Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.
"Viziunea mea, în calitate de preşedinte al Autorităţii, a fost să transform instituţia într-un pilon esenţial al securităţii alimentare şi al competitivităţii economice a României pe pieţele internaţionale. Mi-am propus să întăresc capacitatea ANSVSA de a reglementa şi coordona eficient toate activităţile din lanţul alimentar, de la producţia materiilor prime până la consumator, asigurându-ne că produsele româneşti respectă cele mai înalte standarde de calitate şi siguranţă. (...). Printre acţiunile strategice prioritare pe care le-am întreprins se numără extinderea accesului pe pieţe externe şi crearea de oportunităţi pentru producătorii locali. Am pus accentul pe deschiderea de noi pieţe de desfacere şi pe creşterea competitivităţii companiilor româneşti, înţelegând că dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea noastră de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale. Sincronizarea noastră cu ceilalţi actori implicaţi a fost esenţială pentru sprijinirea comerţului internaţional, prin deschiderea unor noi pieţe externe, precum Maroc, Algeria, Turcia, Qatar, Azerbaidjan, Capul Verde, Kenya, China, Indonezia, Emiratele Arabe Unite, Israel şi SUA. Au fost consolidate noi cooperări bilaterale, am menţinut un dialog continuu şi un schimb de bune practici cu omologii de pretutindeni şi am urmărit interesele producătorilor locali, companii solide care merită toată susţinerea noastră. Am făcut paşi importanţi pentru ca aceştia să aibă o vizibilitate crescută pe piaţa globală", a transmis Alexandru Bociu, la un eveniment de celebrare a 20 de ani de activate a ANSVSA.
Acesta a precizat că alături de cele 42 de Direcţii Sanitare Veterinare şi cele 3 institute (Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar), Autoritatea îşi reafirmă angajamentul de a intensifica un control eficient şi de a-şi consolida capacităţile analitice.
De asemenea, preşedintele ANSVSA a transmis că proiectul de dezvoltare a unui sistem informatic digitalizat în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu o valoare a investiţiei de circa 20 de milioane de euro din fonduri europene, a primit aviz pozitiv, acesta fiind un pas esenţial al procesului de achiziţie publică.
"Prin implementarea acestui proiect, sperăm astfel să ne eficientizăm activităţile şi să utilizăm resursa umană acolo unde este cu adevărat nevoie", a adăugat el.
În opinia sa, "comunicarea corectă şi eficientă" este extrem de importantă, în contextul în care subiectele legate de alimentaţie sunt de multe ori "învăluite în controverse şi zgomot de fundal".