Plățile APIA în avans încep pe 16 octombrie 2023, a anunțat secretarul de stat MADR, Adrian Pintea. Peste un miliard de euro va fi virat în conturile fermierilor, crescătorilor de animale, a adăugat acesta, sumă achitată de la bugetul de stat și decontată ulterior de Comisia Europeană.
"Lucrul cel mai important este să faci plata. Cu toate că a fost un an foarte dificil pentru APIA și nu doar pentru APIA, cât și pentru fermieri, pentru că știm cu toții că s-a trecut la noua politică agricolă comună, cu noul program național strategic, care a trebuit să fie implementat de către APIA prin fermieri.
(...) Controalele s-au finalizat, în momentul de față, atât APIA, cât și celelalte agenții cu care sunt făcute protocoale de colaborare, de exemplu, ANSVSA, pentru partea de bunăstare a animalelor, cu Autoritatea Națională pentru Zootehnie, cu ANZ, pentru verificarea în teren pentru bovine și ovine, caprine. De asemenea, cu Autoritatea Fitosanitară pentru verificarea pesticidelor.
Toate instituțiile, atât APIA, cât și celelalte instituții cu care avem protocoale de colaborare, și-au finalizat rapoartele de control, introducerea rapoartelor a avut termen de finalizare în 10 octombrie, astfel încât în data de 16 octombrie să nu ajungem ca și-n anii 2016-2017 când fermierii nu se rugau, Doamne să nu fiu la control, adică ei nu-și doreau să fie la control, nu neapărat din cauza verificărilor, pentru că știau, domle, acel fermier care intră la control, automat subvenția o va primi mai târziu. De ce? Că nu reușeam să terminăm controalele la timp și așa mai departe.
În data de 16 octombrie, toți fermierii, toți cei 793.000 care au depus cerere pentru anul 2023 au șanse egale să intre la plata avansului. Lucrul bun este că noi am făcut o solicitare de supimentare a acordării acestor forme de sprijin. Știm că toate subvențiile se acordă, în primul rând, din FEGA, inițial 50%, prin demersurile făcute de către domnul ministru Barbu, împreună cu echipa, s-a făcut o solicitare la Comisia Europeană pentru mărirea acestei forme de sprijin, Comisia a aprobat și pentru România, astfel încât pentru anul 2023, pentru plata FEGA este 70% din suma totală pe care tu ca fermier trebuie să o primești, iar din FEADR, adică acele forme pentru agro-mediu și climă, de 85%.
Și pe lângă toate aceste lucruri trebuie să avem și banii, pentru că toate subvențiile care se acordă din fonduri europene, în primul rând, se acordă din bugetul național și Guvernul României prin Ministerul Agriculturii. Avem asigurat peste un miliard de euro pentru a acorda (avansul APIA n.r.), acesta este și targetul (ținta n.r.) pe care mi l-am propus eu ca director general, dar și-n noua calitate de secretar de stat în echipa domnului ministru Barbu, ne dorim ca peste un miliard de euro să acordăm anul acesta plăți în avans, care, repet, încep în data de 16 octombrie și se finalizează la data de 31 noiembrie," a declarat Pintea la Agricultura la Raport.
Suntem în data de 12 octombrie și până astăzi nu a fost încă publicată hotărârea de Guvern care stabilește cuantumul subvențiilor APIA pe suprafață care intră la avansul APIA și cel pe cap de animal pentru sprijinul cuplat zootehnic, subvenție care anul trecut a fost plătită în avans.