Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

RASE OVINE DE CARNE PROFITABILE!

Publicat: 03 noiembrie 2020 - 09:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

RASE OVINE. Asociația Crescătorilor de Ovine pentru Carne din Transilvania ne-a furnizat lista cu rasele de ovine pentru carne profitabile pentru crescătorii de oi. Pentru fiecare rasă, veți găsi caracteristicile, greutatea, prolificitatea, indicii de reproducție, gradul de adaptare etc.

Rasa Texel

rasa-texel_b

Este cea mai faimoasă rasă din Olanda pentru producția unei cărni de calitate. Este originară din insula Texel situată în Marea Nordului la Nord-Vest de țărmul Olandei.

Rasa Texel ameliorează prin încrucișare cu rasele autohtone (din diferite țări) calitatea carcaselor, dată de raporturile carne/oase și carne/grăsime, care au valori ridicate.

Carnea are calități gustative foarte bune și fragezime deosebită.

Rasa Texel este foarte precoce și ameliorează prin încrucișare viteza de creștere, mieii hibrizi ajungând rapid la greutatea optimă de livrare.

Greutatea corporală:

mieii la naștere: 6-7 kg simpli; 4-5 kg gemeni
mieii la 3 luni: 30-35 kg
mieii la 6 luni: 50 kg
berbecii: 110-130 kg
oile – 75-85 kg
greutatea carcaselor la mieii sub 5 luni – 18-21 kg
randamentul la sacrificare – 60%

Prolificitate:

mieluțe – 130%
mioare – 160%
oi adulte – 180%

Rasa Ile de France

rasa-ile-france_b

Rasa Ile de France este o rasă de carne foarte răspândită. Este originară din Franţa, din regiunea Ile de France. Rasa s-a format prin încrucişarea oilor mame din rasa Merinos de Rambouillet, care este o rasă pentru producţie de lână, cu berbeci de carne Dishley (Leicester) proveniţi din Anglia.

Ile de France este una dintre rasele cu cele mai bune forme de carne, este utilizat pe scară largă în programe de ameliorare. Spre deosebire de multe rase de carne, la rasa Ile de France căldurile apar tot timpul anului, astfel se poate programa sezonul de reproducere ( pot făta de trei ori pe doi ani).

Greutatea corporală:

mieii la naștere – 5-6 kg
mieii la vârsta de 3 luni – 35 – 40 kg
mieii la vârsta de 6 luni – 50 – 60 kg
berbecii adulți – 120 – 140 kg
oile adulte – 75 – 90 kg

Indicii de reproducție:

sezonul de reproducție – tot timpul anului
prolificitatea – 140-180%; iar media anuală de miei ajunge până la 220%
fecunditatea – 95-99%

Lâna este fină. Se obține o producție de lână, de 4- 5 kg la oi și 7- 9 kg la berbeci. Producţia de lapte este una dintre cele mai bune dintre rasele de carne. Oile mame cresc fără probleme mieii gemelari.

Se obţin rezultate foarte bune în creşterea în stabulaţie cât şi pe păşune. Pe nivel mondial s-a adaptat foarte bine la fiecare tip de regiune: la terenuri cu cereale sau păşuni, zone de şes sau de munte, regiuni uscate sau umede.

Datorită proprietăților excelente ale rasei sunt crescute în toate regiunile lumii: America de Sud (Brazilia, Uruguay) și America de Nord (Canada), Africa (Maroc, Algeria, Africa de Sud), China, desigur, peste tot în Europa (Bulgaria, Ungaria, Belgia, Turcia, Germania, România, etc.).

Linia de Carne Palas

rasa-palas-carne_b

Linia s-a format prin încrucişarea raselor Ile de France şi Merinos de Palas, urmată de izolare reproductivă şi selecţie în direcţia sporirii producţiei de carne. Încrucişările efectuate cu rasa Ile de France au avut ca scop ameliorarea vitezei de creştere, sporirea capacităţii de conversie a hranei, îmbunătăţirea conformaţiei, creşterea randamentului la sacrificare şi a indicilor de calitate ai carcaselor. După anul 1983 populaţia a fost închisă reproductiv fiind sistate încrucişările cu rasa Ile de France, procedându-se la reproducţia în sine a populaţiei.

Greutatea corporală:

mieii la naştere – 4,5-5,5 kg
mieii la 3 luni – 28-30 kg
mieii la vârsta de 5-6 luni – 35-40 kg
berbecii adulţi – 90-100 kg
oile adulte – 55-60 kg
sporul de creştere la îngrăşare : 280-300 g/cap./zi
carcase de calitate superioară: din clasele U şi R;

Indicii de reproducţie:

fecunditatea – 93-96%
prolificitatea – 125-132%
sezonul de reproducţie – tot timpul anului cu un vârf de fătări în perioada decembrie-ianuarie

Linia de Carne-Palas ameliorează prin încrucişare formatul corporal şi producţia de carne la toate rasele româneşti de ovine.

Hibrizii obţinuţi din încrucişarea liniei cu rasele româneşti au realizat sporuri de creştere la îngrăşare mai mari cu 18-20% şi consumuri specifice mai mici cu 15-17% comparativ cu rasa maternă (Merinos Transilvănean, Ţigaie). Deasemenea, randamentul la sacrificare a fost mai mare cu 3-5 puncte procentuale.

Actualmente Linia de Carne-Palas are în genofond 62% gene provenite de la rase de carne recunoscute în lume peste 4% gene provenite de la rase cu prolificitate ridicată şi 33% gene provenite de la rasa Merinos de Palas, rasă bine adaptată la condiţiile de mediu din zona de creştere (Dobrogea şi Câmpia Română).

Rasa Berrichonne du Cher

rasa-ovine-cher_b

S-a format în Franta și este considerată una dintre cele mai adaptabile rase și una care produce miei de foarte bună calitate. În departamentul Cher situat în nordul Masivului Central populațiile de oi locale sau încrucișat cu berbeci din rasa Merinos, importati din Spania.

Rasa este foarte precoce și se remarcă prin conformație corporală tipică, raselor de carne, are scheletul fin, jigourile bine îmbrăcate cu musculatură și descinse iar spinarea și șalele sunt largi, bine îmbrăcate cu musculatură. Rasa este foarte rustică, bine adaptată la creșterea în aer liber și pe pășunile mai sărace din zonele submontane. De la tineretul îngrășat se obțin carcase de 16-20 kg, de foarte bună calitate.

Greutatea corporală medie:

mieii la naștere – 4,2 kg
mieii la 90 zile – 26 kg
mieii la 4 luni – 35 kg
berbecii – 110-140 kg
oile – 70-90 kg

Rasa Berrichonne du Cher este folosită ca rasă producătoare de berbeci terminali folosiți la încrucișare în diverse scheme de producere a mieilor hibrizi de carne.

Rasa Suffolk

rasa-suffolk_b

A fost recunoscută pentru prima dată ca rasa pură in 1810, rezultând din încrucișarea oilor Norfolk cu berbeci Southdown. Rasa este prezentă în toate țările producătoare de carne de ovine. Astăzi Marea Britanie exportă ovine Suffolk în Austria, Azore, Belgia, Cehia, Slovacia, Franța, Germania, Italia, Kenya, Olanda, Portugalia și Spania. Suffolk este o rasă care se distinge prin capul și picioarele în întregime negre și lâna scurtă și deasă, are cele mai mari rate de creștere dintre rasele cu berbeci de reproductie.

Informatii generale:
prolificitate medie: 158%; 171%
greutate medie a mieilor la nastere: 5,4 kg unici; 4,5 kg gemeni
greutatea adultilor: 84 kg oaia; 130 kg berbecii

Greutatea corporală:

mieii la naştere – 4,5-5,4 kg
berbecii – 130 kg
oile – 84 kg
producția medie de lână: 3,2 kg
greutatea carcaselor la tăiere 17,5 – 20 kg, la 150 zile

Prolificitatea:
mioare – 158%
oi mature – 171%

Rasa Charollais

rasa-charolais_b

Rasa a fost creată în Franţa fiind rezultatul unei selecţii riguroase şi încrucişării cu reproducători Leicester (numiţi Dishley), destinaţia sa fiind în principal aprovizionarea cu carne a Parisului. Rasa Charollais prezintă un ansamblu de calităţi ale corpului şi ale carcasei (conformaţie, musculatură, schelet, echilibrate), alături de un bun potenţial de creştere şi dezvoltare.

Ovinele din rasa de carne Charollais sunt de talie medie, au o conformaţie robustă, armonioasă, cu scheletul puternic, bine îmbrăcat cu musculatură, au trăsături accentuate la ambele sexe, specifice unei rase de carne.

Greutatea corporală:
la oile adulte se situează între 70-90 kg,
la berbeci între 120-150 kg.
greutateta mieilor la naștere este de 4,5 – 5 kg.
spor mediu zilnic 380- 420 g/zi;

Rasa Charollais este una din cele mai prolifice rase de carne: în 1998, prolificitatea medie a oilor înscrise în UPRA era de 190%, media a 10 din cele mai bune crescătorii ridicându-se la 234%. Aceste aptitudini fac din berbecul Charollais unul din cei mai buni berbeci terminali destinaţi încrucişărilor pentru producerea de hibrizi de carne.

Rasa Dorper

rasa-dorper_b

Este o rasă de carne, formată în anii ’30, în regiunile aride din Africa de Sud, prin încrucişarea raselor Dorset Horn şi Blackheaded Persian (persiana cu cap negru, o rasă de oi cu păr, nu cu lână). Rasa Dorper se poate adapta la absolut toate condiţiile de mediu, de la deşertul din Texas sau zonele aride din Australia până la frigul din Canada sau clima umedă din Noua Zeelandă.

Rasa Dorper nu trebuie tunsă, amestecul de lână şi păr care-i acoperă corpul năpârlind în fiecare an, au o excepţională încărcătură muscular. Păşunează neselectiv, valorifică foarte bine furajele grosiere. Carnea de Dorper este lipsită de gustul specific de oaie, fiind astfel foarte apreciată de consumatori.

Greutatea corporală:
la maturitate oile ajung la 70-80kg
berbecii la 120-130kg
viteză mare de creştere (mieii ajung la 35kg în 105-120 zile)

Indicii de reproducţie:
prolificitate foarte bună (150-180%)
reproducţia nu este sezonieră, obţinându-se astfel 3 fătări în doi ani
instinct matern foarte dezvoltat, capacitate mare de alăptare

Rasa Cap negru German

rasa-cap-negru-german_b


Rasa oaia germana de carne, cu capul negru, este așa dupa cum spune și denumirea ei, specializată pentru producția de carne. Este răspăndită în centrul Germaniei.

La maturitate, berbecii au o greutate vie cuprinsă între 100 – 125 kg, iar oile adulte 65-75 kg. La 6 luni de viață, mieii din rasa Cap negru german – Schwarzkopf ating o greutate de 50-60 kg. Lâna este de culoare albă. Producția medie este cuprinsă între 4 – 4,5 kg/cap. Prolificitatea este de 120 – 180%; femele tinere se introduc la reproducție la vârsta de maximum 12 luni.

Rasa Hampshire Down

rasa-hampshire_b

A fost creată acum 150 ani în Marea Britanie prin încrucişarea oilor din rasele Wiltshire Horn (rasă de oi fără lână) şi Berkshire Knot cu berbeci Southdown. Rasa asigură berbeci terminali necesari în turmele comerciale pentru producerea de miei hibrizi de carne cu precocitate ridicată şi carcase de calitate, cu carne slabă, fără grăsime.

Oile din această rasă, au longevitate mare putându-se reproduce până la vârsta de 12 ani. Prolificitatea rasei este de 150-180%, iar oile se pretează la reproducţie intensivă (3 fătări în 2 ani).

Rasa performează bine pe păşune fără suplimente de concentrate.

Greutatea corporală:
mieii la naştere –  4-6 kg la simpli; 3-4 kg la gemeni
berbecii – 120 kg
oile – 80 kg

 

Vizualizat: 5460 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

COMUNICAT APIA ASTĂZI: NOI REGULI LA PLATA SUBVENȚIEI TAURINE CARNE!

COMUNICAT APIA ASTĂZI: NOI REGULI LA PLATA SUBVENȚIEI TAURINE CARNE!

05 martie 2021 - 18:40

SUBVENȚII APIA FERME VACI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi crescătorii de bovine că anul acesta sunt noi reguli pentru plata subvenției de circa 185 de euro pe cap de bovină, sprijinul cuplat zootehnic.

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE!

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE!

05 martie 2021 - 16:47

SUBVENȚII PENTRU FERMELE DE OI ȘI CAPRE! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi crescătorii de ovine și/sau caprine care sunt modificările pentru subvenția mare la oi și capre, sprijinul cuplat, circa 18 euro pe cap de ovină.

MESAJ URGENT APIA DE ASTĂZI! PLATA SUBVENȚIILOR pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

MESAJ URGENT APIA DE ASTĂZI! PLATA SUBVENȚIILOR pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

05 martie 2021 - 15:40

MODIFICĂRI SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi modificările făcute pentru plata subvențiilor din agricultură, aferente anului de cerere 2021.

MINISTRUL OROS ȘI CONSILIERELE LUI FRUMOASE!

MINISTRUL OROS ȘI CONSILIERELE LUI FRUMOASE!

05 martie 2021 - 10:15

CINE-L CONSILIAZĂ PE MINISTRUL AGRICULTURII! Șeful de la Agricultură, profesorul universitar Adrian Oros, prodecan USAMV Cluj, s-a înconjurat numai de femei frumoase și tinere care să-l consilieze. Una și una, promovate de ministrul agriculturii în funcții importante.

ATENȚIE, APIA VĂ AVERTIZEAZĂ!

ATENȚIE, APIA VĂ AVERTIZEAZĂ!

05 martie 2021 - 08:46

PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă avertizează asupra condițiilor care sunt considerate artificial create de către fermierii cu scopul de a obține pe nedrept subvențiile agricole. Când APIA decide că s-au creat condiții artificiale exclude fermierii de la plata subvențiilor și recuperează sumele deja plătite acestora.

LEGE pentru FERMELE DE ANIMALE!

LEGE pentru FERMELE DE ANIMALE!

05 martie 2021 - 07:57

ATENȚIE, CRESCĂTORI DE ANIMALE! Legea sănătății animale intră în vigoare și se aplică din 21 aprilie 2021, anunță reprezentantul DG Sante, Comisia Europeană, Bernard Van Goethem.

TINERII FERMIERI, SUBVENȚII APIA MAI MARI!

TINERII FERMIERI, SUBVENȚII APIA MAI MARI!

05 martie 2021 - 07:30

SUBVENȚII APIA 2021-2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță condițiile pentru tinerii fermieri care vor să obțină anul acesta subvenții mai mari pe hectar. Ei pot să acceseze plata pentru tinerii fermieri, al cărei cuantum este de circa 36 de euro pe hectar. Suma este adăugată la celelalte scheme de plată pe hectar.

ORDINUL MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIILE ȚĂRĂNEȘTI NU A FOST ÎNCĂ RETRAS!

ORDINUL MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIILE ȚĂRĂNEȘTI NU A FOST ÎNCĂ RETRAS!

04 martie 2021 - 20:18

MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRANULUI. Ordinul ministrului agriculturii nr.24 pentru stabilirea dimensiunilor exploatațiilor de creștere a porcilor nu a fost încă retras din consultare publică. La ora publicării acestei știri, Ordinul maxim 5 porci în gospodăriile țărănești este afișat în consultare pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

CE LE-A PROMIS ASTĂZI PRIM-MINISTRUL CÎȚU FERMIERILOR CU CARE S-A ÎNTÂLNIT!

CE LE-A PROMIS ASTĂZI PRIM-MINISTRUL CÎȚU FERMIERILOR CU CARE S-A ÎNTÂLNIT!

04 martie 2021 - 19:27

AJUTOARE FERMIERI! Liderii Alianței pentru Agricultură și Cooperare s-au întâlnit astăzi cu prim-ministrul Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare și ministrul agriculturii, Adrian Oros. Alianța a transmis, în seara aceasta, un comunicat pentru AGROINFO cu promisiunile făcute fermierilor de premierul României.

MESAJ IMPORTANT DIRECTOR APIA pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

MESAJ IMPORTANT DIRECTOR APIA pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

04 martie 2021 - 18:59

ATENȚIE, FERMIERI! Directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Caraș Severin, Dumitru Stepanescu, are un mesaj important pentru fermierii care vor să încaseze anul acesta subvențiile agricole.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Toleranța la virusul petelor de bronz (TSVW) este un criteriu foarte important pentru Florin Pop, legumicultor în Seleuș, județul Arad, atunci când alege hibrizii de tomate pe care îi cultivă. Legumicultorul este fidel hibrizilor Sandoline F1 și Ciciu F1 datorită gustului bun, vigorii plantelor și creșterii nedeterminate, un aspect care îi permite recoltarea eşalonată.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Adevăr

Adevăr
- Care e lucrul cel mai inteligent pe care îl poate spune un bărbat? Detalii