Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Recomandări pentru perioada fătărilor la ovine!

Publicat: 08 ianuarie 2024 - 08:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Campania de fătări la ovine se desfășoară, în sistemul tradițional, începând cu ultima decadă din ianuarie, luna februarie și prima decadă a lunii martie, în funcție de data introducerii berbecilor reproducători în turmele cu oile stabilite pentru reproducție.

În perioada de fătare a oilor, crescătorii de ovine trebuie să respecte un set de reguli de zoo-igienă pentru a avea rezultate corespunzătoare:

Pe toată perioada de gestație oile trebuie atent supravegheate, se va evita aglomerarea lor în adăpost, dar și la intrarea și ieșirea din adăposturi sau padocuri.

Furajele vor fi de cea mai bună calitate, nu se vor administra furaje mucegăite iar cu două săptămâni înainte de fătare, se vor scoate din rație furajele însilozate sau murate.

Nu se administrează apă rece pentru a se evita avorturile.

În ultima parte a gestației se va tunde lâna din jurul cozii și a ugerului pentru a se putea asigura o bună igienă a suptului și/sau mulsului. Această acțiune trebuie făcută cu multă atenție, având în vedere gestația avansată și posibilitatea producerii de avorturi prin lovire.

Pregătirea adăposturilor pentru fătare: realizând un compartiment pentru oi gestante, o maternitate și un compartiment pentru miei. În maternitate se vor amenaja boxe individuale de fătare, cu dimensiunile de 1,2/0,6 – 0,8 m, se va asigura o temperatură de 18-20°C, se dezinfectează, se văruiește iar după populare așternutul se schimbă zilnic.

oaia miel_b

foto Vet MD

Simptomele fătării: cu 1-2 zile înainte de fătare abdomenul se lasă în jos, ugerul se mărește și devine turgescent, vulva se tumefiază. În apropierea momentului fătării, oaia devine neliniștită, caută un loc retras, se culcă și se ridică des. Când se observă aceste simptome, oaia trebuie introdusă în boxa de fătare. Expulzarea fetusului durează 30-40 de minute, iar în caz de fătare gemelară, al doilea fetus este expulzat la 15-20 de minute după primul. Placenta este expulzată în primele 3 ore după fătare iar involuția uterului se face în aproximativ 30 de zile.

Îngrijirea mieilor după fătare: după expulzare, mielului i se acordă primele îngrijiri – se îndepărtează mucozitățile de pe cap, din zona gurii și a nărilor, se secționează cordonul ombilical la 4-5 cm de abdomen, dacă acesta nu s-a rupt în timpul fătării și se tamponează cu tinctură de iod. În continuare, mielul este lăsat aproximativ 20-30 de minute să fie lins de oaie, ceea ce echivalează cu un masaj care activează circulația sângelui. După aceasta, se trece la pregătirea oii pentru prima alăptare, prin curățarea ugerului și mulgerea primelor jeturi de colostru.

Hrănirea mieilor în primele zile după fătare: după vârsta de 8-10 zile se poate începe administrarea, în locuri special amenajate, de furaje combinate și fân de lucernă de cea mai bună calitate. În cazul mieilor gemeni, când oaia nu are lapte, sau a murit, fermierii vor apleca mieii la oi doici, fătate aproximativ în aceeași perioadă, sau vor recurge la alăptarea la biberon cu lapte de vacă.

Perioada de ”miel crud” durează de la 0 la 7 zile, cea de miel mijlociu de la 8 la 30 de zile iar cea de ”miel zburat” de la 31 la 65 de zile.

Compartimentul de întreținere a oilor fătate cu miei ”zburați” se amenajează în boxe comune, asigurând pentru fiecare oaie cu miel o suprafață de aproximativ 1,6 m².

Înțărcarea mieilor – se face în funcție de rasă, vârstă și greutate corporală, dar și de destinația pe care o vor avea mieii (pentru înlocuirea efectivului reformă, prăsilă, îngrășare sau sacrificare în perioada pascală). Se recomandă ca înțărcarea mieilor să se facă treptat, timp de 4-5 zile. Mieii vor fi izolați de mame peste noapte iar dimineața oile se mulg, urmând ca în zilele următoare mieii să fie lăsați cu mamele câteva ore în timpul zilei, în felul acesta se diminuează stresul de înțărcare. După perioadele când mieii sunt separați de oi, acestea se mulg. Când înțărcarea mieilor se face brusc, mieii prezintă o stare de indispoziție, slăbesc și uneori se pot îmbolnăvi. În perioada înțărcării rația furajeră se completează cu furaje de cea mai bună calitate.

Informații obținute de Agroinfo de la Agenția Națională a Zonei Montane.

Vizualizat: 2786 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Barbu ACUM: Termen plata ANT zootehnie, vegetal și plata pe înverzire PD 04!

Ministrul Barbu ACUM: Termen plata ANT zootehnie, vegetal și plata pe înverzire PD 04!

21 februarie 2024 - 06:26

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat, marți seara, fermierii, crescătorii de animale că plata ajutoarelor naționale tranzitorii zootehnie și vegetal, ANT, și plata ecoschemei PD 04, fosta plată pe înverziere vor începe în două săptămâni. APIA are acest termen să dea drumul banilor. 

Ce cantități de cereale din Ucraina au intrat în România!

Ce cantități de cereale din Ucraina au intrat în România!

20 februarie 2024 - 23:43

Ministerul Agriculturii anunță că nu a emis nicio licență de import pentru produse agricole din Ucraina din octombrie 2023 până pe 20 februarie 2024.

Șeful APIA, Ionuț Lupu, demis de ministrul Florin Barbu!

Șeful APIA, Ionuț Lupu, demis de ministrul Florin Barbu!

20 februarie 2024 - 19:45

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, l-a demis marți, 20 februarie, pe directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Ionuț Lupu.

Decizia MADR pentru fermierii români: Cum va fi aplicată derogarea GAEC 8!

Decizia MADR pentru fermierii români: Cum va fi aplicată derogarea GAEC 8!

19 februarie 2024 - 23:51

Cum pot aplica fermierii români derogarea GAEC 8 anul acesta! Reprezentanții fermierilor români s-au întâlnit pe 19 februarie cu ministrul Florin Barbu și echipa MADR pentru a discuta cum vor fi aplicate standardul GAEC 8 și Ecoschema PD-04 (înverzire) în acest an.

Ministrul Florin Barbu, la Vama Siret! Ce s-a găsit în camioanele care vin din Ucraina!

Ministrul Florin Barbu, la Vama Siret! Ce s-a găsit în camioanele care vin din Ucraina!

15 februarie 2024 - 23:48

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, s-a deplasat joi, 15 februarie, la Vama Siret, după ce fermierii din zona Moldovei au acuzat că TIR-urile cu cereale din Ucraina care intră în România sunt sigilate doar de formă.

URGENT plată APIA înverzire și ajutor național tranzitoriu!

URGENT plată APIA înverzire și ajutor național tranzitoriu!

15 februarie 2024 - 12:14

Plata de urgență către fermierii români a subvențiilor APIA pentru anul de cerere 2023 care sunt blocate în acest moment!

Cum pot fermierii români aplica derogarea GAEC 8 în acest an!

Cum pot fermierii români aplica derogarea GAEC 8 în acest an!

14 februarie 2024 - 22:48

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a transmis un mesaj referitor la decizia Comisiei Europene privind aplicarea standardelor GAEC 8 în anul 2024.

TIR cu cereale din Ucraina, cu sigiliu ”de formă”, oprit de fermieri în România!

TIR cu cereale din Ucraina, cu sigiliu ”de formă”, oprit de fermieri în România!

13 februarie 2024 - 21:49

Fermierii români acuză, cu dovezi, că TIR-urile cu cereale care intră din Ucraina în România sunt sigilate doar ”de formă”. Premierul Ciolacu: ”Se manipulează”!

DECIZIE FINALĂ Comisia Europeană derogare GAEC 8 în 2024: Trei variante pentru fermieri!

DECIZIE FINALĂ Comisia Europeană derogare GAEC 8 în 2024: Trei variante pentru fermieri!

13 februarie 2024 - 13:28

Comisia Europeană a publicat, pe 12 februarie 2024, decizia finală privind derogarea de la aplicarea standardelor GAEC 8 - teren pârloagă în anul 2024. Ce variante au fermierii români pentru acest an!

Ministrul Barbu: Decizia statelor UE privind derogarea GAEC 8 (teren pârloagă)!

Ministrul Barbu: Decizia statelor UE privind derogarea GAEC 8 (teren pârloagă)!

12 februarie 2024 - 22:06

Ministrul Agriculturii Florin Barbu le-a transmis fermierilor români un mesaj despre decizia statelor UE privind derogarea de la normele GAEC 8, care obligă fermierii să lase necultivat (pârloagă) 4% din terenul arabil din fermele lor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii