Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Se dau maxim 280.000 euro/fermier, crescător animale! Termen 30 iunie 2024!

Publicat: 16 ianuarie 2024 - 05:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a publicat, în consultare, pe pagina oficială, un proiect de Ordonanță de Urgență care anunță noua schemă de ajutor de stat denumită Creditul fermierului. Suma maximă pe care o pot obține fermierii, crescătorii de animale este 280.000 euro/beneficiar.

În cadrul schemei “Creditul Fermierului” se acordă un ajutor de stat beneficiarilor eligibili, sub formă de grant, care acoperă componenta de dobândă reprezentând partea de ROBOR la 3 luni, acordată pe o perioadă de maximum 60 luni, fără a depăși cuantumul nominal stabilit prin acordul de finanțare, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar.

Cursul de schimb euro/leu pentru calcularea plafonului maxim este cursul Băncii Naționale a României valabil la data emiterii acordului de finanțare.

Granturile se acordă cu respectarea prevederilor secțiunii 2.1 din Cadrul temporar Ucraina, respectiv:

a) ajutorul total nu depășește 280.000 de euro pe beneficiar în orice moment; toate cifrele utilizate trebuie să fie brute, și anume înainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe;
b) ajutorul se acordă cel târziu la data de 30 iunie 2024

fermier-multumit-bani_b

Beneficiari. Condiții

Ajutorul de stat sub formă de grant se acordă beneficiarilor care îndeplinesc cumulativ, la data solicitării, următoarele condiții:
a) au contractat de la o instituție de credit înscrisă în program, unul sau mai multe credite, respectiv credite non-revolving pentru finanțarea capitalului de lucru, potrivit contractului de credit încheiat după data autorizării prezentei scheme de ajutor de stat de către Comisia Europeană;
b) nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate, conform prevederilor legale în vigoare;
c) nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleași costuri eligibile;
d) împotriva lor nu s-a deschis procedura insolvenței;
e) are activitate în domeniul producției agricole primare și după caz, activitatea este înregistrată potrivit certificatului constatator obținut de la RECOM;
f) nu figurează cu credite restante, inclusiv pentru finanțările tip leasing, sau, dacă înregistrează restanțe, acestea sunt încadrate în categoriile A, B, C în baza de date a Centralei Riscului de Credit;
g) nu figurează în baza de date a Centralei Incidentelor de Plăți cu interdicție de a emite cecuri și cu incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni anterioare datei solicitării;

Măsura de ajutor prevăzută de prezenta schemă nu poate fi utilizată în niciun fel pentru a submina efectele scontate ale sancțiunilor impuse de UE sau de partenerii săi internaționali și trebuie să fie în deplină concordanță cu normele de combatere a eludării din regulamentele aplicabile. Este interzis ca entitățile care fac obiectul sancțiunilor să beneficieze direct sau indirect de astfel de măsuri. Astfel, nu pot beneficia de facilitățile acordate în cadrul prezentei scheme de ajutor de stat întreprinderile care fac obiectul sancțiunilor adoptate de UE și nici:
a) persoanele, entitățile sau organismele desemnate în mod specific în actele juridice care impun sancțiunile respective;
b) întreprinderile deținute sau controlate de persoane, entități sau organisme vizate de sancțiunile adoptate de UE;
c) întreprinderile care își desfășoară activitatea în industrii vizate de sancțiunile adoptate de UE, în măsura în care ajutoarele ar submina obiectivele aferente sancțiunilor relevante, nelimitându-se însă la acestea.

Ajutorul acordat în temeiul prezentei scheme de ajutor de stat nu este condiționat de relocarea unei activități de producție sau a altei activități a beneficiarului dintr-o altă țară din Spațiul Economic European (SEE) pe teritoriul statului membru care acordă ajutorul, indiferent de numărul de locuri de muncă pierdute efectiv în unitatea inițială a beneficiarului din SEE

Instituțiile de credite înscrise în program acordă beneficiarilor, în conformitate cu normele proprii de creditare în vigoare, credite non-revolving pentru finanțarea capitalului de lucru, pe o perioadă maxim de 60 de luni, fără posibilitate de prelungire.
Pentru credite nu se percepe comision de rambursare anticipată, iar contractul de credit nu poate conține clauze care să permită modificarea unilaterală a acestuia de către instituția de credit.

Rata dobânzii aferenta creditelor este rata dobânzii formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 1,95% pe an. Marja include și nivelul total al comisioanelor percepute de către instituția de credit în toate etapele creditării. Marja nu include taxele aferente operațiunilor conexe activității de creditare, precum: taxe notariale, costurile legate de evaluare și înregistrarea garanțiilor și altele asemenea.

Rata dobânzii se suportă astfel:
a) partea reprezentând ROBOR la 3 luni de către bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
b) marja de maximum 1,95% pe an de către beneficiarul creditului.

Instituțiile de credit sunt obligate să mențină condițiile  pe întreaga durată de derulare a contractelor încheiate în condițiile prezentei scheme.

Schema de ajutor de stat Creditul Fermierului devine operațională după data emiterii deciziei de autorizare a schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană, iar acordurile de finanțare vor fi emise până cel târziu la data de la 30 iunie 2024, fără a se depăși bugetul schemei. Plata grantului se efectuează până la data de 30 iunie 2030 inclusiv.

Bugetul schemei de ajutor de stat este de maximum 815,5 milioane lei, echivalentul în lei a aproximativ 164,1 milioane euro.
Prin implementarea schemei de ajutor de stat se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 3.500 de beneficiari.

Proiectul Ordonanței de Urgență poate fi consultat pe site-ul MADR. 

 

 

 

Vizualizat: 10185 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA ACUM: Banii în conturile fermierilor!

Comunicat APIA ACUM: Banii în conturile fermierilor!

23 februarie 2024 - 14:11

“Am aprobat Ordinul pentru deblocarea plăților pentru ecoschemele în sectorul vegetal PD – 04, PD - 05, PD – 06 și intervenția în sectorul zootehnic PD -25” este mesajul transmis fermierilor de către ministrul agriculturii, Florin Ionuț Barbu.

Bani pentru crescătorii de oi, vaci, capre, aprobați ASTĂZI de Guvern!

Bani pentru crescătorii de oi, vaci, capre, aprobați ASTĂZI de Guvern!

22 februarie 2024 - 20:03

Guvernul a aprobat astăzi, 22 februarie 2024, în ședință, o Hotărâre prin care sectorul creșterii animalelor va beneficia de o schemă de ajutor de stat în anul 2024, în valoare de aproximativ 390 milioane de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare.

Oficial! Cuantum pe hectar subvenții APIA ferme mici și plata pe înverzire!

Oficial! Cuantum pe hectar subvenții APIA ferme mici și plata pe înverzire!

22 februarie 2024 - 19:54

Ministrul Florin Barbu a semnat astăzi, 22 februarie 2024, Ordinul pentru aprobarea cuantumului unitar al plăților directe aferente cererilor de plată depuse în anul 2023, finanțate din FEGA prin intervențiile din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, anunță comunicatul MADR transmis Agroinfo. 

Noua subvenție de 200 euro/ha aprobată ASTĂZI de Guvern!

Noua subvenție de 200 euro/ha aprobată ASTĂZI de Guvern!

22 februarie 2024 - 19:04

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi, 22 februarie 2024, schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”.

Aprobat ASTĂZI de Guvern: Ajutor de stat micii fermieri!

Aprobat ASTĂZI de Guvern: Ajutor de stat micii fermieri!

22 februarie 2024 - 18:50

Guvernul  a aprobat astăzi, 22 februarie, Ordonanța de urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Sumele ANT pe hectar virate în lei în conturile fermierilor!

Sumele ANT pe hectar virate în lei în conturile fermierilor!

22 februarie 2024 - 11:29

Ministerul Agriculturii a anunțat astăzi că a fost deblocată plata ajutorului național tranzitoriu pe hectar, ANT pentru anul 2023, subvenție achitată fermierilor de la bugetul de stat. MADR a anunțat și cuantumurile pe hectar, stabilite în euro. Fermierii primesc plata în lei la un curs euro-leu cu care lucrează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

ANT ajutor național tranzitoriu tăiat la jumătate!

ANT ajutor național tranzitoriu tăiat la jumătate!

22 februarie 2024 - 10:59

Ministerul Agriculturii a anunțat astăzi cuantumurile pe hectar pentru ajutorul național tranzitoriu, ANT, aferent anului de cerere 2023. Cultura pentru care suma pe hectar a fost tăiată la jumătate pentru anul 2023 prin comparație cu anul 2022 este tutunul. La fel, ANT 6 sfeclă de zahăr, suma pe hectar a scăzut de la cca 180 euro/ha la 98 euro/ha.

Anunț OFICIAL! ANT la plată! Cuantum ajutor național tranzitoriu!

Anunț OFICIAL! ANT la plată! Cuantum ajutor național tranzitoriu!

22 februarie 2024 - 10:28

MADR a demarat procesul de autorizare la plată a Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT) sector vegetal, an de cerere 2023, după ce APIA a stabilit cuantumurile aferente acestor forme de sprijin.

Șef APIA: Situația la zi a plăților către fermieri, crescători animale!

Șef APIA: Situația la zi a plăților către fermieri, crescători animale!

22 februarie 2024 - 07:30

Directorul executiv al Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui, Răzvan Arteni, a prezentat în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural situația la zi la plata subvențiilor agricole aferente anului 2023. Șeful APIA Vaslui a spus că nu se știe data la care va demara anul acesta campania pentru depunerea cererilor unice la APIA. 

Anchetă la plata subvențiilor APIA! Plăți blocate!

Anchetă la plata subvențiilor APIA! Plăți blocate!

22 februarie 2024 - 06:46

Fostul șef al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Ionuț Lupu ar fi audiat de cei de la Parchetul European într-un dosar privind mai multe subvenții din agricultură.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii