Peste 200 de persoane din comunitatea locală din satul Ciocănari, județul Dâmbovița, și din București au ales să își petreacă Ziua Recoltei, pe 15 octombrie, în mod responsabil, înconjurați de legume cultivate de echipa fermei certificată ecologic bio&co. O mare parte dintre persoanele care lucrează la ferma ecologică bio&co sunt adulți din medii vulnerabile, Sărbătoarea Recoltei fiind o ocazie specială prin care munca lor de la fermă este recunoscută de către întreaga comunitate.
Sâmbăta trecută, de la orele dimineții, oamenii au venit cu mic, cu mare, debordând de curiozitate și s-au bucurat de aer curat și de un tur complet al fermei bio&co, oferit de către cei doi ingineri agricoli ai fermei.
Astfel, invitații au aflat informații noi despre fiecare legumă în parte, dar și despre cum sunt îngrijite în mod ecologic, fără pesticide și fără solarii încălzite și au gustat legume direct din solarii.
"Legumele sunt cultivate la Ciocănari de oameni vulnerabili din sat, care, înainte de a face parte din acest proiect, trăiau la limita sărăciei din lipsa unui loc de muncă. Am creat această fermă pentru a le oferi un trai mai bun și pentru a cultiva totul așa cum se făcea pe vremuri - natural.
Toate sunt distribuite local, în fiecare miercuri, sub formă de abonament", spune Andreea Despa, șef echipă ferma bio&co.
În cadrul evenimentului, Ana Maria Răducanu de la Magazin Zero Waste București a explicat ce înseamnă un comportament sustenabil, dar și ce beneficii are acesta, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru fiecare individ în parte. Cori Grămescu, speaker în cadrul Sărbătorii Recoltei, a susținut și promovat inițiativa fermei de a fi consumate doar legume produse local, de sezon. La ferma bio&co se încurajează consumul legumelor de sezon, cele 8 solarii ale fermei nefiind încălzite.
Săptămânal, în ziua de miercuri, coșurile pline cu legume proaspăt culese sunt livrate în circuit închis în București și județul Ilfov, către persoanele abonate la coș. Cei interesați pot intra pe site-ul fermei și opta pentru un coș single sau familial, pe care-l pot ridica de la unul dintre cele 12 puncte de livrare din București, sau pot opta pentru livrarea la domiciliu.
Ferma bio&co este o inițiativă a Asociației Ateliere Fără Frontiere, un ONG care lucrează cu persoanele vulnerabile, cărora le oferă un loc de muncă în atelierele lor dezvoltate în jurul conceptului de economie circulară (educlick, remesh, bio&co) și îi pregătesc pentru piața muncii din România.
Despre Ateliere Fără Frontiere
Ateliere Fără Frontiere (AFF) este o asociație românească nonprofit, care creează locuri de muncă pentru persoane dezavantajate, în ateliere de economie socială și circulară, în vederea pregătirii lor pentru reintegrarea socială și profesională pe piața convențională a muncii. Încă din 2008 de la înființare, derulăm în România servicii de acompaniere socio-profesională și economică a persoanelor din categorii vulnerabile, precum: victime ale violenței, persoane cu adicții, dizabilități, șomaj de lungă durată, pedepse privative de libertate, lipsă locuință, abandon școlar, etc. Construim un model sustenabil de inserție pe piața muncii a persoanelor aflate în excluziune economică și socială, transferabil la nivel de politică publică și ușor de adaptat la nivel național. AFF ajută oamenii cărora li s-a pus “eticheta” de „ne-angajabili” să-și ia viața în propriile mâini. Din beneficiari pasivi, ei devin cetățeni activi, contribuabili. În perioada 2008-2021 AFF a oferit servicii și locuri de muncă unui număr de 359 de persoane aflate în situații vulnerabile și a cunoscut o rată generală de inserție de 60%.
Comunicat Ateliere Fără Frontiere