Sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității este una dintre noile subvenții de care vor beneficia fermierii, crescătorii români de animale, mici și medii, începînd cu anul 2023, odată cu intrarea în drepturi a noii Politici Agricole Comune (PAC). Ce prevede Regulamentul UE adoptat în decembrie 2021 referitor la această nouă schemă de plată destinată fermelor mici și medii?
"Statele membre prevăd un sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității în condițiile prevăzute în prezentul articol și specificate mai în detaliu în planurile lor strategice PAC.
Prin derogare de la primul paragraf din prezentul alineat sau de la articolul 98, statele membre pot aborda necesitatea redistribuirii sprijinului pentru venit prin alte instrumente și intervenții finanțate de FEGA care urmăresc obiectivul unei distribuții mai echitabile și al unei direcționări mai eficace și mai eficiente a sprijinului pentru venit, cu condiția să poată demonstra în planurile lor strategice PAC că această necesitate este abordată în mod suficient.
(2) Statele membre asigură redistribuirea plăților directe de la exploatațiile mai mari spre cele mai mici sau medii, prevăzând un sprijin redistributiv pentru venit sub forma unei plăți decuplate anuale per hectar eligibil acordate fermierilor care au dreptul la o plată în temeiul sprijinului de bază pentru venit menționat la articolul 21.
(3) Statele membre stabilesc, la nivel național sau regional, care poate fi nivelul grupurilor de teritorii menționate la articolul 22 alineatul (2), un cuantum per hectar sau cuantumuri diferite pentru diferite intervale de hectare, precum și numărul maxim de hectare per fermier pentru care se plătește sprijinul redistributiv pentru venit.
(4) Cuantumul per hectar planificat pentru un anumit an de cerere nu depășește cuantumul mediu național al plăților directe per hectar pentru anul de cerere respectiv.
(5) Cuantumul mediu național al plăților directe per hectar este definit drept raportul dintre plafonul național pentru plăți directe pentru un anumit an de cerere prevăzut în anexa V și realizările planificate totale aferente sprijinului de bază pentru venit pentru respectivul an de cerere, exprimate în număr de hectare.
(6) În cazul unei persoane juridice sau al unui grup de persoane fizice sau juridice, statele membre pot aplica numărul maxim de hectare menționat la alineatul (3) la nivelul membrilor acelor persoane juridice sau grupuri atunci când dreptul intern prevede ca fiecare membru să își asume drepturi și obligații comparabile cu cele ale fermierilor individuali care au statutul de șefi ai exploatației, în special în ceea ce privește statutul lor economic, social și fiscal, cu condiția să fi contribuit la consolidarea structurilor agricole ale persoanelor juridice sau ale grupurilor în cauză.
În cazul fermierilor care fac parte dintr-un grup de entități juridice afiliate, astfel cum sunt prevăzute de statele membre, statele membre pot aplica numărul maxim de hectare menționat la alineatul (3) la nivelul grupului respectiv în condiții care urmează să fie stabilite de acestea", precizează REGULAMENTUL (UE) 2021/2115 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 2 decembrie 2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013, documentul care stă la baza întocmirii Planului Național Strategic 2023-2027.