Terenurile din categoria pășuni și fânețe redevin eligibile pentru împădurire cu fonduri PNRR, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate joi de Guvern, a anunţat ministrul Mediului, Mircea Fechet. Excepție fac pășunile cu înaltă valoare naturală (HNV), pentru care nu se vor da avize de împădurire.
„Aşa cum bine ştiţi, păşunile, în urma unei decizii a Parlamentului României, au fost eliminate din acele categorii eligibile pentru a putea fi împădurite din PNRR. Astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, am reparat această nedreptate şi proprietarii celor aproximativ 2.300 de hectare de păşune care aşteptau această modificare legislativă vor fi, începând de la data publicării în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă, eligibili pentru a putea împăduri”, a declarat Mircea Fechet, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei executivului.
El a amintit și beneficiile transformării în pădure a unor terenuri din terenuri arabile, păşuni, din terenuri degradate sau din alte tipuri de terenuri.
„Plătim până la 7.600 de euro la hectar pentru plantarea efectivă, plătim 1.700 de euro la hectar pentru proiectul tehnic, plătim primii şase ani de întreţinere a acelor culturi, cu un cuantum de maxim 15.000 de euro, plătim până şi gardul cu care împrejmuim acea nouă pădure cu până la 1.680 de euro pentru fiecare 100 de metri de gard," a explicat ministrul
„Dar, cred eu, cel mai important lucru este că timp de 20 de ani vom plăti o primă de sechestrare din certificatele verzi în valoare de 456 euro pentru fiecare hectar de pădure nou-înfiinţată. Este motivul pentru care folosesc această ocazie să aduc încă o dată în atenţia românilor, în atenţia proprietarilor de păduri, fie că sunt persoane fizice sau persoane juridice, în atenţia unităţilor administrativ-teritoriale care sunt de asemenea eligibile la acest proiect să folosească aceşti bani din PNRR, pentru că nu vor însemna doar beneficii economice pe care le-am prezentat mai devreme, dar acest lucru va însemna şi un mare beneficiu de mediu pentru România”, a adăugat Mircea Fechet.
Harta pășunilor cu înaltă valoare naturală (HNV)
„Art. V. – La articolul 1 alineatul (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naționale de împădurire și reîmpădurire prevăzute în Planul național de redresare și reziliență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 340 din 7 aprilie 2022, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 236/2023, litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
„a) întocmirea proiectelor, precum și efectuarea lucrărilor de împădurire și de întreținere a plantațiilor realizate pe terenurile pretabile pentru împădurire din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente, cu excepția pajiștilor naturale permanente, zonelor umede și altor terenuri agricole cu o valoare naturală ridicată, la solicitarea persoanelor fizice și juridice, precum și a unităților administrativ-teritoriale;”
Ca să aflați dacă dacă terenul este pretabil pentru împădurire, Ghidul Solicitantului propune parcurgerea a patru etape, după cum urmează:
1. crearea de către solicitant a unui cont de utilizator în aplicația informatică PGI – https://impaduriripnrr.mmap.ro/
2. validarea contului de către Garda Forestieră (GF);
3. figurarea de către solicitant, în PGI, a conturului suprafeței propuse pentru împădurit și solicitarea emiterii de către GF a unui aviz de principiu pentru acest amplasament;
4. verificarea amplasamentului și emiterea în PGI a unui aviz de principiu emis de către GF (al cărui model este prevăzut la Anexa nr. 1), faza premergatoare pentru întocmirea proiectului de împădurire.