Condițiile pentru vânzarea terenurilor agricole vor fi modificate. Reprezentanții Ministerului Agriculturii și cei ai fermierilor au discutat deja o parte din schimbări, care ar trebui să avantajeze fermierii români și să descurajeze speculanții cu terenuri. Iată principalele propuneri!
În primul rând, se va schimba ordinea preemptorilor. Legea 17/2014 dă întâietate la cumpărarea terenurilor agricole din extravilan coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini și statului român, prin Agenția Domeniilor Statului (ADS), în această ordine, la preț și în condiții egale.
MADR a propus ca pe primul loc să fie statul, apoi arendașii și proprietarii vecini, dacă sunt îndeplinite cumulativ o serie de condiții prevăzute în avizul tehnic.
Reprezentanții fermierilor vor însă ca primii care au dreptul de a cumpăra terenul agricol să fie arendașii, urmați de proprietarii vecini și statul român.
Un Comitet din care vor face parte fermieri va da avize tehnice
MADR a mai propus înființarea unui Comitet tehnic în fiecare județ, structură fără personalitate juridică, în subordinea Prefecturii. Comitetul va fi format din 11 membri: 6 reprezentanți ai organizațiilor agricole reprezentative, 1 reprezentant al Asociației Comunelor din România, 1 reprezentant al Consiliului Județean, 1 reprezentant al Direcției agricole, 1 reprezentant al Ministerului Finanțelor și 1 reprezentant al Prefecturii.
Reprezentanții fermierilor au propus și înființarea unei noi Agenții în subordinea MADR, cu atribuții principale în exercitarea dreptului de preempțiune și achiziționarea terenurilor agricole din partea statului. Rămâne de văzut care vor fi rolul și atribuțiile noii Agenții și ale ADS.
Cum se împart atribuțiile?
Comitetul va verifica îndeplinirea condițiilor legale de vânzare-cumpărare de către preemptor sau potențialul dobânditor, precum și exercitarea dreptului de preempțiune, va emite adeverința sau avizul tehnic în vederea emiterii avizului final necesar încheierii contractelor de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole și va sesiza către MADR neregulile în aplicarea legii.
Ministerul Agriculturii va verifica, la rândul său, îndeplinirea condițiilor legale de vânzare-cumpărare și exercitarea dreptului de preempțiune și va emite avizul final. Pentru terenurile până la 30 ha inclusiv, avizul final va fi emis de către structurile teritoriale, iar pentru terenurile de peste 30 ha, de către structura centrală.
Tot MADR va înființa, gestiona și administra baza de date a terenurilor agricole din extravilan.
Noi condiții la vânzarea terenurilor agricole
Ca să poată cumpăra teren agricol în România, MADR a propus ca persoanele fizice și cele juridice să respecte următoarele condiții:
a) să aibă cunoștințe de bază în domeniul agricol;
b) să facă dovada desfășurării activității agricole pentru o perioadă între 3 ani și 5 ani. Reprezentanții fermierilor sunt mai drastici și cer minimum 5 ani.
c) să argumenteze în scris motivele cumpărării terenului;
d) pentru persoanele juridice, 50% din venitul total al ultimilor 3 ani să fie venit din activități agricole. Pentru fermierii români nu e suficient: aceștia vor 75% venit din activități agricole;
e) persoanele juridice să dovedească reședința sau domiciliul în România a asociaților, pentru o perioadă de 5 ani, cu excepția asociaților cetățeni români;
f) alte condiții instituite de structura care emite avizele necesare vânzării-cumpărării terenurilor agricole, în raport de dezvoltarea socio-economică locală sau județeană, stabilite prin ordin al prefectului.
MADR a mai propus ca deținătorii terenurilor agricole achiziționate în scopul desfășurării activităților agricole să mențină destinația acestora pe o perioadă de 5 ani. Reprezentanții fermierilor au completat cu propunerea ca terenurile agricole achiziționate după intrarea în vigoare a noii legi să poată fi înstrăinate după 5 ani.
Excepție de la aceste condiții va face doar statul, prin ADS. Totuși, pentru reglementarea destinației terenurilor achiziționate de ADS, MADR a propus să fie prevăzut în contractul cadru de concesionare destinația producției obținute.
Propunerile vor servi la elaborarea unui proiect de modificaare a Legii 17/2014, care va trebui supus dezbaterii publice.
Citiți detalii despre cum se va derula vânzarea terenurilor agricole, ce amenzi riscă cei care vor face tranzacții cu terenuri fără avize legale sau încâlcând dreptul de preempțiune şi cum se vinde pământul în alte state UE în Revista Ferma, ediția 15-31 august 2016.