Adama
Agreena
AGRICOVER

Șeful Agenției Domeniilor Statului: Atribuirea directă a pășunilor statului crescătorilor de animale!

Publicat: 10 iunie 2022 - 07:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Directorul general all Agenției Domeniilor Statului, George Sava, a discutat joi cu președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România, fermierul Dumitru Grigorean și cu Mary Pană, președinta Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România. Subiectul comun al celor două întâlniri a fost atribuirea directă a terenurilor statului, libere de contract, crescătorilor de animale. 

"Directorul General al Agenția Domeniilor Statului ADS , domnul Sava George a avut onoarea să întâlnească un om deosebit în primul rând în persoana domnului Dumitru Grigorean, Președintele Asociatia Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania , alături de echipa sa formată din domnul Ovidiu Ciurus și domnul Costel Taran .

A.C.B.C.R. este o asociație reprezentativă la nivel național, membră a GL Agricultură din cadrul Comitetului de Monitorizare pentru P.N.D.R., GL Agricultură și Industrie Alimentară și membră a Comitetului Consultativ pentru PNS 2021-2027.
Din acest motiv am profitat de această oportunitate pentru a vedea modalitatea prin care ADS poate veni în sprijinul viitorilor parteneri prin terenul pe care îl are în portofoliul său, binențeles în condițiile legii.

Cel mai important aspect discutat a fost legat de crearea Normelor de aplicare ale Art. 16 din Legea Zootehniei, atât de apăsătoare pentru cei ce își desfășoară activitatea în acest domeniu. S-au discutat și cazuri concrete cu care asociația s-a confruntat și unde și-ar dori ca pe viitor ADS să ofere sprijin printr-o comunicare mai deschisă față de partenerii săi", a comunicat ADS. 

Art.16 Legea zootehniei

(1) Prin derogare de la prevederile art. 21(1) -21(6) din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia Domeniilor Statului încheie contracte de concesiune/închiriere/arendare, după caz, a terenurilor cu destinaţie agricolă, libere de contract, prin atribuire directă, în condiţiile legii, cu crescătorii de animale, persoane fizice sau persoane juridice, care nu dispun de terenuri cu destinaţie agricolă concesionate/arendate/închiriate, din următoarele specii: taurine, bubaline, ovine, caprine, suine, precum şi cu crescătorii de păsări.
(2) Consiliile judeţene şi unităţile administrativ-teritoriale, care deţin în proprietate publică/privată sau în administrare terenuri cu destinaţie agricolă, libere de contract, încheie contracte de concesiune/închiriere/arendare, după caz, prin atribuire directă, în condiţiile legislaţiei în vigoare, cu crescătorii de animale prevăzuţi la alin. (1).
(3) Procedurile de concesionare/închiriere/arendare pentru crescătorii de animale prevăzuţi la alin. (1) se aplică cu prioritate în prima sesiune, iar suprafeţele destinate crescătorilor de animale sunt stabilite de concedent/locator înainte de concesionare/închiriere/arendare; în situaţia existenţei mai multor cereri de concesionare/închiriere/arendare pe aceeaşi unitate de suprafaţă se aplică obligatoriu procedura concurenţială.
(4) În vederea concesionării/închirierii/arendării, după caz, crescătorii de animale, persoane fizice sau persoane juridice, trebuie să asigure încărcătura optimă de minimum 0,3 UVM/ha şi să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să aibă vechime în creşterea animalelor de cel puţin 5 ani dovedită cu înscrierea animalelor în Registrul naţional al exploataţiilor şi Registrul agricol al unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenurile cu destinaţie agricolă, cu excepţia tinerilor fermieri crescători de animale;
b) să aibă sediul/punctul de lucru sau domiciliul dovedit cu acte de proprietate/înscrisuri de la registrul comerţului sau documente de identitate pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenurile cu destinaţie agricolă.
(5) În situaţia în care crescătorii de animale prevăzuţi la alin. (4) nu asigură încărcătura optimă de minimum 0,3 UVM/ha, concesionarea/închirierea/arendarea, după caz, se va încheia cu crescătorii de animale cu sediul/punctul de lucru sau domiciliul dovedit pe raza judeţului.
(6) Prevederile alin. (1), (2) şi (4) nu sunt incidente asupra procedurilor privind crescătorii de animale beneficiari ai prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 86/2014, cu modificările şi completările ulterioare.
(7) Schimbarea categoriei de folosinţă, precum şi a destinaţiei de utilizare a terenurilor agricole de către crescătorii de animale prevăzuţi la alin. (1) constituie contravenţie şi se sancţionează în conformitate cu prevederile art. 42 alin. (2) lit. d) şi cu nulitatea absolută a contractului de concesiune/închiriere/arendare.
(8) Constatarea încălcării prevederilor alin. (7) se face de către concedent/locator sau de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin direcţiile agricole judeţene şi a municipiului Bucureşti, care au obligaţia ca în maximum 3 zile să o aducă la cunoştinţa concedentului/locatorului.

arat-pasune_b

Subiectul spinos al atribuirii directe a terenurilor, pășunilor statului crescătorilor de animale a fost discutat, tot joi, în întâlnirea pe care șeful ADS a avut-o cu reprezentanții Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România, Mary Pană și Adrian Tomulescu.

"Cele mai interesante aspecte atinse în timpul întâlnirii au fost:
1. Emiterea Normelor de aplicare ale Legii Zootehniei, unde la art 16 exista posibilitatea sprijinirii crescatorilor de animale, de a primi, în condițiile legii, terenuri de la ADS si UAT-uri, pentru nevoile de hrana ale zootehniei
2. Dorința ca institutiile statului să aibă o mai mare flexibilitate în lucrul cu partenerii din mediul de afaceri agricol/zootehnic din România și să existe mai multe intalniri de lucru în care să se poată sublinia modul în care statul român poate veni în ajutor fermierilor.
3. Crearea de către stat a unui mecanism de preluare a producției zootehnice( lapte, carne,derivate).
‼️Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.) a fost înființată în anul 2013 prin asocierea voluntară a 18 societăți din sectorul creșterii și abatorizării animalelor, procesare carne și vegetal.

În prezent, în asociație sunt 29 de membri care însumează aproximativ 10.000 de locuri de muncă.

Din anul 2015, A.C.E.B.O.P. este membră în European Livestock and Meat Trades Union (UECBV) organizație puternică, în care sunt înscrise 53 de organizații naționale sau regionale din 24 state membre U.E," a comunicat ADS. 

Vizualizat: 8430 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Urgent APIA! Termen 20 septembrie!

Urgent APIA! Termen 20 septembrie!

17 septembrie 2024 - 07:57

Cererile de plată APIA pot fi modificate sau retrase total sau parţial, fără penalități, de către fermieri, în cazul intervenţiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafeţelor, pâna la data de 20 septembrie 2024, precizează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Suma ANT ovine/caprine ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

Suma ANT ovine/caprine ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

17 septembrie 2024 - 07:39

Ajutorul național tranzitoriu ovine/caprine este subvenția acordată crescătorilor de oi și/sau capre de la bugetul de stat din bugetul stabilit anului următor anului de cerere. Agroinfo a obținut informații privind suma alocată pentru acest an, pentru 2024, pentru plată.

Document! Cuantum pe hectar pentru 2024 subvenții APIA achitate în avans fermierilor!

Document! Cuantum pe hectar pentru 2024 subvenții APIA achitate în avans fermierilor!

17 septembrie 2024 - 07:13

Fermierii beneficiază și-n acest an de un avans APIA plătit din 16 octombrie 2024, conform anunțului făcut deja de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Procentul pentru plățile directe, practicat la avansul APIA și aprobat de Comisia Europeană, este de 70%. Două scheme de plată pe hectar vor intra cu siguranță la plata avansului din acest an. Agroinfo a obținut cuantumul pe hectar.

Document! Cuantum subvenții APIA cap animal plătite în avans crescătorilor!

Document! Cuantum subvenții APIA cap animal plătite în avans crescătorilor!

17 septembrie 2024 - 06:35

Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de un avans de 70% din cuantumul subvenției europene pe cap animal, sprijinul cuplat zootehnic. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat deja că data pentru plățile în avans este 16 octombrie 2024. Agroinfo a obținut cuantumul pe cap animal pentru aceste subvenții din zootehnie, aferent acestui an de campanie.

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

17 septembrie 2024 - 06:16

Evenimentul emblematic al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, ZIUA PORUMBULUI OREZU a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024, la ferma domnului Nicolae SITARU, unul dintre fondatorii Forumului APPR.

Anunț făcut ACUM de oierul Dumitru Andreșoi!

Anunț făcut ACUM de oierul Dumitru Andreșoi!

16 septembrie 2024 - 07:48

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, Hunedoara, cunoscut drept cel mai bogat oier din România, a anunțat că a fost suspendată Sărbătoarea Crescătorilor de Ovine - Țurcana, Regina Munților.

Bilanț tragic: Şapte morți și zeci de mii de sinistrați în inundațiile care au lovit România, Polonia, Cehia, Austria!

Bilanț tragic: Şapte morți și zeci de mii de sinistrați în inundațiile care au lovit România, Polonia, Cehia, Austria!

16 septembrie 2024 - 07:23

Inundații catastrofale în Europa de Est. Şapte morți, dintre care cinci în România, și zeci de mii de sinistrați din Polonia până în Austria, din cauza uraganului Boris.

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru crescătorii de animale din zonele afectate de inundații!

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru crescătorii de animale din zonele afectate de inundații!

16 septembrie 2024 - 06:57

În urma precipitațiilor abundente și a inundațiilor din ultimele ore, ANSVSA a instituit, la nivel central, o celulă de criză pentru a monitoriza și gestiona situația animalelor din zonele afectate. 

Data anunțată oficial plăți APIA hectar, cap animal din acest an!

Data anunțată oficial plăți APIA hectar, cap animal din acest an!

16 septembrie 2024 - 06:34

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că demarează plata avansului la subvențiile APIA pe hectar și cap animal, aferente acestui an, din data de 16 octombrie 2024.

Județul din care dispar vacile și porcii!

Județul din care dispar vacile și porcii!

16 septembrie 2024 - 06:06

Vremurile tot mai grele din ultimii ani au dus la pierirea unui sector esențial pentru județul Vaslui și doar pasiunea si dragostea fațã de animale îi mai determinã pe unii fermieri sã nu renunțe.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii