Adama
Vinasa Rompak

SCANDALUL PRODUCŢIILOR „UMFLATE”: MADR explică, DAEA îi invită pe contestatari la recoltat, în câmp!

Publicat: 19 august 2019 - 21:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PRODUCŢII MAI MARI PE HÂRTIE DECÂT ÎN REALITATE? Ministerul Agriculturii susţine că raportarea producţiilor obţinute de fermierii români este corectă şi explică modul cum sunt culese şi raportate datele, iar ministrul Agriculturii, Petre Daea, îi invită pe cei care pun la îndoială exactitatea producţiilor realizate de România să meargă în teren la recoltat de porumb.

Reacţia conducerii Ministerului Agriculturii vine după ce ministrul Petre Daea a fost acuzat, de mai mulţi politicieni, că a raportat la Comisia Europeană o producţie de porumb cu vreo 4 milioane de tone mai mare decât au obţinut, în realitate, fermierii români în 2018, fapt ce a destabilizat piaţa cerealelor în UE.

Cel mai recent „atac” la Daea pe această temă a venit pe 19 august 2019, din partea preşedintelui PNL, Ludovic Orban, care a cerut demisia ministrului Agriculturii, reproşându-i acestuia faptul că a furnizat date „umflate cu pompa” către DG Agri.

Solicit oficial demisia lui Daea, pentru că este un mincinos şi pentru că acest lucru a fost relevat de DG Agri, care i-a solicitat în mod expres să rectifice datele privind producţiile agricole pe 2018, deoarece datele prezentate sunt date umflate cu pompa, sunt date mincinoase, date care nu corespund cu producţia agricolă reală a României şi date care au produs inclusiv perturbări pe bursele agricole, ca urmare a raportărilor fictive care au fost făcute de Ministerul Agriculturii, condus de Daea, a susţinut Ludovic Orban, citat de Agerpres, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

Săptămâna trecută, demisia lui Daea a fost solicitată public şi de către europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European. Detalii AICI: CERE DEMISIA MINISTRULUI DAEA!

Citeşte şi: DOMNULE DAEA, DAȚI-VĂ DEMISIA! AȚI FOST PRINS CU CORMORANUL VOPSIT!

Redăm mai jos, integral, punctul de vedere transmis de MADR către AGROINFO.

Referitor la articolele publicate recent de mass-media şi afirmaţiile unor lideri politici ce vizează producţiile agricole din anul 2018, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) face următoarele precizări:

În ceea ce priveşte scrisoarea DG AGRI Ares (2019) 3806746, MADR a răspuns, încă din data de 24 iulie 2019, prin adresa cu numărul 262762, informând asupra faptului că autorităţile din România au raportat şi raportează producţiile agricole pe baza documentelor înscrise în procedura Institutului Naţional de Statistică din cadrul cercetărilor statistice cuprinse în Programul Statistic Naţional Anual, documente însuşite prin semnătură de cei care le transmit.

Astfel, există două dări de seamă statistice respectiv AGR2A - „Suprafaţa productivă de primăvară” şi AGR2B - „Suprafaţa recoltată şi producţia obţinută, utilizarea îngrăşămintelor, amendamentelor şi pesticidelor”, datele transmise fiind asumate atât de exploataţiile agricole cu personalitate juridică, de primării - pentru exploataţiile agricole individuale (inclusiv persoane fizice autorizate, Întreprinderi individuale, Întreprinderi familiale), cât şi de direcţiile agricole.

Producţia de porumb înregistrată, cântărită şi depozitată a fost verificată şi prin intermediul reţelei de informaţii contabile agricole RICA, aceasta confirmând datele comunicate prin procedurile statistice de mai sus, AGR2A, AGR2B. RICA este un instrument statistic bazat pe o anchetă anuală, efectuată pe un eşantion de 5100 exploataţii agricole şi structurat pe 12 clase de dimensiune economică şi 8 tipologii agricole.

În primul formular, AGR 2A, sunt date statistice culese de INS, la fiecare producător din România, în care se consemnează suprafaţa care a fost însămânţată până la data de 15 iunie. Aceste suprafeţe care rezultă din centralizare se confruntă cu cele de la APIA privind subvenţiile.

AGR 2B se face în toamnă şi cuprinde producţiile obţinute pe suprafeţele declarate până la 15 iunie. Toate informaţiile privind producţiile din România sunt raportate prin dări de seamă statistice, luate sub semnătură. Datele cuprinse în dările de seamă statistice sunt avizate la nivelul fiecărui judeţ de direcţiile teritoriale de statistică, acestea deţinând si un centralizator pe judeţ şi formularele care stau la baza centralizatorului pe unităţi/localităţi.
Facem precizarea că, în solicitarea Comisiei Europene de revizuire a producţiei de porumb se făcea referire la anumite estimări, făcute în perioada de vegetaţie a culturii respective, nicidecum la recoltat.

Aşadar, producţia anului 2018 raportată este corectă, iar faptul că România se află în rândul ţărilor mari producătoare de porumb a fost certificat de instituţii cu atribuţii în acest domeniu.

De asemenea, atragem atenţia tuturor să renunţe la dezinformări pentru a nu crea prejudicii de imagine fermierilor români care an de an, prin munca lor susţinută, realizează producţii însemnate de porumb şi nu numai, contribuind la dezvoltarea economică a României.

Totodată, ministrul Petre Daea îi invită pe oamenii politici care pun la îndoială exactitatea producţiilor realizate de România să meargă în teren la recoltat de porumb, întrucât recoltarea se realizează la vedere.

daea-la-porumb_b

Vizualizat: 3459 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

DAEA: BINE pentru FERMIERI, BINE pentru ȚARĂ!

DAEA: BINE pentru FERMIERI, BINE pentru ȚARĂ!

DECLARAȚIE. Ministrul agriculturii, Petre Daea, afirmă că 2019 va fi al treilea an consecutiv bun în agricultură, chiar dacă seceta "a ciupit" din producţie în anumite zone, iar la calitate "a umblat un pic ploaia".

DOMNULE DAEA, DAȚI-VĂ DEMISIA! AȚI FOST PRINS CU CORMORANUL VOPSIT!

DOMNULE DAEA, DAȚI-VĂ DEMISIA! AȚI FOST PRINS CU CORMORANUL VOPSIT!

CIFRE UMFLATE! Senatorul PNL Iancu Caracota îi cere ministrilui agriculturii, Petre Daea, demisia. Petre Daea a fost prins de Comisia Europeană cu cormoranul "vopsit"!  Spune senatorul liberal într-un comunicat transmis presei. Concret, Daea ar fi raportat Comisiei Europene cifre umflate la producția de porumb. În timp ce ministrul agriculturii se lăuda că suntem campioni la producția de porumb, România importa mii de tone de porumb, mai spune senatorul.  

ACUM, CONFERINȚĂ LA MINISTERUL AGRICULTURII! IA UITE, DOMNULE, CUM SE LAUDĂ DAEA!

ACUM, CONFERINȚĂ LA MINISTERUL AGRICULTURII! IA UITE, DOMNULE, CUM SE LAUDĂ DAEA!

MINISTRUL PETRE DAEA ÎȘI PREZINTĂ REALIZĂRILE! Ministrul agriculturii, Petre Daea, susține, în acest moment, o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Șeful de la Agricultură a spus că deja și-a auzit vorbe că simte nevoia să se laude cu ce a realizat la Ministerul Agriculturii în doi ani și jumătate, dar și în cele 6 luni cât timp România a deținut Președinția Consiliului UE: Ia uite, domnule, cum se laudă Daea!

DAEA, LA O ȘEDINȚĂ SECRETĂ DE GUVERN ÎN PĂDURE: BĂI, MÂNCA-V-AR TATA, NU E DUMINICĂ ASTĂZI, MĂ?

DAEA, LA O ȘEDINȚĂ SECRETĂ DE GUVERN ÎN PĂDURE: BĂI, MÂNCA-V-AR TATA, NU E DUMINICĂ ASTĂZI, MĂ?

REMANIEREA GUVERNULUI, DISCUTATĂ LA PICNIC ÎN PĂDURE. Premierul Viorica Dăncilă i-a reunit duminică, 14 iulie 2019, pe toți miniștrii cabinetului său la un grătar, la o vilă de protocol din județul Teleorman, pentru a discuta cu ei remanierea guvernamentală care va fi dezbătută luni, în Comitetul Executiv Național, susține Europa Liberă. Locația a fost descoperită de presă. Ministrul Petre Daea i-a luat în primire pe jurnaliști: „Băi, mânca-v-ar tata, nu e duminică astăzi, mă?"

DAEA, despre PRODUCŢIILE de CEREALE din 2018: Suntem pe PRIMUL LOC în UE la PORUMB şi FLOAREA SOARELUI!

DAEA, despre PRODUCŢIILE de CEREALE din 2018: Suntem pe PRIMUL LOC în UE la PORUMB şi FLOAREA SOARELUI!

CAMPIONI LA RECOLTE. Fermierii români au obţinut anul acesta cele mai mari producţii de cereale din istorie, iar la porumb şi floarea soarelui suntem pe primul loc în Uniunea Europeană, anunţă ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii