Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Românii mai DEŢIN doar 30% DIN TERENUL ARABIL! Fost oficial MADR: Am fost ŞOCAT când am aflat CINE NE IA PĂMÂNTUL!

Publicat: 18 iunie 2016 - 01:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Românii mai deţin în proprietate sau arendă puţin peste 30% din suprafaţa de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare, arată datele unui studiu oficial. Restul ni l-au luat deja cetăţenii şi multinaţionalele străine. Şi mai grav este că o bună parte dintre noii proprietari ai pământului românesc nu îl folosesc pentru agricultură, cu pentru speculaţii financiare şi imobiliare! Spune asta chiar un fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Aproape 70% din terenurile vândute către firme străine ajung, în realitate, la fonduri de investiţii, a declarat fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, într-o conferinţă de specialitate. La ora aceasta, poate puţini dintre dumneavoastră ştiţi, şi când am auzit am rămas pur şi simplu şocat, aproape 70% din vânzările de teren către firme străine sunt fonduri de investiţii, care nu fac altceva decât speculaţii financiare cu terenul, fie dându-l în arendă, fie comercializându-l de câte ori este cazul. Nu au ce căuta fondurile de investiţii în comercializarea de terenuri! Ele trebuie să se ocupe de ceea ce se ocupă fondurile de investiţii, imobiliare de altă factură, nu terenuri, a spus Adrian Rădulescu, citat de Agerpres.

Cine sunt noii proprietari ai pământului românesc?

Potrivit unui studiu al AGRO Intelligence - Sistem de Informaţii pe Securitate Alimentară (SISA) prezentat de Mădălina Neacşu, preşedintele fondator al acestei organizaţii, românii mai deţin în proprietate sau arendă puţin peste 30% din suprafaţa de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare. Conform rapoartelor notariale, există peste un milion de hectare de teren arabil în proprietatea străinilor: italieni - 23,4%, nemţi - 15,5%, arabi - 10%, unguri - 8,2%, spanioli - 6,2%, austrieci - 6,1%, danezi - 4,5%, olandezi, greci, turci, precum şi a multinaţionalelor precum Rabobank, Generali, ASI Europe etc.

Timiş, Vaslui şi Arad, în topul vânzărilor de teren agricol

În prezent, cele mai active trei zone ale ţării, în funcţie de numărul de dosare înregistrate cu oferte de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan sunt Timiş, Vaslui şi Arad. Preţul unui hectar de teren agricol pleacă de la 2.000 de euro şi poate ajunge până la 18.000 de euro, însă în ţările UE depăşeşte şi 30.000 de euro, mai notează Agerpres.

vanzare-teren_b

Adrian Rădulescu: Cum pot fi recuperate terenurile agricole?

Rădulescu spune că vânzarea terenurilor agricole către persoanele fizice sau juridice străine ar trebui oprită cu metode democratice şi că statul se poate implica în recuperarea terenurilor de la fondurile de investiţii prin Agenţia Domeniilor Statului (ADS). Agenţia Domeniilor Statului poate cumpăra, după care, printr-un program, să presupunem că am cumpărat 10.000 -30.000 de hectare, hotărăşte cum dezvoltă pentru tinerii din România, punând la dispoziţie, contra cost, aceste terenuri, a explicat fostul oficial din MADR.

Elena Tatomir, director MADR: De ce se vând pământurile? Aici ar trebui să găsim soluţii!

Pe de altă parte, Elena Tatomir, director în MADR, consideră că este important să dezbatem ce vrem să facem cu această Lege 17/2014 privind achiziţiile de terenuri agricole şi cum trebuie să o modificăm ca să vină în asentimentul multora dintre noi.

Poate ar trebui să ne gândim la cauzalitate. De ce se vând pământurile? Că totuşi, agricultura României este privată, vorbim de proprietatea privată consfinţită prin Constituţie, vorbim de terenul statului. De ce vând ţăranii terenurile? Care este cauza pentru care îşi vând terenul? Poate aici ar trebui să găsim soluţii, să ne întoarcem la satul românesc, a subliniat Elena Tatomir, citată de Agerpres, la dezbaterea despre vânzarea terenurilor agricole. 

Achim Irimescu: Bruxelles-ul acceptă anumite condiţii dacă există argumente asupra unor obiective, iar România are astfel de obiective

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara la începutul acestei săptămâni că România trebuia să fie mai atentă la Legea privind achiziţiile de terenuri agricole şi să impună anumite cerinţe. De exemplu, Bulgaria a adoptat odată cu România, în acelaşi an (2014 - n.red.), dar a adoptat o lege mult mai dură, mai restrictivă. Polonia este pe cale să dea o astfel de lege, iar Franţa a reuşit să impună o serie de restricţii care sunt acceptate. Este foarte importantă forma sub care impui anumite cerinţe, a explicat Irimescu, la Realitatea TV.

Acesta a precizat că Bruxelles-ul acceptă anumite condiţii dacă există argumente asupra unor obiective, ori „România are astfel de obiective”. Chiar eu am discutat în 2013, la Bruxelles, cu reprezentanţii DG Market care mi-au spus că se pot aplica restricţii sau mai exact nişte condiţii, dacă avem nişte obiective clare de atins şi România are astfel de obiective: comasarea terenurilor, siguranţa şi securitatea alimentară. Toate acestea pot fi aduse în discuţie şi sunt pe un proiect de lege în minister pe care trebuie să ne punem de acord cu producătorii. Să nu uităm că terenul în România are o particularitate aparte. Au fost, după anul 1990, familii care au ajuns efectiv să se ucidă pentru teren. Românul are spiritul proprietăţii terenului extraordinar de dezvoltat, a mai spus ministrul Agriculturii.

Legea vânzării terenurilor agricole în România, situaţia terenurilor cumpărate de străini şi a celor administrate de ADS, precum şi cadastrarea acestora au fost discutate în cadrul unui eveniment de profil, pe 17 iunie 2016, la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti”.

Vizualizat: 7482 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

ȚĂRANUL ROMÂN batjocorit RENUNȚĂ la o comoară: PĂMÂNTUL!

ȚĂRANUL ROMÂN batjocorit RENUNȚĂ la o comoară: PĂMÂNTUL!

PĂMÂNTUL NU E DE VÂNZARE. Polonezii ar fi protestat 6 luni neîntrerupt, au luat cu asalt capitala Poloniei, urcați pe tractoare ca să nu se mai vândă nicio palmă de pământ străinilor. Fără haine, fără curent electric, poți să supraviețuiești. Fără pământul viu, care te hrănește, nu! Românii nu au găsit nici acum o formă a legii care să împiedice vânzarea terenurilor agricole către străini.

STOP vânzării pământurilor! Riscăm să NE PIERDEM OBIECTUL MUNCII

STOP vânzării pământurilor! Riscăm să NE PIERDEM OBIECTUL MUNCII

Am fost iobagi acum sute de ani, în prezent suntem slugi. „Doamne feri de-o criză alimentară, că noi vom muri de foame aici în ţară”, a spus Viorel Andrei Man, fermier din judeţul Cluj.

PĂMÂNTUL SE VINDE! NOI pregătim PROIECTE să salvăm ce mai RĂMÂNE!

PĂMÂNTUL SE VINDE! NOI pregătim PROIECTE să salvăm ce mai RĂMÂNE!

PROIECT VÂNZARE TEREN AGRICOL. Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, spune că pregătește un proiect de lege cu reguli stricte care să împiedice străinii să ne mai cumpere pământul. Este al doilea proiect care ar urma să împiedice înstrăinarea pământului românesc!

ACAPARAREA TERENURILOR AGRICOLE, discutată la Bruxelles! NOI trebuie să spunem STOP ACAPARĂRII pământului românesc!

ACAPARAREA TERENURILOR AGRICOLE, discutată la Bruxelles! NOI trebuie să spunem STOP ACAPARĂRII pământului românesc!

Acapararea terenurilor agricole! Un subiect extrem de delicat, discutat și la Bruxelles! Sunt țări membre în Uniunea Europeană care vor să știe identitatea celor care acaparează terenurile agricole, a celor care se ocupă de tranzacții funciare și ce prețuri se cer pentru vânzarea la bucată a pământului.

Ce le-a promis Achim Irimescu fermierilor care cer ca PĂMÂNTUL ROMÂNESC SĂ NU MAI FIE ÎNSTRĂINAT?

Ce le-a promis Achim Irimescu fermierilor care cer ca PĂMÂNTUL ROMÂNESC SĂ NU MAI FIE ÎNSTRĂINAT?

Legea 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole va fi modificată astfel încât cetăţenii străini să poată achiziţiona mai greu suprafeţe agricole în România. Un proiect de modificare a legii va fi pus în dezbatere publică de către MADR în două săptămâni, a anunţat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Investitorii străini stau cu ochii pe terenurile agricole din România!

Investitorii străini stau cu ochii pe terenurile agricole din România!

Investitori străini care doresc să achiziţioneze terenuri agricole şi să dezvolte ferme în România aşteaptă doar cadrul legislativ pentru a înregistra în ţara noastră fonduri de investiţii alternative, iar acest lucru s-ar putea întâmpla deja anul acesta. Ce spune premierul Dacian Cioloş despre vânzarea terenurilor către străini?

Cum sunt ajutați fermierii străini să cumpere cel mai fertil pământ din România?

Cum sunt ajutați fermierii străini să cumpere cel mai fertil pământ din România?

Fermierii francezi, olandezi, belgieni și nu doar ei vânează cele mai fertile terenuri din România! O spune răspicat un parlamentar român! Politicianul dezvăluie cum sunt ajutați  străinii să ne cumpere pământul și cum fermierul român este clar dezavantajat.

România se vinde în întregime! 997.000 de hectare de pământ au scos românii la vânzare într-un singur an!

România se vinde în întregime! 997.000 de hectare de pământ au scos românii la vânzare într-un singur an!

997.000 de hectare au scos românii la vânzare într-un singur an, 2014! Informația a fost dezvăluită de ministrul agriculturii. 127.000 de oferte de vânzare de teren au fost publicate. Cât din acest pământ a ajuns în mâinile investitorilor străini?

Mai avem 60% din terenul agricol. Şi înstrăinarea continuă...

Mai avem 60% din terenul agricol. Şi înstrăinarea continuă...

Negocieri proaste, tratat păgubos, consecinţe dezastruoase! România a liberalizat piaţa funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligaţiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, adică persoanele fizice non-rezidente au dat şi mai abitir iama în patrimoniul funciar românesc.

Cine este de vină pentru că străinii acaparează terenurile din România?

Cine este de vină pentru că străinii acaparează terenurile din România?

Nu e de competența Comisiei Europene să decidă cine și cum cumpără pământ în Uniunea Europeană. Sunt măsuri pe care le iau autoritățile românești pentru implementarea politicilor agricole și rămâne ca România, dacă dorește, să facă mai dificilă procedura de cumpărare a  pământului de către străini, a declarat comisarul european Phil Hogan, pentru TVR 1.

Baciu: Ne vindem pământul, identitatea şi viitorul ţării

Baciu: Ne vindem pământul, identitatea şi viitorul ţării

Ne vindem pământul, ne vindem identitatea şi viitorul ţării. Românii proprietari de terenuri agricole „trebuie să reziste tentaţiei de a-şi înstrăina ogoarele către străini”, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), referindu-se la liberalizarea pieţei funciare.

Alte articole in aceasta categorie

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

06 august 2020 - 16:29

SUBVENȚIA DE 3.000 DE EURO! Programul Tomata a fost accesat anul acesta de circa 18.000 de cultivatori de roșii în spații protejate. Problema este că numărul mare de fermieri eligibili la plată scade cuantumul subvenției. Fermierii ar urma să primească aproximativ 2.250 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate în loc de 3.000 de euro, sumă la care se așteaptă ei.

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

06 august 2020 - 14:40

EXCLUSIV AGROINFO. Vă rog să-mi spuneți dacă aș putea găsi pășune în Ungaria pentru 85 de vaci. Îl roagă oierul, în scrisoare, pe premierul Ungariei. Crescătorul de animale a scris la toate instituțiile din România, de la primărie la Ministerul Agricuturii, la Guvernul României, la Președinție și, mai nou, la Parlamentul României, la Camera Deputaților. Sătul de promisiuni, Romi Mariș a trimis astăzi o scrisoare către Guvernul Ungariei. Oierul roagă să fie ajutat să se mute cu fermă cu tot în țara vecină.

MINISTRUL OROS: PLĂȚI DE 6 MILIARDE DE EURO pentru SATUL ROMÂNESC!

MINISTRUL OROS: PLĂȚI DE 6 MILIARDE DE EURO pentru SATUL ROMÂNESC!

05 august 2020 - 13:30

BANI PENTRU DEZVOLTAREA SATULUI. Prin Programul Național de Dezvoltare Rurale, din 2015 și până în prezent, au fost efectuate plăți în valoare totală de aproximativ 6 miliarde de euro, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe pagina sa Facebook. Șeful MADR a participat, la începutul acestei săptămâni, la o videoconferință cu 8 centre regionale și 41 de oficii județene ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MADR A APROBAT NOI REGLEMENTĂRI FITOSANITARE PENTRU PRODUSE VEGETALE!

MADR A APROBAT NOI REGLEMENTĂRI FITOSANITARE PENTRU PRODUSE VEGETALE!

05 august 2020 - 12:37

COMUNICAT. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a aprobat „Ordinul privind aprobarea listei utilizărilor minore în România”, acesta fiind publicat în Monitorul Oficial al României nr. 672 din 29 iulie 2020.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ACUM CU SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

CE SE ÎNTÂMPLĂ ACUM CU SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

21 iulie 2020 - 10:30

DOUĂ VARIANTE! România a negociat zilele acestea suma pe care o va primi de la UE. Ce se va întâmpla cu subvențiile fermierilor români, cu banii pentru dezvoltare rurală? În timp ce europarlamentarul Carmen Avram (S&D) anunță pe pagina sa oficială că România a pierdut, că subvențiile vor fi mai mici și că Europa ne-a tăiat din banii pentru dezvoltare rurală, președintele României, Klaus Iohannis, declară că țara noastră a obținut o sumă colosală.

LEGE PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTELE IOHANNIS!

LEGE PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTELE IOHANNIS!

24 iunie 2020 - 19:30

COMUNICAT ADMINISTRAȚIA PREZIDENȚIALĂ. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi, 24 iunie 2020, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

02 aprilie 2020 - 11:48

DECIZII PE PIAȚA CEREALELOR. Rusia şi Ucraina, principalii exportatori de cereale din regiunea Mării Negre impun cote pentru exportul de cereale. Prin aceste măsuri doresc să limiteze creşterea preţurilor şi să protejeze piaţa internă. Acestă decizie vine în urma pandemiei de coronavirus care perturbă lanțurile de aprovizionare cu produse alimentare din întreaga lume. Ca efect imediat, decizia poate conduce la creșterea prețurilor FOB pentru grâu.

EMIL DUMITRU: CUM VOR FI DEPUSE CERERILE APIA PE 2020! SUTE DE MII DE FERMIERI AFECTAŢI!

EMIL DUMITRU: CUM VOR FI DEPUSE CERERILE APIA PE 2020! SUTE DE MII DE FERMIERI AFECTAŢI!

30 martie 2020 - 23:44

EXPLICAŢII OFICIALE PROCEDURĂ DE URGENŢĂ COVID-19. Sute de mii de fermieri români care nu au depus încă la APIA cererea unică pentru subvenţiile pe 2020 vor depune cererile online. Secretarul de stat în MADR Emil Dumitru a explicat pentru AGROINFO cum va funcţiona întregul proces.

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

28 martie 2020 - 12:46

În trecerea lui devastatoare prin lume, CoVid-19, inamicul invizibil, va lăsa urme adânci. Obiceiurile alimentare, deprinderile de consum, comerţul, relaţiile sociale şi cele de muncă, transporturile şi multe altele se vor schimba.

SONDAJ: Efectele coronavirusului în agricultură

SONDAJ: Efectele coronavirusului în agricultură

27 martie 2020 - 10:17

Pandemia de coronavirus poate să aibă un impact grav asupra fermelor şi companiilor din domeniul agricol, pe termen scurt, mediu şi lung.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

NHR Agropartners la Agromalim 2019

NHR Agropartners la Agromalim 2019

Portofoliul NHR Agropartners de maşini şi utilaje agricole la Agromalim 2019 a cuprins combine şi tractoare Deutz-Fahr, încărcătoare telescopice JCB şi utilaje agricole Poettinger, Hardi, Bogballe şi Einboeck.
Interviu cu Florin Neacşu - director general adjunct NHR Agropartners.
Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La închisoare

La închisoare
Nevasta unui deţinut merge în audienţă la directorul închisorii. Detalii