CÂND NE DEȘTEPTĂM?! În țări dezvoltate din Uniunea Europeană, Germania, Austria, Franța, grajdurile cu animale sunt în mijlocul satului, crescătorii au magazine de desfacere a produselor chiar la fermă. La noi, nici vorbă de așa ceva. Chiar dacă sunt mulți crescători de animale în sat sau în comună, magazinele de comună nu vând produse locale de la fermieri, pune punctul pe i un medic veterinar.
Satul meu are undeva la 3000 de oi 500 de capre și 70 de vaci dar in magazinele din comuna nu se comercializează nici un kilogram de brânza produsă local. Când o sa înțelegem ca avem tot ce ne trebuie pentru strategia europeană de la “furca la furculița”, agricultura ecologică și prietenoasa cu mediul?
Vedem poze din Germania, Austria cu grajduri in centrul localității la noi in sat nu ai voie, iar in extravilan nu ai nici utilități, iar pentru o construcție legală trebuie să fii jurist, să dezlegi hățișul. Așa că stăm cuminți, stăm cu frica să nu vina controlul, să nu supărăm primarul sau vecinii. Ăsta e țăranul roman rămas la marginea societății, folosit doar in discursuri electorale și prada intereselor locale, a punctat foarte bine Tudor Naum, într-un comentariu pe Facebook la un articol care vorbește despre țăranul român. Tudor Naum provine dintr-o familie de crescători de bovine, a absolvit medicină veterinară la USAMV București și este din județul Constanța.
Și dacă romanii nu vor in cooperative ce facem? Vin încă 2 - 3 miniștri și ne propun ... cooperative? Eu văd lucrurile așa... daca soluțiile din vest nu se pot aplica la noi, cauți alte soluții sau adaptări. Cine vine la minister trebuie sa găsească soluții pentru agricultura românească așa cum este, nu cum și-ar dori să fie, a adăugat Tudor Naum.