Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

RASE OVINE DE CARNE PROFITABILE!

Publicat: 03 noiembrie 2020 - 09:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

RASE OVINE. Asociația Crescătorilor de Ovine pentru Carne din Transilvania ne-a furnizat lista cu rasele de ovine pentru carne profitabile pentru crescătorii de oi. Pentru fiecare rasă, veți găsi caracteristicile, greutatea, prolificitatea, indicii de reproducție, gradul de adaptare etc.

Rasa Texel

rasa-texel_b

Este cea mai faimoasă rasă din Olanda pentru producția unei cărni de calitate. Este originară din insula Texel situată în Marea Nordului la Nord-Vest de țărmul Olandei.

Rasa Texel ameliorează prin încrucișare cu rasele autohtone (din diferite țări) calitatea carcaselor, dată de raporturile carne/oase și carne/grăsime, care au valori ridicate.

Carnea are calități gustative foarte bune și fragezime deosebită.

Rasa Texel este foarte precoce și ameliorează prin încrucișare viteza de creștere, mieii hibrizi ajungând rapid la greutatea optimă de livrare.

Greutatea corporală:

mieii la naștere: 6-7 kg simpli; 4-5 kg gemeni
mieii la 3 luni: 30-35 kg
mieii la 6 luni: 50 kg
berbecii: 110-130 kg
oile – 75-85 kg
greutatea carcaselor la mieii sub 5 luni – 18-21 kg
randamentul la sacrificare – 60%

Prolificitate:

mieluțe – 130%
mioare – 160%
oi adulte – 180%

Rasa Ile de France

rasa-ile-france_b

Rasa Ile de France este o rasă de carne foarte răspândită. Este originară din Franţa, din regiunea Ile de France. Rasa s-a format prin încrucişarea oilor mame din rasa Merinos de Rambouillet, care este o rasă pentru producţie de lână, cu berbeci de carne Dishley (Leicester) proveniţi din Anglia.

Ile de France este una dintre rasele cu cele mai bune forme de carne, este utilizat pe scară largă în programe de ameliorare. Spre deosebire de multe rase de carne, la rasa Ile de France căldurile apar tot timpul anului, astfel se poate programa sezonul de reproducere ( pot făta de trei ori pe doi ani).

Greutatea corporală:

mieii la naștere – 5-6 kg
mieii la vârsta de 3 luni – 35 – 40 kg
mieii la vârsta de 6 luni – 50 – 60 kg
berbecii adulți – 120 – 140 kg
oile adulte – 75 – 90 kg

Indicii de reproducție:

sezonul de reproducție – tot timpul anului
prolificitatea – 140-180%; iar media anuală de miei ajunge până la 220%
fecunditatea – 95-99%

Lâna este fină. Se obține o producție de lână, de 4- 5 kg la oi și 7- 9 kg la berbeci. Producţia de lapte este una dintre cele mai bune dintre rasele de carne. Oile mame cresc fără probleme mieii gemelari.

Se obţin rezultate foarte bune în creşterea în stabulaţie cât şi pe păşune. Pe nivel mondial s-a adaptat foarte bine la fiecare tip de regiune: la terenuri cu cereale sau păşuni, zone de şes sau de munte, regiuni uscate sau umede.

Datorită proprietăților excelente ale rasei sunt crescute în toate regiunile lumii: America de Sud (Brazilia, Uruguay) și America de Nord (Canada), Africa (Maroc, Algeria, Africa de Sud), China, desigur, peste tot în Europa (Bulgaria, Ungaria, Belgia, Turcia, Germania, România, etc.).

Linia de Carne Palas

rasa-palas-carne_b

Linia s-a format prin încrucişarea raselor Ile de France şi Merinos de Palas, urmată de izolare reproductivă şi selecţie în direcţia sporirii producţiei de carne. Încrucişările efectuate cu rasa Ile de France au avut ca scop ameliorarea vitezei de creştere, sporirea capacităţii de conversie a hranei, îmbunătăţirea conformaţiei, creşterea randamentului la sacrificare şi a indicilor de calitate ai carcaselor. După anul 1983 populaţia a fost închisă reproductiv fiind sistate încrucişările cu rasa Ile de France, procedându-se la reproducţia în sine a populaţiei.

Greutatea corporală:

mieii la naştere – 4,5-5,5 kg
mieii la 3 luni – 28-30 kg
mieii la vârsta de 5-6 luni – 35-40 kg
berbecii adulţi – 90-100 kg
oile adulte – 55-60 kg
sporul de creştere la îngrăşare : 280-300 g/cap./zi
carcase de calitate superioară: din clasele U şi R;

Indicii de reproducţie:

fecunditatea – 93-96%
prolificitatea – 125-132%
sezonul de reproducţie – tot timpul anului cu un vârf de fătări în perioada decembrie-ianuarie

Linia de Carne-Palas ameliorează prin încrucişare formatul corporal şi producţia de carne la toate rasele româneşti de ovine.

Hibrizii obţinuţi din încrucişarea liniei cu rasele româneşti au realizat sporuri de creştere la îngrăşare mai mari cu 18-20% şi consumuri specifice mai mici cu 15-17% comparativ cu rasa maternă (Merinos Transilvănean, Ţigaie). Deasemenea, randamentul la sacrificare a fost mai mare cu 3-5 puncte procentuale.

Actualmente Linia de Carne-Palas are în genofond 62% gene provenite de la rase de carne recunoscute în lume peste 4% gene provenite de la rase cu prolificitate ridicată şi 33% gene provenite de la rasa Merinos de Palas, rasă bine adaptată la condiţiile de mediu din zona de creştere (Dobrogea şi Câmpia Română).

Rasa Berrichonne du Cher

rasa-ovine-cher_b

S-a format în Franta și este considerată una dintre cele mai adaptabile rase și una care produce miei de foarte bună calitate. În departamentul Cher situat în nordul Masivului Central populațiile de oi locale sau încrucișat cu berbeci din rasa Merinos, importati din Spania.

Rasa este foarte precoce și se remarcă prin conformație corporală tipică, raselor de carne, are scheletul fin, jigourile bine îmbrăcate cu musculatură și descinse iar spinarea și șalele sunt largi, bine îmbrăcate cu musculatură. Rasa este foarte rustică, bine adaptată la creșterea în aer liber și pe pășunile mai sărace din zonele submontane. De la tineretul îngrășat se obțin carcase de 16-20 kg, de foarte bună calitate.

Greutatea corporală medie:

mieii la naștere – 4,2 kg
mieii la 90 zile – 26 kg
mieii la 4 luni – 35 kg
berbecii – 110-140 kg
oile – 70-90 kg

Rasa Berrichonne du Cher este folosită ca rasă producătoare de berbeci terminali folosiți la încrucișare în diverse scheme de producere a mieilor hibrizi de carne.

Rasa Suffolk

rasa-suffolk_b

A fost recunoscută pentru prima dată ca rasa pură in 1810, rezultând din încrucișarea oilor Norfolk cu berbeci Southdown. Rasa este prezentă în toate țările producătoare de carne de ovine. Astăzi Marea Britanie exportă ovine Suffolk în Austria, Azore, Belgia, Cehia, Slovacia, Franța, Germania, Italia, Kenya, Olanda, Portugalia și Spania. Suffolk este o rasă care se distinge prin capul și picioarele în întregime negre și lâna scurtă și deasă, are cele mai mari rate de creștere dintre rasele cu berbeci de reproductie.

Informatii generale:
prolificitate medie: 158%; 171%
greutate medie a mieilor la nastere: 5,4 kg unici; 4,5 kg gemeni
greutatea adultilor: 84 kg oaia; 130 kg berbecii

Greutatea corporală:

mieii la naştere – 4,5-5,4 kg
berbecii – 130 kg
oile – 84 kg
producția medie de lână: 3,2 kg
greutatea carcaselor la tăiere 17,5 – 20 kg, la 150 zile

Prolificitatea:
mioare – 158%
oi mature – 171%

Rasa Charollais

rasa-charolais_b

Rasa a fost creată în Franţa fiind rezultatul unei selecţii riguroase şi încrucişării cu reproducători Leicester (numiţi Dishley), destinaţia sa fiind în principal aprovizionarea cu carne a Parisului. Rasa Charollais prezintă un ansamblu de calităţi ale corpului şi ale carcasei (conformaţie, musculatură, schelet, echilibrate), alături de un bun potenţial de creştere şi dezvoltare.

Ovinele din rasa de carne Charollais sunt de talie medie, au o conformaţie robustă, armonioasă, cu scheletul puternic, bine îmbrăcat cu musculatură, au trăsături accentuate la ambele sexe, specifice unei rase de carne.

Greutatea corporală:
la oile adulte se situează între 70-90 kg,
la berbeci între 120-150 kg.
greutateta mieilor la naștere este de 4,5 – 5 kg.
spor mediu zilnic 380- 420 g/zi;

Rasa Charollais este una din cele mai prolifice rase de carne: în 1998, prolificitatea medie a oilor înscrise în UPRA era de 190%, media a 10 din cele mai bune crescătorii ridicându-se la 234%. Aceste aptitudini fac din berbecul Charollais unul din cei mai buni berbeci terminali destinaţi încrucişărilor pentru producerea de hibrizi de carne.

Rasa Dorper

rasa-dorper_b

Este o rasă de carne, formată în anii ’30, în regiunile aride din Africa de Sud, prin încrucişarea raselor Dorset Horn şi Blackheaded Persian (persiana cu cap negru, o rasă de oi cu păr, nu cu lână). Rasa Dorper se poate adapta la absolut toate condiţiile de mediu, de la deşertul din Texas sau zonele aride din Australia până la frigul din Canada sau clima umedă din Noua Zeelandă.

Rasa Dorper nu trebuie tunsă, amestecul de lână şi păr care-i acoperă corpul năpârlind în fiecare an, au o excepţională încărcătură muscular. Păşunează neselectiv, valorifică foarte bine furajele grosiere. Carnea de Dorper este lipsită de gustul specific de oaie, fiind astfel foarte apreciată de consumatori.

Greutatea corporală:
la maturitate oile ajung la 70-80kg
berbecii la 120-130kg
viteză mare de creştere (mieii ajung la 35kg în 105-120 zile)

Indicii de reproducţie:
prolificitate foarte bună (150-180%)
reproducţia nu este sezonieră, obţinându-se astfel 3 fătări în doi ani
instinct matern foarte dezvoltat, capacitate mare de alăptare

Rasa Cap negru German

rasa-cap-negru-german_b


Rasa oaia germana de carne, cu capul negru, este așa dupa cum spune și denumirea ei, specializată pentru producția de carne. Este răspăndită în centrul Germaniei.

La maturitate, berbecii au o greutate vie cuprinsă între 100 – 125 kg, iar oile adulte 65-75 kg. La 6 luni de viață, mieii din rasa Cap negru german – Schwarzkopf ating o greutate de 50-60 kg. Lâna este de culoare albă. Producția medie este cuprinsă între 4 – 4,5 kg/cap. Prolificitatea este de 120 – 180%; femele tinere se introduc la reproducție la vârsta de maximum 12 luni.

Rasa Hampshire Down

rasa-hampshire_b

A fost creată acum 150 ani în Marea Britanie prin încrucişarea oilor din rasele Wiltshire Horn (rasă de oi fără lână) şi Berkshire Knot cu berbeci Southdown. Rasa asigură berbeci terminali necesari în turmele comerciale pentru producerea de miei hibrizi de carne cu precocitate ridicată şi carcase de calitate, cu carne slabă, fără grăsime.

Oile din această rasă, au longevitate mare putându-se reproduce până la vârsta de 12 ani. Prolificitatea rasei este de 150-180%, iar oile se pretează la reproducţie intensivă (3 fătări în 2 ani).

Rasa performează bine pe păşune fără suplimente de concentrate.

Greutatea corporală:
mieii la naştere –  4-6 kg la simpli; 3-4 kg la gemeni
berbecii – 120 kg
oile – 80 kg

 

Vizualizat: 5012 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

26 noiembrie 2020 - 16:24

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! Ministerul Agriculturii a publicat miercuri, 25 noiembrie 2020, pe site-ul oficial Normele metodologice la legea vânzării terenurilor agricole.

VACI FLĂMÂNZITE ȚINUTE ÎN MOCIRLĂ ȘI BĂLEGAR DE UN METRU!

VACI FLĂMÂNZITE ȚINUTE ÎN MOCIRLĂ ȘI BĂLEGAR DE UN METRU!

26 noiembrie 2020 - 10:34

ANIMALE CHINUITE. Autoritățile din Sibiu au intervenit pe 24 noiembrie 2020 pentru ridicarea a două cadavre de bovine din curtea unui sibian care locuiește în cartierul Valea Aurie. În grajdul improvizat au rămas alte trei bovine - spun martorii, care trăiesc în condiții sub orice critică. Flămânzite, ținute în mocirlă și bălegar de un metru. Proprietarul este același care în urmă cu doi ani și-a omorât calul în bătaie.

COMISIA EUROPEANĂ, ÎN CONTROL LA ANSVSA!

COMISIA EUROPEANĂ, ÎN CONTROL LA ANSVSA!

26 noiembrie 2020 - 09:48

COMUNICAT ANSVSA. În cadrul programului de audit planificat al Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară (DG Sănătate și Siguranță Alimentară) se va desfășura, în perioada 7-16 decembrie 2020, în sistem videoconferință, Misiunea de audit a Comisiei Europene (DG-SANTE)/2020-6934. Obiectivul principal al auditului este evaluarea controalelor oficiale privind siguranța laptelui și a produselor din lapte efectuate de către autoritățile competente din România.

MINISTRUL OROS: PLĂȚILE SE FAC DIN 25 NOIEMBRIE!

MINISTRUL OROS: PLĂȚILE SE FAC DIN 25 NOIEMBRIE!

26 noiembrie 2020 - 08:16

BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță că ajutoarele Covid-19 au început să fie transferate către conturile fermierilor încă de ieri, miercuri, 25 noiembrie 2020. Deocamdată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu a comunicat sumele autorizate la plata acestor ajutoare.

URGENT APIA! TERMENE ACTE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR DE MAXIM 500 DE EURO/HA!

URGENT APIA! TERMENE ACTE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR DE MAXIM 500 DE EURO/HA!

26 noiembrie 2020 - 07:16

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termenele obligatorii în decembrie 2020 pentru depunerea unor documente pentru plata subvențiilor pe hectar aferente acestui an. Cuantumul acestor subvenții ajunge și la peste 500 de euro pe hectar. Fermierii trebuie să țină seama de aceste termene limită pentru a se califica la plata subvențiilor APIA. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile furnizate nouă de către APIA.

DNA: CONSILIER AFIR, REȚINUT PENTRU MITA PRETINSĂ UNUI TÂNĂR FERMIER!

DNA: CONSILIER AFIR, REȚINUT PENTRU MITA PRETINSĂ UNUI TÂNĂR FERMIER!

25 noiembrie 2020 - 17:49

ANCHETA DIRECȚIEI NAȚIONALE ANTICORUPȚIE! Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Timișoara au emis astăzi un mandat de reținere pentru 24 de ore pe numele lui Niagu Martin Ianăș, consilier în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Procurorii DNA îl acuză de luare de mită, anunță un comunicat DNA transmis media.

SUME MAI MARI ANUL ACESTA PENTRU PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA BOVINE!

SUME MAI MARI ANUL ACESTA PENTRU PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA BOVINE!

25 noiembrie 2020 - 16:27

SUBVENȚII APIA 2020! Plafonul total alocat anul acesta pentru plata sprijinului cuplat zootehnic a crescut cu 4.920.310 euro prin comparație cu suma totală alocată anul trecut, în 2019, pentru aceeași subvenție APIA. Astfel, anul acesta, Ministerul Agriculturii anunță, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, că suma alocată pentru plata sprijinului cuplat este de 114.156.810 euro. Anul trecut, plafonul alocat a fost de 109.236.500 euro.

CUANTUM SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC PENTRU ANUL 2020!

CUANTUM SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC PENTRU ANUL 2020!

25 noiembrie 2020 - 15:43

ANUNȚ ASTĂZI MINISTERUL AGRICULTURII! Ministerul Agriculturii anunță astăzi, 25 noiembrie 2020, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, că au fost stabilite sumele pentru plata sprijinului cuplat zootehnic, aferent anului de cerere 2020.

ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE OVINE DEALU NEGRU: REALIZĂM CU ADEVĂRAT SELECȚIA LA RASA ȚURCANĂ ALBĂ 100% DE LAPTE!

ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE OVINE DEALU NEGRU: REALIZĂM CU ADEVĂRAT SELECȚIA LA RASA ȚURCANĂ ALBĂ 100% DE LAPTE!

25 noiembrie 2020 - 13:03

VOCEA CRESCĂTORULUI. Asociația Județeană a Crescătorilor Montani de Ovine Dealu Negru, Bistrița Năsăud, spune că realizează cu adevărat selecția la Țurcana Albă 100% de lapte și nu poate fi suspectată că membrii ei ar fi încasat în mod fraudulos sprijinul cuplat la ovine. AJCMO Dealu Negru a transmis către AGROINFO câteva precizări.

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ A ÎNCEPUT PLATA AJUTORULUI DE STAT ÎN SECTORUL CREȘTERII ANIMALELOR!

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ A ÎNCEPUT PLATA AJUTORULUI DE STAT ÎN SECTORUL CREȘTERII ANIMALELOR!

25 noiembrie 2020 - 10:47

SUBVENȚII APIA! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru cererile depuse în luna octombrie, aferente serviciilor prestate în luna septembrie și trimestrul al III-lea 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II

Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II

Trei lucrări dintr-o singură trecere! Cum folosește Vasile Târziu discul greu tractat Discordon DXRV II de la Grégoire Besson într-o fermă de aproape 3.000 ha!

Fermier: Vasile Târziu, fermier, SC Agrobilan SRL, jud. Timiş
Utilaj: Grégoire Besson - Discordon DXRV II - disc greu tractat
Distribuitor: ConsDDA - www.cons-dda.ro; +0745.203.690 - Dan Goldiș
Redactor: Gheorghe Ghișe

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

La servici

La servici
Un angajat întârzie la serviciu, şeful său nervos ţipă la el: Detalii