Adama
Agreena
AGRICOVER

Secetă pedologică puternică pe suprafețe extinse în intervalul 18-24 august!

Publicat: 17 august 2021 - 20:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Conţinutul de apă din solul agricol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică) pe suprafeţe agricole extinse din aproape întreaga ţară, reiese din prognoza întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 18 - 24 august.

Conform specialiştilor, sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra treptat într-un proces de încălzire, pe întreg teritoriul agricol, iar temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 14 şi 25 de grade Celsius, în primele zile, respectiv între 17 şi 28 grade Celsius, spre sfârşitul perioadei.

Valorile termice maxime ale aerului vor oscila între 21 şi 34 grade Celsius, în aproape toate regiunile, în timp ce minimele se vor încadra în ecartul 5 - 21 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării.

Potrivit sursei citate, în intervalul de analiză se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Totodată, cantităţile de apă prognozate pot fi semnificative, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei, îndeosebi la începutul perioadei.

seceta-despagubiri_b

În ceea ce priveşte caracteristicile agrometeorologice, în cultura de porumb neirigat rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei şi Transilvaniei, local centrul şi estul Dobrogei, izolat în nordul şi vestul Crişanei, estul Olteniei.

Totodată, conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică) în Banat şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Crişana, Oltenia şi Dobrogea, local în sudul, sud-vestul, centrul, izolat sud-estul Munteniei, centrul şi estul Transilvaniei, sudul Moldovei.

Pe segmentul stării de vegetaţie a culturilor agricole, prognoza de specialitate arată că, în zilele cele mai calde, pe fondul menţinerii temperaturilor maxime ridicate din aer, precum şi a deficitelor de umiditate în sol, comparativ cu cerinţele mari faţă de apă ale culturilor prăşitoare din această perioadă, se vor semnala în continuare forţări stadiale, ofilirea, răsucirea şi uscarea parţială/totală a aparatului foliar, precum şi şiştăvirea boabelor la porumb şi a seminţelor la floarea-soarelui.

În plus, sub aspect fenologic, porumbul îşi va definitiva înflorirea paniculului şi mătăsirea (80-100%), continuându-se maturitatea în lapte şi ceară (10-100%), precum şi maturitatea deplină (10-40).

În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui va parcurge maturitatea în ceară şi maturitatea deplină (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură. De asemenea, la cartoful din toate bazinele de cultură se vor semnala creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică la soiurile de vară.

În centrul, estul şi vestul ţării, la sfecla de zahăr se vor înregistra alungirea/îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zaharurilor în rădăcină, iar în toate plantaţiile, la seminţoase, vor predomina creşterea rodului şi acumularea zaharurilor în fructe, iar la sâmburoase se vor extinde lucrările de recoltare. În majoritatea podgoriilor, viţa-de-vie se va afla la creşterea şi dezvoltarea boabelor, iar soiurile timpurii şi extratimpurii de masă vor parcurge faza de acumulare a zaharurilor şi coacerea în "pârgă".

Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor fi, în general, favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon, respectiv recoltarea fructelor şi a legumelor, combaterea bolilor şi a dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ etc.

Vizualizat: 1537 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

29 martie 2024 - 06:09

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) atrage atenția fermierilor, crescătorilor de animale asupra obligațiilor pe care le au pentru a se califica la plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal.

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

28 martie 2024 - 20:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță documentele necesare pentru toți fermierii, crescătorii de animale care cer subvenții agricole în 2024.

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

28 martie 2024 - 19:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat, pe site-ul oficial, condițiile pentru obținerea în 2024 a ajutorului național tranzitoriu, ANT, ovine/caprine, subvenție plătită de la bugetul de stat.

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

28 martie 2024 - 11:26

Fermierii cultivatori de mazăre de grădină, fasole păstăi și fasole boabe, care exploatează cel puțin un hectar, beneficiază anul acesta de sprijin cuplat pentru venit - leguminoase pentru industrializare.

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

28 martie 2024 - 11:15

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune Cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

27 martie 2024 - 15:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns crescătorilor de animale care întreabă de plata ajutorului național tranzitoriu, ANT, vaci lapte și vaci carne.

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

27 martie 2024 - 11:23

Sprijinul cuplat pentru venit soia se acordă anul acesta fermierilor care exploatează un teren de minim un hectar. Condițiile pentru anul 2024 sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii