Adama
Vinasa Rompak

SCANDAL PE BANII FERMIERILOR : „E O LUCRARE COMUNISTĂ!”

Publicat: 24 octombrie 2016 - 21:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CONTROVERSE PE FONDUL DIN CARE VOR FI DESPĂGUBIŢI FERMIERII! Ce a propus Ministerul Agriculturii şi ce vor reprezentanţii agricultorilor?

Producţiile agricole sunt încă la mila lui Dumnezeu şi a vremii pentru mulţi dintre fermierii români. De Fondul Mutual Agricol se vorbeşte de ani de zile. Au fost şi tentative eşuate de a constitui unul. Un fond mutual agricol funcţional este cu atât mai important cu cât anul acesta fermierii români ar putea rămâne fără despăgubiri de secetă.

Pe 18 octombrie 2016, Ministerul Agriculturii a anunţat înfiinţarea Fondului mutual agricol. Potrivit proiectului de OUG publicat de MADR pentru dezbatere, Fondul Mutual va fi administrat de o Agenţie pentru Administrarea Fondului Naţional Mutual Agricol care va fi înfiinţată ca instituţie publică, autonomă, cu personalitate juridică în coordonarea MADR, şi finanţată din subvenţii de la bugetul de stat, prin bugetul MADR şi din venituri proprii (contavaloarea serviciilor de gestionare a fondului de compensare, calculată prin aplicarea unui procent din fond).

Varianta cu implicarea MADR şi crearea unei structuri, cu sprijinul ministerului, cu un colectiv care să le facă documentele, astfel încât „să-i împingă de la spate pe fermieri să facă fondul mutual” era cea mai bună soluţie, a explicat Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, citat de Agerpres. Cu alte cuvinte, dacă fermierii nu au fost în stare să îşi facă singuri un fond mutual, le face Ministerul Agriculturii unul.

Pe scurt, Agenţia va fi condusă de un director general, numit prin ordin al ministrului Agriculturii, şi de un Consiliu de Administraţie format din 11 membri: 1 director general, care este și președintele Consiliului, 2 reprezentanţi ai MADR, 2 reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, 1 reprezentant al Camerei Agricole Naţionale, 5 reprezentanţi, câte unul din fiecare organizaţie interprofesională agricolă recunoscută.

Pentru stabilirea şi recunoaşterea naturii riscurilor, intensităţii daunelor şi delimitării suprafeţelor calamitate, va fi înfiinţată Comisia Naţională pentru Monitorizarea Riscurilor din Agricultură, organism colegial interinstituţional, fără personalitate juridică, pe lângă MADR. În fiecare judeţ vor fi constituite, pe lângă Prefectură, comisii pentru constatarea pagubelor, care vor analiza, evalua, constata şi certifica producerea evenimentelor, arealul şi intensitatea pagubelor.

Contribuţie obligatorie! Cât?

Fondul Mutual va avea o secţiune comună, la care vor contribui obligatoriu toţi fermierii activi, indiferent de domeniul de activitate agricolă, şi secţiuni specializate. Din fondul de compensare fermierii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite în urma unor fenomene climatice nefavorabile (secetă, îngheţul din timpul iernii, îngheţul târziu, inundaţii, ploi abundente și de durată. Acestea vor fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a OUG), a izbucnirii unor boli ale animalelor sau ale plantelor, a infestării cu dăunători sau în urma unor incidente de mediu. Programele de compensaţii financiare vor fi stabilite de Consiliul de Administraţie al Agenţiei.

Cum va fi constituit fondul mutual? Fermierul depune, să zicem, 10 lei pe hectar. În situaţia în care vin despăgubirile, mai vine statul român cu 3,5 lei pe hectar şi Uniunea Europeană cu 6,5 lei pe hectar şi au făcut 20 de lei pe hectar. Aştia sunt disponibili pentru despăgubiri. Dar statul şi UE vin doar când se produce fenomenul. În rest, fondul se constituie numai din contribuţia fermierilor, an de an, explică Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR.

Baciu spune că membrii LAPAR s-au gândit la o contribuţie obligatorie pentru secţiunea comună în jur de 10 euro/ha/an, bani care ar putea fi reţinuţi fermierilor din subvenţiile naţionale (ANT): Exact ca la asigurarea obligatorie pentru maşini. Este normal, atâta timp cât şi statul contribuie cu o sumă. Cu asta am fost de acord.

Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Pro Agro, are altă părere: Cuantumul ar trebui să rezulte în urma unei simulări. Statul ştie foarte bine ce a despăgubit în 2014, în 2015. Nu pot să spun eu cât trebuie să dăm. Suma trebuie stabilită pe baza unor studii. Să vedem cât ne trebuie nouă să despăgubim anual.

Banii fermierilor, gestionaţi de stat

Ceea ce a provocat însă nemulţumirea unor fermieri este modul în care vor fi gestionaţi banii din Fondul Mutual. Mai exact, MADR a propus ca toate operaţiunile financiare ale Agenţiei - constituirea, gestionarea şi utilizarea resurselor financiare - să fiei derulate prin Trezoreria Statului. Disponibilităţile financiare ale Fondului ar fi păstrate în Trezoreria Statului, într-un cont distinct al Agenţiei, şi sunt purtătoare de dobânzi, mai propune MADR.

Nu am fost de acord ca un fond privat să fie gestionat de Trezoreria Statului. Asta este o idee comunistă. Pe vremuri toată averea era a poporului, dar era gestionată de stat, a tunat şeful LAPAR.

Este o lucrare comunistă, un proiect nerealizabil. Este o lucrare anapoda, făcută de o doamnă cu foarte mult exces de zel din MADR, Niculina Tâlvăr (consilier personal al ministrului Agriculturii - n.red.). Această doamnă a refuzat orice dialog şi a dat de pământ cu ordonanţa asta pe care noi o aşteptăm de atâta timp!, a declarat Laurenţiu Baciu pentru AGROINFO.

Baciu spune că a discutat cu ministrul Achim Irimescu imediat după publicarea proiectului şi s-a stabilit că va fi elaborat un nou proiect, sub coordonarea Elenei Tatomir, director în MADR.

La polul opus, liderul Pro Agro, Emil Dumitru, afirmă că Trezoreia Statului mi se pare instutuţia cea mai sigură. Mi se pare foarte corect să gestioneze aceste plasamnete financiare şi ca fondul mutual să aibă credibilitate. Fondul mutual nu este al unei asociaţii sau al unei persoane fizice, ci este al tuturor fermierilor. Avem 220 de milioane de euro din PNDR 2020. Nu comentez ce spun cei de la LAPAR, ci ce propune Ministerul Agriculturii, a precizat Dumitru.

Acesta mai spune că aşa cum este propus de Ministerul Agriculturii, Fondul Mutual ar putea fi funcţional, cu nişte modificări. Ar trebui foarte bine gândit Consiliul de Administraţie. Cinci producători este foarte puţin. Dacă o luăm de la miere de albine la vacă, fiecare are probleme specifice şi ar trebui să fie reprezentat. Avem şi sectoare care nu sunt organizate în organizaţii interprofesionale.

De asemenea, mecanismul de despăgubire ar trebui să fie mult mai bine explicitat, că noi avem darul ca după ce apare o lege cu caracter general, normele de aplicare denaturează în mare parte sensul actului normativ iniţial. Trebuie să delimităm foarte clar responsabilitatea fiecăruia. Mai cred că trebuie să cooptăm şi firmele de asigurări, chit că ne plac sau nu, dar sunt actori importanţi pe piaţa asigurărilor. Dacă vor face nişte produse dedicate exclusiv fondului mutual, de ce nu ar fi şi ei cooptaţi?

Irimescu: Este o variantă pe care o putem discuta şi o putem modifica

Am văzut că deja sunt nemulţumiţi, însă este o variantă pe care o putem discuta şi o putem modifica înainte să îi dăm drumul pe circuit, a precizat Achim Irimescu, citat de Agerpres. Ministrul Agriculturii atrage totuşi atenţia că dacă modific legea aceasta, ajung la legea anterioară, şi atunci nu văd sensul să mai adopt o altă lege care nu a permis crearea vreunui fond mutual. Ştiu că agricultorii ar vrea un fond mutual unic, cu cotizaţie obligatorie, numai că aşa cum este legea în vigoare nu permite un fond unic.

Vizualizat: 5671 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Un Fond Mutual din care fermierul se poate retrage, fără să piardă COTIZAȚIA!

Un Fond Mutual din care fermierul se poate retrage, fără să piardă COTIZAȚIA!

Un Fond Mutual de unde fermierul să-și recupereze cotizația în momentul în care se decide să se retragă! Fondul va fi unic, iar cotizația obligatorie. Fermierii care vor fi membri vor putea fi despăgubiți în caz de secetă sau alte calamități naturale.

Achim Irimescu: Un singur fond mutual agricol, cu cotizație obligatorie!

Achim Irimescu: Un singur fond mutual agricol, cu cotizație obligatorie!

România are nevoie de un singur fond mutual în agricultură, pentru că ar avea mai multă forţă financiară, însă fără o cotizaţie obligatorie, nu va putea funcţiona nici un fond mutual, a afirmat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, prezent pe 2 februarie 2016 la ședința Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

Baciu (LAPAR):Un fond mutual unic şi obligatoriu pentru agricultură

Baciu (LAPAR):Un fond mutual unic şi obligatoriu pentru agricultură

Fermierii au nevoie de un fond mutual unic, puternic şi care să fie obligatoriu pentru toţi agricultorii, afirmă Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR. Acesta atenţionează că, din cauză că România nu a reuşit până acum constituirea unui fond mutual, deşi a avut fonduri pentru asta, s-ar putea să avem probleme la Comsia Europeană când o să cerem despăgubiri pentru secetă.

LAPAR, încurajat de ministrul Agriculturii să creeze un Fond Mutual în agricultură

LAPAR, încurajat de ministrul Agriculturii să creeze un Fond Mutual în agricultură

Daniel Constantin a încurajat Liga Producătorilor Agricoli din România să creeze un Fond Mutual. Ministrul Agriculturii a dezvăluit că are aceste așteptări de la marii fermieri la Conferința Națională LAPAR.

Pro Agro a depus dosarul de acreditare pentru propriul fond mutual

Pro Agro a depus dosarul de acreditare pentru propriul fond mutual

Federaţia Naţională Pro Agro a depus, luni, la Ministerul Agriculturii, dosarul de acreditare al propriului fond mutual, la o săptămână după adoptarea actului normativ privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale din agricultură.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii