Adama
Vinasa Rompak

Se modifică LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE! Ce CONDIȚII trebuie să respecte cei care VOR PĂMÂNT în România?

Publicat: 18 august 2016 - 17:50
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Condițiile pentru vânzarea terenurilor agricole vor fi modificate. Reprezentanții Ministerului Agriculturii și cei ai fermierilor au discutat deja o parte din schimbări, care ar trebui să avantajeze fermierii români și să descurajeze speculanții cu terenuri. Iată principalele propuneri!

În primul rând, se va schimba ordinea preemptorilor. Legea 17/2014 dă întâietate la cumpărarea terenurilor agricole din extravilan coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini și statului român, prin Agenția Domeniilor Statului (ADS), în această ordine, la preț și în condiții egale.

MADR a propus ca pe primul loc să fie statul, apoi arendașii și proprietarii vecini, dacă sunt îndeplinite cumulativ o serie de condiții prevăzute în avizul tehnic.

Reprezentanții fermierilor vor însă ca primii care au dreptul de a cumpăra terenul agricol să fie arendașii, urmați de proprietarii vecini și statul român.

Un Comitet din care vor face parte fermieri va da avize tehnice

MADR a mai propus înființarea unui Comitet tehnic în fiecare județ, structură fără personalitate juridică, în subordinea Prefecturii. Comitetul va fi format din 11 membri: 6 reprezentanți ai organizațiilor agricole reprezentative, 1 reprezentant al Asociației Comunelor din România, 1 reprezentant al Consiliului Județean, 1 reprezentant al Direcției agricole, 1 reprezentant al Ministerului Finanțelor și 1 reprezentant al Prefecturii.

Reprezentanții fermierilor au propus și înființarea unei noi Agenții în subordinea MADR, cu atribuții principale în exercitarea dreptului de preempțiune și achiziționarea terenurilor agricole din partea statului. Rămâne de văzut care vor fi rolul și atribuțiile noii Agenții și ale ADS.

Cum se împart atribuțiile?

Comitetul va verifica îndeplinirea condițiilor legale de vânzare-cumpărare de către preemptor sau potențialul dobânditor, precum și exercitarea dreptului de preempțiune, va emite adeverința sau avizul tehnic în vederea emiterii avizului final necesar încheierii contractelor de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole și va sesiza către MADR neregulile în aplicarea legii.

Ministerul Agriculturii va verifica, la rândul său, îndeplinirea condițiilor legale de vânzare-cumpărare și exercitarea dreptului de preempțiune și va emite avizul final. Pentru terenurile până la 30 ha inclusiv, avizul final va fi emis de către structurile teritoriale, iar pentru terenurile de peste 30 ha, de către structura centrală.

Tot MADR va înființa, gestiona și administra baza de date a terenurilor agricole din extravilan.

Noi condiții la vânzarea terenurilor agricole

Ca să poată cumpăra teren agricol în România, MADR a propus ca persoanele fizice și cele juridice să respecte următoarele condiții:

a) să aibă cunoștințe de bază în domeniul agricol;
b) să facă dovada desfășurării activității agricole pentru o perioadă între 3 ani și 5 ani. Reprezentanții fermierilor sunt mai drastici și cer minimum 5 ani.
c) să argumenteze în scris motivele cumpărării terenului;
d) pentru persoanele juridice, 50% din venitul total al ultimilor 3 ani să fie venit din activități agricole. Pentru fermierii români nu e suficient: aceștia vor 75% venit din activități agricole;
e) persoanele juridice să dovedească reședința sau domiciliul în România a asociaților, pentru o perioadă de 5 ani, cu excepția asociaților cetățeni români;
f) alte condiții instituite de structura care emite avizele necesare vânzării-cumpărării terenurilor agricole, în raport de dezvoltarea socio-economică locală sau județeană, stabilite prin ordin al prefectului.

MADR a mai propus ca deținătorii terenurilor agricole achiziționate în scopul desfășurării activităților agricole să mențină destinația acestora pe o perioadă de 5 ani. Reprezentanții fermierilor au completat cu propunerea ca terenurile agricole achiziționate după intrarea în vigoare a noii legi să poată fi înstrăinate după 5 ani.

Excepție de la aceste condiții va face doar statul, prin ADS. Totuși, pentru reglementarea destinației terenurilor achiziționate de ADS, MADR a propus să fie prevăzut în contractul cadru de concesionare destinația producției obținute.

Propunerile vor servi la elaborarea unui proiect de modificaare a Legii 17/2014, care va trebui supus dezbaterii publice.

Citiți detalii despre cum se va derula vânzarea terenurilor agricole, ce amenzi riscă cei care vor face tranzacții cu terenuri fără avize legale sau încâlcând dreptul de preempțiune şi cum se vinde pământul în alte state UE în Revista Ferma, ediția 15-31 august 2016.

Vizualizat: 8447 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Legea 17/2014 privind reglementarea VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE, din nou în dezbatere!

Legea 17/2014 privind reglementarea VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE, din nou în dezbatere!

Ministrul Achim Irimescu şi reprezentanţii organizaţiilor patronale şi sindicale din domeniul agriculturii, precum și funcționari din departamentele de specialitate ale MADR, s-au întâlnit marți, 5 iulie 2016, la sediul MADR, pentru a dezbate modificările care urmează a fi aduse Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan.

Domnule Irimescu, dacă noi, STRĂINII, VOM CUMPĂRA TEREN în România, ROMÂNII VOR FI SLUGILE NOASTRE!

Domnule Irimescu, dacă noi, STRĂINII, VOM CUMPĂRA TEREN în România, ROMÂNII VOR FI SLUGILE NOASTRE!

NU VINDE PĂMÂNTUL! Maxim 50 ha, diplomă de agricultor sunt două dintre filtrele pe care ministrul agriculturii vrea să le introducă în noul proiect de lege privind vânzarea pământului românesc către străini. Achim Irimescu vrea să împace și fermierii, dar și Bruxelles-ul. Ministrul agriculturii și-a amintit o întrebare șocantă care i-a fost pusă cu ani în urmă la o întâlnire oficială.

SĂRĂCIA este mai MARE în zonele în care STRĂINII au INVESTIT în terenurile agricole!

SĂRĂCIA este mai MARE în zonele în care STRĂINII au INVESTIT în terenurile agricole!

NU VINDEȚI PĂMÂNTUL. Sărăcia e mult mai mare în zonele unde sunt investitori străini, spune o analiză făcută de AGRO INTELLIGENCE Sistemul de Informații pe Securitate Alimentară (SISA), un grup de analiză agro-strategic. Studiul atinge mai multe puncte sensibile: România ar trebui să mizeze pe fermele de familie, să sprijine fermierii tineri ca să știm ce mâncăm și unde a fost produsă hrana noastră.

VÂNZAREA TERENURILOR către străini va fi ANCHETATĂ în Parlament!

VÂNZAREA TERENURILOR către străini va fi ANCHETATĂ în Parlament!

Unii zic că am pierdut deja aproape jumătate din terenurile agricole ale României în mâinile străinilor, alţii spun că mai avem, de fapt, mult mai puţin pământ românesc rămas în proprietatea românilor. Acest fapt îi îngrijorează şi îi revoltă pe fermierii români, şi nu numai. Ca să aflăm exact cât teren ne mai aparţine şi cât de gravă este situaţia, va fi formată o comisie parlamentară de anchetă.

Românii mai DEŢIN doar 30% DIN TERENUL ARABIL! Fost oficial MADR: Am fost ŞOCAT când am aflat CINE NE IA PĂMÂNTUL!

Românii mai DEŢIN doar 30% DIN TERENUL ARABIL! Fost oficial MADR: Am fost ŞOCAT când am aflat CINE NE IA PĂMÂNTUL!

Românii mai deţin în proprietate sau arendă puţin peste 30% din suprafaţa de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare, arată datele unui studiu oficial. Restul ni l-au luat deja cetăţenii şi multinaţionalele străine. Şi mai grav este că o bună parte dintre noii proprietari ai pământului românesc nu îl folosesc pentru agricultură, cu pentru speculaţii financiare şi imobiliare! Spune asta chiar un fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

ACAPARAREA TERENURILOR AGRICOLE, discutată la Bruxelles! NOI trebuie să spunem STOP ACAPARĂRII pământului românesc!

ACAPARAREA TERENURILOR AGRICOLE, discutată la Bruxelles! NOI trebuie să spunem STOP ACAPARĂRII pământului românesc!

Acapararea terenurilor agricole! Un subiect extrem de delicat, discutat și la Bruxelles! Sunt țări membre în Uniunea Europeană care vor să știe identitatea celor care acaparează terenurile agricole, a celor care se ocupă de tranzacții funciare și ce prețuri se cer pentru vânzarea la bucată a pământului.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
raluca
|
09. 04, 2016. Sunday 18:55

frate nu ne facem bine, alte comitete si comitzii ca pe vremea lui Cragiale, alti bani aruncati scosi din buzunarul nostru...Dreptul la proprietate este sfant si ma tem ca daca se incurca prea tare aceasta lege Romania o sa aiba de dat bani grei (desigur tot din buzunarul nostru) pe la diverse curti si tribunale internationale...Apocalypse now!

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii