AVERTISMENT. Vânătorii avertizează că șacalii aurii s-au înmulțit alarmant în ultima vreme și migrează din Delta Dunării în amonte pe râul Prut. Vânătorii susțin că șacalii sunt animale foarte periculoase, care atacă în haite, pe timpul nopții, mai ales stânele.
Zeci de oi din turmele de pe Valea Prutului au fost omorâte anul acesta de șacalii aurii, de aceea vânătorii au nevoie de sprijinul populației, care să anunțe de fiecare dată când sesizează prezența șacalilor în zonă, scrie Evenimentul Zilei.
Vasile Negru, directorul Asociației Județene a Vânătorilor din Vaslui adresează oamenilor rugăminte ca, „în momentul în care depistează și au semnale, să informeze cel mai apropiat pădurar, sau pădurar de vânătoare, sau paznic de vânătoare, ca să luăm măsurile impuse de lege”.
La nivelul județului Vaslui sunt 27 de fonduri cinegetice, iar vânătorii susțin că șacalul auriu a fost observat în toate aceste zone.
Şacalii au pătruns în fauna autohtonă încă de acum 50 de ani, şi se pare că le merge foarte bine. Numărul lor este în creştere în partea de sud-est a ţării. Specialiştii spun că este singura specie de mamifer despre care avem motive să credem că a apărut în fauna noastră ca rezultat direct al încălzirii climei.
Șacalul auriu (Canis aureus) este un mamifer carnivor sălbatic, din familia canidelor, asemănător cu vulpea și lupul, de culoare galben-aurie, spre roșcat, cu coada scurtă, ciuntită la vârf, urechi relativ mari, ascuțite, îndreptate în sus și bot ascuțit.
Şacalul auriu este prezent acum în ţările de origine din sudul Asiei – India, Pakistan, Afganistan şi Iran, în celelalte ţări din Orientul mijlociu şi apropiat, în nordul Africii, din Maroc până în Egipt, şi în sud-estul şi chiar centrul Europei, din Turcia, Grecia, Cipru, Albania, Macedonia şi Montenegru, continuând prin Bosnia-Herţegovina, Slovenia, Serbia, Croaţia, Italia, Bulgaria, România, Moldova, Ucraina şi Ungaria, până în Austria şi Elveţia şi sudul Germaniei.
Astăzi este numeros în sudul Olteniei, Munteniei şi Dobrogei. Cei mai mulţi şacali din România trăiesc, în prezent, în judeţele Tulcea (unde au gonit aproape toate vulpile din Deltă), Constanţa, Călăraşi, Giurgiu şi în împrejurimile Bucureştiului. S-au înmulţit foarte repede, iar acum au devenit pericolul cel mai mare al localnicilor, mai ales al celor care deţin animale, în special oi.