Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Secretar de stat MADR: Un miliard de euro virat din 16 octombrie în conturile fermierilor!

Publicat: 12 octombrie 2023 - 18:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plățile APIA în avans încep pe 16 octombrie 2023, a anunțat secretarul de stat MADR, Adrian Pintea. Peste un miliard de euro va fi virat în conturile fermierilor, crescătorilor de animale, a adăugat acesta, sumă achitată de la bugetul de stat și decontată ulterior de Comisia Europeană.

"Lucrul cel mai important este să faci plata. Cu toate că a fost un an foarte dificil pentru APIA și nu doar pentru APIA, cât și pentru fermieri, pentru că știm cu toții că s-a trecut la noua politică agricolă comună, cu noul program național strategic, care a trebuit să fie implementat de către APIA prin fermieri.

(...) Controalele s-au finalizat, în momentul de față, atât APIA, cât și celelalte agenții cu care sunt făcute protocoale de colaborare, de exemplu, ANSVSA, pentru partea de bunăstare a animalelor, cu Autoritatea Națională pentru Zootehnie, cu ANZ, pentru verificarea în teren pentru bovine și ovine, caprine. De asemenea, cu Autoritatea Fitosanitară pentru verificarea pesticidelor.

Toate instituțiile, atât APIA, cât și celelalte instituții cu care avem protocoale de colaborare, și-au finalizat rapoartele de control, introducerea rapoartelor a avut termen de finalizare în 10 octombrie, astfel încât în data de 16 octombrie să nu ajungem ca și-n anii 2016-2017 când fermierii nu se rugau, Doamne să nu fiu la control, adică ei nu-și doreau să fie la control, nu neapărat din cauza verificărilor, pentru că știau, domle, acel fermier care intră la control, automat subvenția o va primi mai târziu. De ce? Că nu reușeam să terminăm controalele la timp și așa mai departe.

foto-bun-apia_b

În data de 16 octombrie, toți fermierii, toți cei 793.000 care au depus cerere pentru anul 2023 au șanse egale să intre la plata avansului. Lucrul bun este că noi am făcut o solicitare de supimentare a acordării acestor forme de sprijin. Știm că toate subvențiile se acordă, în primul rând, din FEGA, inițial 50%, prin demersurile făcute de către domnul ministru Barbu, împreună cu echipa, s-a făcut o solicitare la Comisia Europeană pentru mărirea acestei forme de sprijin, Comisia a aprobat și pentru România, astfel încât pentru anul 2023, pentru plata FEGA este 70% din suma totală pe care tu ca fermier trebuie să o primești, iar din FEADR, adică acele forme pentru agro-mediu și climă, de 85%.

Și pe lângă toate aceste lucruri trebuie să avem și banii, pentru că toate subvențiile care se acordă din fonduri europene, în primul rând, se acordă din bugetul național și Guvernul României prin Ministerul Agriculturii. Avem asigurat peste un miliard de euro pentru a acorda (avansul APIA n.r.), acesta este și targetul (ținta n.r.) pe care mi l-am propus eu ca director general, dar și-n noua calitate de secretar de stat în echipa domnului ministru Barbu, ne dorim ca peste un miliard de euro să acordăm anul acesta plăți în avans, care, repet, încep în data de 16 octombrie și se finalizează la data de 31 noiembrie," a declarat Pintea la Agricultura la Raport. 

Suntem în data de 12 octombrie și până astăzi nu a fost încă publicată hotărârea de Guvern care stabilește cuantumul subvențiilor APIA pe suprafață care intră la avansul APIA și cel pe cap de animal pentru sprijinul cuplat zootehnic, subvenție care anul trecut a fost plătită în avans. 

Vizualizat: 2497 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii