Adama
Agreena
AGRICOVER

Șef ANSVSA: Deschidem exportul de ovine, bovine şi caprine!

Publicat: 26 mai 2024 - 17:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) Alexandru Bociu a anunţat că Executivul a aprobat, prin memorandum, un program de măsuri privind organizarea în regim de siguranţă şi securitate alimentară a exporturilor de animale vii şi produse de origine animală către Republica Turcia.

Documentul prevede realizarea mai multor acţiuni care vizează implementarea programului anual de supraveghere, control şi eradicare a scrapiei, inclusiv programul de creştere a rezistenţei ovinelor la scrapie, precum şi pentru gestionarea în mod corespunzător a volumului mare de activitate ce urmează să se înregistreze în urma exporturilor de bovine, ovine şi caprine vii din România în Republica Turcia.

Actul normativ propune intensificarea controalelor efectuate de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene la unităţile exportatoare din cele 12 judeţe libere de scrapie, intensificarea activităţii de control din cadrul laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vederea demonstrării/menţinerii indemnităţii judeţelor libere de scrapie, ca şi intensificarea prelevărilor de probe şi a controalelor la celelalte judeţe afectate de scrapie, cu scopul dezvoltării şi extinderii exporturilor de ovine şi caprine vii de pe întreg teritoriul României în Republica Turcia.

export-oi-vaci_b

De asemenea, este menţionată direcţionarea şi alocarea resurselor necesare în vederea acestor acţiuni şi organizarea unor centre pilot de colectare în judeţele Tulcea, Braşov şi Olt.

„Este o nouă realizare pentru fermierii din România. Reuşim să deschidem o nouă piaţă. Spun acest lucru pentru că, în ultima perioadă, mai avem două noi pieţe deschise de export pentru crescătorii de ovine, bovine şi caprine, una Algeria. În urma vizitei din Turcia, reuşim să deschidem exportul de ovine, bovine şi caprine către Republica Turcia. Spun acest lucru pentru că, în anul 2018, au fost suspendate exporturile către Turcia. După auditul efectuat de către serviciile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Turcia, în anul 2023, am avut un feedback pozitiv, dar redeschiderea exportului a întârziat să apară”, a explicat Bociu, la finalul şedinţei de joi a Guvernului..

El a mai spus că, astfel,„ reuşim odată cu vizita în Turcia, ca acest lucru să fie anunţat de către preşedintele Turciei”.

„Este o piaţă foarte bună pentru fermierii din România. Din discuţiile purtate în şedinţele bilaterale, se pare că Turcia are nevoie de aproximativ un milion de capete de ovine pentru import. (...) Suntem pe primul loc în Europa atât din punct de vedere calitativ cât şi cantitativ. Reuşim să devenim competitivi pentru că se deschid noi şi noi pieţe de export. Avem şi unele măsuri care vor fi implementate în perioada imediat următoare, pentru că, pe teritoriul României, evoluează scrapia, o boală contagioasă. Avem 12 judeţe indemne, de aceea tot ceea ce înseamnă export de animale către Turcia se va efectua doar din aceste judeţe”, a completat preşedintele ANSVSA. (sursa: www.news.ro)

Vizualizat: 668 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii