Adama
Agreena
AGRICOVER

Schemă de ajutor și pentru micii fermieri prin simplifcarea procedurilor!

Publicat: 10 mai 2023 - 10:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Europarlamentarul Carmen Avram solicită, într-un raport, simplificarea schemei de ajutor din Programul școli pentru ca micii fermieri să aibă acces la acest ajutor și să livreze pentru elevi hrană sănătoasă.

Elevii Uniunii Europene trebuie să beneficieze de mâncare de calitate la prețuri corespunzătoare și nu achiziționată, ca până acum, după principiul „cel mai ieftin câștiga licitația”. Este principala solicitare, adresată Comisiei Europene și statelor membre, de europarlamentarul Carmen Avram, în raportul său privind programul de distribuție de fructe, legume, lapte și produse lactate în școli.

„Când vine vorba de copii, de generația viitoare de europeni, nu e loc de economie la bani. Copiii Europei devin tot mai conștienți de importanța unei diete echilibrate și a unei alimentații sustenabile. Noi trebuie să le asigurăm pe ambele. Nu putem face rabat de la calitatea produselor, doar pentru că e prețul mic”. E singura posibilitate, a spus Carmen Avram, pentru ca un câștig dublu: al fermierilor, care astăzi nu își pot acoperi costurile de producție, și al elevilor, care vor avea la dispoziție alimente de calitate.

Textul raportului, adoptat cu o majoritate solidă în Plenul Parlamentului European, cu 534 voturi pentru, 57 împotrivă și 23 abțineri, mai cere și introducerea, în premieră, a unor produse alternative pentru copiii cu intoleranțe, alergii și restricții alimentare.
„În prezent, 24% dintre elevii intervievați în studiul Comisiei Europene nu au acces la acest program din pricina unor afecțiuni și a lipsei de alternative adaptate nevoilor lor alimentare. Raportul nu se referă la introducerea unei diete bazate pe plante, ci la obligația noastră de a suplimenta bugetul, pentru ca din lista de produse deja acceptate să se creeze opțiuni compatibile cu nevoile acestor copii. Niciun diagnostic nu trebuie să anuleze dreptul unui elev la acest program european”.

În raportul său, Carmen Avram solicită și reducerea birocrației și simplificarea procedurilor de achiziție, care descurajează micii fermieri să participe la licitații. „E inacceptabil ca, pentru 1 kilogram de produs distribuit în școli, să se producă 1 kilogram de documente, așa cum se întâmplă, azi, uneori”, unul dintre aceste cazuri fiind chiar România.

Raportul mai cere:

- achiziționarea produselor distribuite în școli de la fermieri locali, aflați în proximitatea unităților școlare;

- extinderea perioadei contractuale, pentru asigurarea predictibilității în sector și a continuității programului;

- posibilitatea renegocierii prețurilor din contractele deja încheiate;

- mai mulți bani pentru măsurile educaționale care însoțesc distribuția de alimente;

- posibilitatea fuzionării programului european cu alte inițiative la nivel național sau local, pentru a crește numărul beneficiarilor și cantitatea de hrană distribuită, venindu-se în ajutorul copiilor aflați în risc de sărăcie și excluziune socială;

- încurajarea distribuției de produse organice, în limitele producției naţionale.

Bugetul propus de Comisiei pentru programul privind distribuția, în școli, de fructe, legume, lapte și produse lactate e de 1.3 miliarde de euro, iar regulamentul urmează să fie revizuit în toamna anului 2023.

„Cer Comisiei Europene să țină cont de recomandările Parlamentului European”, a spus raportorul Carmen Avram, mulțumind, totodată, pentru colaborare colegilor români Alin Mituță, raportor din umbră Renew, Dan-Ștefan Motreanu și Daniel Buda, PPE, și Dacian Cioloș, Renew.

Vizualizat: 1556 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

17 iulie 2024 - 18:35

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2024/1966 (seria L), s-a publicat astăzi, 17 iulie 2024, REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1966 AL COMISIEI din 16 iulie 2024 de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităților tradiționale garantate [„Sardeluță marinată” (STG)].

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

17 iulie 2024 - 15:26

În contextul dificultăților întâmpinate în asigurarea volumelor necesare de apă, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a inițiat consultări cu toți actorii implicați, în urma cărora a rezultat decizia de a suplimenta debitele de apă, prelevate din acumularea complexă Stânca-Costești de pe râul Prut pentru amenajarea Albița Fălciu din județul Vaslui și din acumularea Siriu de pe râul Buzău pentru amenajarea AHC Câmpia Buzăului din județele Buzău și Prahova.

Subvenția APIA de 230 euro/ha cu minim 3 vaci: Consumul anual maxim de porumb siloz pentru vaci!

Subvenția APIA de 230 euro/ha cu minim 3 vaci: Consumul anual maxim de porumb siloz pentru vaci!

17 iulie 2024 - 15:02

Crescătorii de vaci beneficiază începând cu acest an de o nouă schemă de ajutor, este vorba de sprijinul pentru porumbul de siloz. Cei care cresc minim 3 vaci și fac o producție de 18 tone porumb la hectar pot încasa de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) noua subvenție de 230 euro/ha. O altă condiție pentru bani se referă la consumul anual maxim de porumb siloz pentru bovine.

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

17 iulie 2024 - 12:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura (APIA) a anunțat marți, 16 iulie 2024, că a extras eșantionul de control pentru acest an. Pentru controlul pe teren aferent schemelor de ajutor din sectorul zootehnic sunt verificați 5.356 crescători de animale dintre cei care au solicitat subvențiile APIA pe cap animal, cuvenite pentru anul 2024. 

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

16 iulie 2024 - 20:31

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu anul de cerere 2024 pe lângă standardul GAEC 3 - Interdicția de a incendia miriștile se pune în aplicare și standardul GAEC 10 - Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri în vederea accesării intervențiilor sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală.

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

16 iulie 2024 - 19:54

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a fost extras eșantionul de control pentru Campania 2024, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și condiționalitate din cererea de plată.

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

16 iulie 2024 - 17:42

Medicii veterinari oficiali, din cadrul Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat un număr de 83 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare. Acțiunea de control se desfășoară în mai multe județe din țară. 

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

16 iulie 2024 - 14:54

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că peste 180 milioane lei au fost virate către Direcțiile Agricole Județene pentru plata micilor fermieri cultivatori de tomate în spații protejate.

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

16 iulie 2024 - 06:53

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat luni, în emisiunea Agrostrategia de la TVR1 că fermierii care au culturile agricole afectate de secetă vor primi despăbugiri între 200 euro/ha și 250 euro/ha.

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

15 iulie 2024 - 17:43

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, anunță închiderea azi, 15 iulie 2024, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații și pentru DR-26 Înființarea sistemelor de irigații, intervenții finanțate cu fonduri nerambursabule din Planul Strategic 2023 – 2027.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii