Canicula extremă și seceta prelungită amenință grav producția de alimente în Europa, cu impact major asupra regiunilor-cheie precum Sicilia, România și Ucraina. În aceste condiții, riscul unei penurii de alimente revine.
Țările europene care produc cereale, porumb, ulei de măsline și fructe sunt afectate de caniculă și secetă și s-ar putea confrunta cu o penurie de alimente. După luni întregi în care s-au înregistrat recorduri peste recorduri de temperaturi ridicate, situația devine extremă, relatează publicația Kathimerini, citată de Rador Radio România.
Canicula și seceta au declanșat o criză agricolă în Europa, cu efecte devastatoare asupra producției de cereale, porumb și alte alimente. Sicilia, o insulă italiană crucială pentru producția de cereale, se confruntă cu cea mai severă secetă din ultimii 20 de ani. Această situație a dus la o scădere drastică a producției de furaje și cereale, punând în pericol aprovizionarea cu grâu dur, esențial pentru paste. Specialiștii estimează că producția siciliană ar putea scădea cu până la 70%, ceea ce ar putea forța insula să importe produse alimentare pentru a-și acoperi nevoile.
Fermierii din Sicilia, Italia, spun că, dacă seceta și canicula vor continua, vor fi forțați să-și vândă animalele.
Guvernul italian a declarat Sicilia în stare de urgență în luna mai și a alocat 20 de milioane de euro pentru rezervoare de apă, autocisterne, săparea de puțuri noi și restabilirea debitului în apeducte, pentru a rezolva problemele de aprovizionare cu apă.
România și Ucraina, afectate de caniculă
În România, seceta extremă afectează sever producția de porumb, unul dintre principalele produse agricole ale țării. Guvernul român a solicitat sprijin financiar de la Uniunea Europeană pentru a compensa pagubele cauzate de secetă pe peste 4,9 milioane de hectare de culturi. Temperaturile ridicate de până la 40 de grade Celsius amenință nu doar recoltele, dar și rezervele de apă esențiale pentru agricultură și energie.
Între timp, directorul general ANM, Elena Mateescu, avertiza că acest an agricol se conturează a fi unul dintre cei mai secetoși din istorie, afectând sever culturile prășitoare, precum porumbul și floarea-soarelui.
Ucraina, deja afectată de război în privința producției și transportului de cereale, se confruntă cu perioade de caniculă, cu temperaturi de până la 38 de grade Celsius. Aceste temperaturi neobișnuit de ridicate au contribuit la o scădere a producției de cereale cu 20-30%. adevarul.ro