor ajutoare de minimis aprobate de către Guvern în ședința din această săptămână și pentru finalizarea plăților directe aferente campaniei 2020 până la data de 30 iunie. Șeful APIA a atras atenția că trebuie respectate termenele de plată.

Nou Ordin Ministerul Agriculturii!

Nou Ordin Ministerul Agriculturii!

19 iunie 2021 - 07:00

Ministerul Agriculturii a publicat, pe site-ul oficial, un proiect de ordin prin care anunță înființarea Registrului național al rețetelor consacrate precum și Registrul național al produselor atestate.

Ministrul Oros, în vizită la fermierii milionari în euro ai Olteniei, care apar în Top 300 Cei mai bogați români!

Ministrul Oros, în vizită la fermierii milionari în euro ai Olteniei, care apar în Top 300 Cei mai bogați români!

18 iunie 2021 - 11:08

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost joi, 17 iunie 2021, la Vâlcea, în vizită la familia Dan și Dorina Mutu, deținătorii grupului Anabella, doi dintre milionarii în euro ai Olteniei, cu afaceri în agricultură. Ei figurează în Top 300 Capital „Cei mai bogați români” 2020 pe poziția 164, cu o avere de 38 – 40 de milioane de euro.

Să dispară diferențele la plata subvențiilor din agricultură!

Să dispară diferențele la plata subvențiilor din agricultură!

18 iunie 2021 - 08:58

Diferențe majore între subvențiile pe care le încasează fermierii din Estul Europei, aici se includ și fermierii români, și fermierii din Vestul Europei. Fermierii din Polonia și Lituania au depus petiții la Parlamentul European în care se plâng că primesc în continuare subvenții la hectar sub media UE. În Parlamentul European s-a dezbătut miercuri, 16 iunie 2021, această petiție prin care fermierii din Estul Europei cer să aibă subvenții la fel de mari ca fermierii din Vestul Europei.

Subvenție directă pe familia de albine! 15 miliarde euro pe an pentru polenizatori!

Subvenție directă pe familia de albine! 15 miliarde euro pe an pentru polenizatori!

18 iunie 2021 - 08:23

O subvenție directă pentru apicultori, așa cum există pentru fermieri, ar da o gură de oxigen apiculturii în condițiile în care albina e tot mai amenințată cu dispariția. Ajutoarele pe care le primesc în acest moment apicultorii prin Program Național Apicol nu sunt suficiente, spun mulți dintre apicultori. Pe lângă un ajutor financiar, albinele și alți polenizatori trebuie protejați prin reducerea folosirii pesticidelor.

Ministrul Mediului: Vorbim de mii de animale din gospodării/ferme ucise! Se schimbă legea!

Ministrul Mediului: Vorbim de mii de animale din gospodării/ferme ucise! Se schimbă legea!

17 iunie 2021 - 20:19

Un nou proiect de ordonanță de urgență se pregătește la Ministerul Mediului care va schimba legea cu privire la atacurile sălbăticiunilor. Numărul apelurilor la 112 din cauza urşilor a crescut de 10 ori în ultimii 5 ani, a declarat, joi, Barna Tanczos, ministrul Mediului, și mii de animale din gospodării, ferme au fost ucise de sălbăticiuni.

Cum propune un crescător de animale să se dea subvențiile APIA!

Cum propune un crescător de animale să se dea subvențiile APIA!

17 iunie 2021 - 19:00

Un crescător de animale propune să se schimbe modul de acordare al subvențiilor din zootehnie în așa fel încât crescătorii să beneficieze de prețuri mai mari pentru munca lor și să aibă de câștigat și procesatorii. Nemulțumirile cresc în rândul crescătorilor de animale din pricina ajutoarelor mici, insuficiente, de care beneficiază și a prețurilor mici la care-și vând munca.

Din iulie, SE REDESCHID toate târgurile de animale!

Din iulie, SE REDESCHID toate târgurile de animale!

17 iunie 2021 - 16:55

Se REDESCHID toate târgurile de animale, anunță primarul din Câmpeni, județul Alba, după o întâlnire cu prim-ministrul Vasile Cîțu, care i-a dat această veste bună pentru crescătorii de animale.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/.

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Bancul zilei

Răzbunare...

Răzbunare...
Soţul: De câte ori ne certăm tu eşti foarte calmă. Cum reuşeşti? Detalii