Adama
Vinasa Rompak

Scrisoare deschisă către Victor Ponta. Iată ce îi transmite agricultorul Marcel Cucu premierului!

Publicat: 22 septembrie 2014 - 13:17
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Premierul Victor Ponta a declarat la un moment dat că „după 25 de ani în sfârșit începem să câștigăm pariul cu agricultura”. Cu privire la acest „pariu”, agricultorul Marcel Cucu i-a trimis o scrisoare deschisă primului ministru. Iată ce i-a scris acesta!

"D-lui Prim Ministru, Victor Ponta,

În calitatea mea de agricultor, aş putea să vă mulţumesc pentru aportul pe care l-aţi adus, împreună cu ministrul agriculturii, la îndeplinirea măreţelor sarcini, pentru câştigarea „faimosului pariu cu agricultură”. Aş fi entuziasmat, dacă n-aş fi cel puţin nedumerit. Căci nu ştiu care este obiectul pariului, nu ştiu care este preţul şi nici nivelul indicatorilor realizaţi în cadrul obiectivului. Este adevărat că, doar cu ceva timp în urmă, d-l Daniel Constantin – ministrul nostru, al agricultorilor – a făcut cunoscut, cu trâmbiţe, opiniei publice, oamenilor de la ţară, agricultorilor, marile „recorduri” înregistrate în agricultură românească, „recorduri” care au dat peste cap concurenţa din Europa. Dar ce legătură au aceste măreţe realizări cu pariul, voi şti doar când îmi veţi mărturisi şi mie, agricultorul român, în ce a constat acesta. Căci dacă mă lăsaţi pe mine să traduc, nu-mi este greu, datorită faimei sale, de pe timpul predescesorului dvs. de acum vreo 24 de ani. Pe atunci eram deja matur biologic, dar mărturisesc sincer că nu prea mestecam politica democratică postdecembristă şi când se striga, pe toate canalele, că s-a câştigat pariul cu agricultura, îmi exprimam doar nedumerirea, căci dacă era vorba de un pariu, acesta aparţinea Domnului cu ploile sale. Oricum, dacă dvs. l-aţi câştigat a doua oară, m-aţi pus în situaţia să analizez ce s-a întâmplat aşa de spectaculos cu agricultura, în ultimii 24 de ani, păstoriţi de mai mulţi prim miniştri, de la Petre Roman până la dvs. şi de cei aproape 25 de miniştri ai agriculturii din această perioadă. Este drept că următorii 8 prim miniştri, după d-l Petre Roman, au ascuns angajarea în acest „pariu”, dar nu înseamnă că n-au fost implicaţi.
Păi cu ce să începem?
Haideţi să începem prezentând, pe scurt, situaţia agriculturii la sfârşitul anilor '80, ca bază a pariului de care v-aţi ocupat dvs, cei vreo 10 prim miniştri şi miniştrii amintiţi.
Agricultura era organizată în exploataţii mari, de stat şi cooperatiste (e drept cooperative de tip comunist, constituite în mod abuziv, dar asta e o altă discuţie), în baza cărora s-au efectuat investiţii majore, atât pentru obţinerea unor producţii stabile, cât şi pentru integrarea producţiei primare. Pe atunci majoritatea datoriilor externe erau achitate din valorile obţinute din agricultură, atât pe piaţa internă, cât şi la export. Totodată mare parte din forţa de muncă de la sate, avea prin aceste investiţii, asigurate locuri de muncă. Aceste investiţii majore s-au făcut din munca de decenii a oamenilor de la ţară, sau din credite achitate tot din munca lor.
Sistemele de irigaţii cuprindeau o suprafaţă de peste 3 milioane de hectare, care asigurau operaţiunile de irigat în majoritatea zonelor ţării, ce puteau fi afectate de secetă. Pe timpul mandatelor dvs., cei 10 prim miniştri, majoritatea acestor sisteme au fost distruse, iar cheltuielile adăugate, pentru reabilitarea şi punerea în funcţiune a mai puţin de 200 de mii de hectare, a costat statul român, de fapt cetăţeanul român de la sate şi nu numai, circa 16 miliarde de Euro, conform raportului unei comisii parlamentare. Dacă adăugăm circa încă 10 miliarde de Euro, reprezentând distrugerea în totalitate a infrastructurii de integrare – ferme şi complexe zootehnice, unităţi de procesare, etc – se poate stabili doar în parte, realizarea obiectivului acestui „pariu”.
Locurile de muncă dezafectate de obiectivele „faimosului pariu”, a trimis la cules de căpşuni, în Europa, milioane de cetăţeni români. Căci la investiţiile distruse, s-au adăugat şi inutilitatea unităţilor industriale şi de servicii, pentru mentenanţa acestora, dar şi unităţile industriale necesare pentru utilaje şi echipamente în sector.
În această perioadă, ca beneficiari ai unor fonduri europene, achiziţionăm aproape în totalitate, tehnologia necesară din Europa, unde transferăm, pe lângă resursele primite, şi cealaltă parte, care reprezintă cofinanţarea proiectelor din resurse proprii. Cu aceşti bani asigurăm locuri de muncă în Europa, în loc să aducem în ţară brandurile necesare, pentru a da de lucru românilor.
Mai adaug, în câteva date, situaţia agricultorilor români, prezentată în date oficiale.
Subvenţia acordată, atât din resurse europene, cât şi din bugetul de stat, este pe penultimul loc în Europa, de două-trei ori mai mică decât în statele mari producătoare agricole, în timp ce piaţa produselor obţinute, este cea mai haotică din Europa.
Productivitatea în agricultură – Kg/ha (record după d-l Constantin) – este pe ultimele locuri în Europa.
Capitalul fix în agricultura românească (541E/ha), este de aproape 12 ori mai mic decât în Franţa, de exemplu (cu 6550E/ha).
Viteza de acumulare a capitalului fix din agricultura României, este de 33E/ha, faţă de 308E/ha în Franţa. Şi mai sunt multe alte date asemănătoare...
Acestea să fie obiectivele care ar putea sta la baza „pariului” câştigat de dvs.? Mai enumeraţi şi dvs. cele pe care le-aţi ţinut în secret până astăzi şi care constituie fundamentul entuziasmului pe care l-aţi afişat.
Să nu credeţi că sunt naiv şi nu înţeleg necesitatea dvs. de a inventa diverse argumente de a seduce populaţia ignorantă în domeniu, aveţi nevoie de a prosti populaţia, în pragul alegerilor şi observ că nu aveţi nicio jenă şi nici nu e greu. La nivelul de cunoaştere a populaţiei rurale... Apropo, d-le Prim Ministru, ştiţi care este situaţia statistică a educaţiei pentru tinerii de la sate? Vă spun eu şi verificaţi: doar circa 16% ajung să termine studii medii şi doar 2(doi) % studii universitare!! În ceea ce priveşte asistenta medicală, situaţia este la fel de gravă. Vă spune ceva asimilarea acestei situaţii cu un dezastru naţional? Aveţi dvs. şi ceilalţi politicieni de până acum, vreo contribuţie la acest „record” (ca să folosesc terminologie de tip Daniel Constantin)? Sau aveţi aceste date şi vă propuneţi o reforma radicală, atât în educaţie cât şi în sănătatea populaţiei de la sate.
Dacă-mi daţi voie, vă dau un sfat: ignoraţi măcar o zi consultările de specialitate cu d-l Daniel Constantin şi programaţi o întâlnire cu reprezentanţi autentici ai agricultorilor. Vă asigur că veţi primi informaţii surprizătoare. Iar pentru viitor, dacă veţi fi în măsură să desemnaţi un ministru al agriculturii, introduceţi drept criteriu, întocmirea unui buget pentru o fermă şi executarea lui măcar un an. Atunci doar, va începe să priceapă el, viitorul ministru, cu ce se mănâncă agricultură...
În rest, d-le Prim Ministru, s-auzim numai de bine.

Cu stimă,
Marcel Cucu – agricultor"

Vizualizat: 3049 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
patru
|
09. 23, 2014. Tuesday 18:33

am crezut ca ne-a cuprins amorteala pe toti .ma bucur sa citesc de fiecare data opinia competenta si clara a catorva cetateni romani care , cu siguranta mai cred an munca cinstita de la tara . e halucinant sa vezi mereu procopsiti doar jmecheri din : subventii , furaturi ,obiective subevaluate ,distrugeri.puternicele tendinte feudale sunt pe zi ce trece tot mai evidente si ostentativ afisate . modelul mediatizat de emisiuni tv prntru agricultura este demn de un bun serial sf unde sfarsitul pentru adevaratul om de la tara = faliment . oare realitatea romaneasca e chiar asa greu de vazut ?

3.
badiu
|
09. 23, 2014. Tuesday 13:39

Si pe langa toate astea,noi fermierii,ne luptam prin instante cu APDRP-ul,care a aprobat proiecte cu fonduri europene,apoi au inceput sa inventeze asa-numitele "conditii artificiale" ca sa-si disimuleze neglijentele si abuzurile si sa-i oblige pe fermieri sa restituie banii,dupa ani de munca si lupte acerbe cu birocratia din sistem.Asa se intentioneaza falimentarea agriculturii romanesti si distrugerea unor oameni care au crezut in mirajul fondurilor europene ipotecandu-si casele la banci pentru cofinantarea proiectelor si care,impreuna cu familiile lor,vor ajunge in strada pentru ca vor fi executati de catre banci.

2.
Grig
|
09. 23, 2014. Tuesday 11:33

Excelent domnule Cucu. Din pacte nimeni din cei vizati nu o sa caiteasca scrisoarea dv. si tot din pacate aveti dreptate 100%. Este strigator la cer modul de a concura cu o piata in care concurentii lucreaza cu cele mai avansate tehnologii subventionate intens si constant iar noi daca tindem spre astfel de tehnologii riscam sa pierdem casa la banca si sa intram in faliment sub povara datoriilor. Cel mai clar exemplu al "performantei agricole" este falimentul SC Trei Brazi unde fie vorba intre noi pamantul era exploatat pt. o redeventa modica cu utilaje performante dar datoriile i-a rapus. Dar noi care platim TVA la arenda desi nu o incasam de nicaieri si am mai devenit si agenti fiscali pe aceasta arenda ce sa mai zicem? SCLAVI ai gliei si atat.

1.
Andrici Doru
|
09. 23, 2014. Tuesday 08:33

O realitate mai mult decat infricosatoare. De la revolutie si pana acum nu s-a dorit decat distrugerea sistematica a tarii si inrobirea poporului roman. De catre cine? De toti cei care au fost in fruntea tarii.

Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii