Adama
Agreena
AGRICOVER

Recomandări pentru perioada fătărilor la ovine!

Publicat: 08 ianuarie 2024 - 08:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Campania de fătări la ovine se desfășoară, în sistemul tradițional, începând cu ultima decadă din ianuarie, luna februarie și prima decadă a lunii martie, în funcție de data introducerii berbecilor reproducători în turmele cu oile stabilite pentru reproducție.

În perioada de fătare a oilor, crescătorii de ovine trebuie să respecte un set de reguli de zoo-igienă pentru a avea rezultate corespunzătoare:

Pe toată perioada de gestație oile trebuie atent supravegheate, se va evita aglomerarea lor în adăpost, dar și la intrarea și ieșirea din adăposturi sau padocuri.

Furajele vor fi de cea mai bună calitate, nu se vor administra furaje mucegăite iar cu două săptămâni înainte de fătare, se vor scoate din rație furajele însilozate sau murate.

Nu se administrează apă rece pentru a se evita avorturile.

În ultima parte a gestației se va tunde lâna din jurul cozii și a ugerului pentru a se putea asigura o bună igienă a suptului și/sau mulsului. Această acțiune trebuie făcută cu multă atenție, având în vedere gestația avansată și posibilitatea producerii de avorturi prin lovire.

Pregătirea adăposturilor pentru fătare: realizând un compartiment pentru oi gestante, o maternitate și un compartiment pentru miei. În maternitate se vor amenaja boxe individuale de fătare, cu dimensiunile de 1,2/0,6 – 0,8 m, se va asigura o temperatură de 18-20°C, se dezinfectează, se văruiește iar după populare așternutul se schimbă zilnic.

oaia miel_b

foto Vet MD

Simptomele fătării: cu 1-2 zile înainte de fătare abdomenul se lasă în jos, ugerul se mărește și devine turgescent, vulva se tumefiază. În apropierea momentului fătării, oaia devine neliniștită, caută un loc retras, se culcă și se ridică des. Când se observă aceste simptome, oaia trebuie introdusă în boxa de fătare. Expulzarea fetusului durează 30-40 de minute, iar în caz de fătare gemelară, al doilea fetus este expulzat la 15-20 de minute după primul. Placenta este expulzată în primele 3 ore după fătare iar involuția uterului se face în aproximativ 30 de zile.

Îngrijirea mieilor după fătare: după expulzare, mielului i se acordă primele îngrijiri – se îndepărtează mucozitățile de pe cap, din zona gurii și a nărilor, se secționează cordonul ombilical la 4-5 cm de abdomen, dacă acesta nu s-a rupt în timpul fătării și se tamponează cu tinctură de iod. În continuare, mielul este lăsat aproximativ 20-30 de minute să fie lins de oaie, ceea ce echivalează cu un masaj care activează circulația sângelui. După aceasta, se trece la pregătirea oii pentru prima alăptare, prin curățarea ugerului și mulgerea primelor jeturi de colostru.

Hrănirea mieilor în primele zile după fătare: după vârsta de 8-10 zile se poate începe administrarea, în locuri special amenajate, de furaje combinate și fân de lucernă de cea mai bună calitate. În cazul mieilor gemeni, când oaia nu are lapte, sau a murit, fermierii vor apleca mieii la oi doici, fătate aproximativ în aceeași perioadă, sau vor recurge la alăptarea la biberon cu lapte de vacă.

Perioada de ”miel crud” durează de la 0 la 7 zile, cea de miel mijlociu de la 8 la 30 de zile iar cea de ”miel zburat” de la 31 la 65 de zile.

Compartimentul de întreținere a oilor fătate cu miei ”zburați” se amenajează în boxe comune, asigurând pentru fiecare oaie cu miel o suprafață de aproximativ 1,6 m².

Înțărcarea mieilor – se face în funcție de rasă, vârstă și greutate corporală, dar și de destinația pe care o vor avea mieii (pentru înlocuirea efectivului reformă, prăsilă, îngrășare sau sacrificare în perioada pascală). Se recomandă ca înțărcarea mieilor să se facă treptat, timp de 4-5 zile. Mieii vor fi izolați de mame peste noapte iar dimineața oile se mulg, urmând ca în zilele următoare mieii să fie lăsați cu mamele câteva ore în timpul zilei, în felul acesta se diminuează stresul de înțărcare. După perioadele când mieii sunt separați de oi, acestea se mulg. Când înțărcarea mieilor se face brusc, mieii prezintă o stare de indispoziție, slăbesc și uneori se pot îmbolnăvi. În perioada înțărcării rația furajeră se completează cu furaje de cea mai bună calitate.

Informații obținute de Agroinfo de la Agenția Națională a Zonei Montane.

Vizualizat: 3643 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

15 iulie 2024 - 17:43

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, anunță închiderea azi, 15 iulie 2024, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații și pentru DR-26 Înființarea sistemelor de irigații, intervenții finanțate cu fonduri nerambursabule din Planul Strategic 2023 – 2027.

Secretarul de stat Adrian Pintea, la Consiliul AgriFish ASTĂZI!

Secretarul de stat Adrian Pintea, la Consiliul AgriFish ASTĂZI!

15 iulie 2024 - 16:44

Secretarul de stat Adrian Pintea participă astăzi, 15 iulie 2024, la Consiliul Agricultură și Pescuit, care se desfășoară la Bruxelles.

Șef APIA: Subvenții APIA plătite mai repede crescătorilor de animale!

Șef APIA: Subvenții APIA plătite mai repede crescătorilor de animale!

15 iulie 2024 - 15:13

Fermierii pot să-și încaseze pe timpul verii subvențiile APIA pe hectar care li se cuvin pentru acest an plățile compesatorii pe măsurile de agro-mediu în cazul în care au și angajamente pe măsurile de dezvoltare rurală. Crescătorii de animale care vor să ia avans din subvențiile APIA pe cap animal mai trebuie să aștepte, a anunțat directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă. 

Video! Oierul Ionică Sterp dă pe față ce i s-a întâmplat când a fost la ministrul Mediului!

Video! Oierul Ionică Sterp dă pe față ce i s-a întâmplat când a fost la ministrul Mediului!

15 iulie 2024 - 09:33

A crescut furia în rândul crescătorilor de ovine după tragedia de pe Jepii Mici unde o tânără a fost sfârtecată de urs. Oierul Ionică Sterp, vicepreședinte Asociația Ciobanilor Profesioniști din România, spune într-un video postat pe rețeaua de socializare Facebook că miniștrii responsabili ar trebui arestați. Nu demisia, că niciunul nu demisionează.

Prezentați aceste acte la APIA până la 31 iulie pentru plată subvenții APIA vegetal și zootehnie!

Prezentați aceste acte la APIA până la 31 iulie pentru plată subvenții APIA vegetal și zootehnie!

15 iulie 2024 - 06:22

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, primește Cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului II 2024 (01.04.2024 – 30.06.2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015 cu modificările și completările ulterioare.

România pârjolită!

România pârjolită!

14 iulie 2024 - 05:03

Într-un județ, căldura extremă a distrus 80% din culturile de porumb. Și floarea soarelui este afectată de secetă, producţia urmând să fie diminuată pe întreaga suprafaţă cu până la 70%.

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

12 iulie 2024 - 09:16

Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor românești.

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

11 iulie 2024 - 16:22

În ședința de Guvern din 11 iulie 2024 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Supărare

Supărare
Soţul, întorcându-se seara de la serviciu, este întâmpinat de soţie cu un afiş în mâini: Detalii