Directorul general all Agenției Domeniilor Statului, George Sava, a discutat joi cu președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România, fermierul Dumitru Grigorean și cu Mary Pană, președinta Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România. Subiectul comun al celor două întâlniri a fost atribuirea directă a terenurilor statului, libere de contract, crescătorilor de animale.
"Directorul General al Agenția Domeniilor Statului ADS , domnul Sava George a avut onoarea să întâlnească un om deosebit în primul rând în persoana domnului Dumitru Grigorean, Președintele Asociatia Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania , alături de echipa sa formată din domnul Ovidiu Ciurus și domnul Costel Taran .
A.C.B.C.R. este o asociație reprezentativă la nivel național, membră a GL Agricultură din cadrul Comitetului de Monitorizare pentru P.N.D.R., GL Agricultură și Industrie Alimentară și membră a Comitetului Consultativ pentru PNS 2021-2027.
Din acest motiv am profitat de această oportunitate pentru a vedea modalitatea prin care ADS poate veni în sprijinul viitorilor parteneri prin terenul pe care îl are în portofoliul său, binențeles în condițiile legii.
Cel mai important aspect discutat a fost legat de crearea Normelor de aplicare ale Art. 16 din Legea Zootehniei, atât de apăsătoare pentru cei ce își desfășoară activitatea în acest domeniu. S-au discutat și cazuri concrete cu care asociația s-a confruntat și unde și-ar dori ca pe viitor ADS să ofere sprijin printr-o comunicare mai deschisă față de partenerii săi", a comunicat ADS.
Art.16 Legea zootehniei
(1) Prin derogare de la prevederile art. 21(1) -21(6) din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia Domeniilor Statului încheie contracte de concesiune/închiriere/arendare, după caz, a terenurilor cu destinaţie agricolă, libere de contract, prin atribuire directă, în condiţiile legii, cu crescătorii de animale, persoane fizice sau persoane juridice, care nu dispun de terenuri cu destinaţie agricolă concesionate/arendate/închiriate, din următoarele specii: taurine, bubaline, ovine, caprine, suine, precum şi cu crescătorii de păsări.
(2) Consiliile judeţene şi unităţile administrativ-teritoriale, care deţin în proprietate publică/privată sau în administrare terenuri cu destinaţie agricolă, libere de contract, încheie contracte de concesiune/închiriere/arendare, după caz, prin atribuire directă, în condiţiile legislaţiei în vigoare, cu crescătorii de animale prevăzuţi la alin. (1).
(3) Procedurile de concesionare/închiriere/arendare pentru crescătorii de animale prevăzuţi la alin. (1) se aplică cu prioritate în prima sesiune, iar suprafeţele destinate crescătorilor de animale sunt stabilite de concedent/locator înainte de concesionare/închiriere/arendare; în situaţia existenţei mai multor cereri de concesionare/închiriere/arendare pe aceeaşi unitate de suprafaţă se aplică obligatoriu procedura concurenţială.
(4) În vederea concesionării/închirierii/arendării, după caz, crescătorii de animale, persoane fizice sau persoane juridice, trebuie să asigure încărcătura optimă de minimum 0,3 UVM/ha şi să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să aibă vechime în creşterea animalelor de cel puţin 5 ani dovedită cu înscrierea animalelor în Registrul naţional al exploataţiilor şi Registrul agricol al unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenurile cu destinaţie agricolă, cu excepţia tinerilor fermieri crescători de animale;
b) să aibă sediul/punctul de lucru sau domiciliul dovedit cu acte de proprietate/înscrisuri de la registrul comerţului sau documente de identitate pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenurile cu destinaţie agricolă.
(5) În situaţia în care crescătorii de animale prevăzuţi la alin. (4) nu asigură încărcătura optimă de minimum 0,3 UVM/ha, concesionarea/închirierea/arendarea, după caz, se va încheia cu crescătorii de animale cu sediul/punctul de lucru sau domiciliul dovedit pe raza judeţului.
(6) Prevederile alin. (1), (2) şi (4) nu sunt incidente asupra procedurilor privind crescătorii de animale beneficiari ai prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 86/2014, cu modificările şi completările ulterioare.
(7) Schimbarea categoriei de folosinţă, precum şi a destinaţiei de utilizare a terenurilor agricole de către crescătorii de animale prevăzuţi la alin. (1) constituie contravenţie şi se sancţionează în conformitate cu prevederile art. 42 alin. (2) lit. d) şi cu nulitatea absolută a contractului de concesiune/închiriere/arendare.
(8) Constatarea încălcării prevederilor alin. (7) se face de către concedent/locator sau de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin direcţiile agricole judeţene şi a municipiului Bucureşti, care au obligaţia ca în maximum 3 zile să o aducă la cunoştinţa concedentului/locatorului.
Subiectul spinos al atribuirii directe a terenurilor, pășunilor statului crescătorilor de animale a fost discutat, tot joi, în întâlnirea pe care șeful ADS a avut-o cu reprezentanții Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România, Mary Pană și Adrian Tomulescu.
"Cele mai interesante aspecte atinse în timpul întâlnirii au fost:
1. Emiterea Normelor de aplicare ale Legii Zootehniei, unde la art 16 exista posibilitatea sprijinirii crescatorilor de animale, de a primi, în condițiile legii, terenuri de la ADS si UAT-uri, pentru nevoile de hrana ale zootehniei
2. Dorința ca institutiile statului să aibă o mai mare flexibilitate în lucrul cu partenerii din mediul de afaceri agricol/zootehnic din România și să existe mai multe intalniri de lucru în care să se poată sublinia modul în care statul român poate veni în ajutor fermierilor.
3. Crearea de către stat a unui mecanism de preluare a producției zootehnice( lapte, carne,derivate).
‼️Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.) a fost înființată în anul 2013 prin asocierea voluntară a 18 societăți din sectorul creșterii și abatorizării animalelor, procesare carne și vegetal.
În prezent, în asociație sunt 29 de membri care însumează aproximativ 10.000 de locuri de muncă.
Din anul 2015, A.C.E.B.O.P. este membră în European Livestock and Meat Trades Union (UECBV) organizație puternică, în care sunt înscrise 53 de organizații naționale sau regionale din 24 state membre U.E," a comunicat ADS.