KWS+
Reclama header after big part 2

RASE DE BOVINE CU PROFIT PENTRU FERMIERI!

Publicat: 14 decembrie 2020 - 19:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CREȘTEREA BOVNELOR. AGROINFO vă prezintă câteva dintre rasele de bovine cu profitabilitate pentru fermele de creștere a bovinelor din România.

RASA AUBRAC

rasa-aibrac_b

Caracteristicile rasei:

Fătarea  ușoară: 97%
Greutatea la naștere a vițeilor: 35/40 kg
Greutatea taurilor adulți: 850-1100 kg
Greutatea vacilor adulte: 550-750 kg
Înălțimea medie la greabănul animalului  adult: 130 cm

Aubrac este un animal de dimensiuni medii, cu musculatura bine dezvoltată, ușor de întreținut,  cu grăsime scăzută, iarba și fânul, reduc costul de producție al animalului finit. Este o rasă care rezistă în condiții aspre.

Costuri de întreținere reduse:

Se pot hrăni  bine cu un amestec de iarbă și  fân. În timpul iernii, ele sunt hrănite cu fân și furaje concentrate.

Fătare: Conformarea pelviană excelentă este unul dintre criteriile principale în selecția taurilor și a vacilor. Vacile se împerechează foarte ușor atât cele de rasă pură, cât și metiși. Vițeii sunt relativ mici, cântărind 35kg -40kg. Sunt plinI de viață și rezistenți la naștere, cu rate de creștere ridicate.

Rata foarte bună a fertilității și până la 98% .

Productia de lapte. Lapte de bună calitate. Producție medie: 2250 kg pe lactație la 4,2% grăsime .

Temperament: Unul dintre atributele principale ale rasei  este docilitatea.

Producția de carne: Randament bun la tranșare

Longevitatea, rezistența și rata ridicată a fertilității garantează mai mulți viței în timpul vieții vacilor.

RASA BLONDE D’AQUITAINE

rasa-blonde_b

Rasa Blonde d’Aquitaine provine din regiunea Aquitaine din sud-vestul Franței, care cuprinde zona văii Garonne și Pirinei.

Blonde d’Aquitaine este  astăzi este una dintre cele mai bune și mai populare rase de carne de vită din Franța, datorită mușchilor fără grăsime, ratei de creștere ridicate și ușurinței la faăare. Numărul lor in Franta este in creștere cu   5% pe an. Blonde d’Aquitaine este  cea de-a treia cea mai numeroasa rasă din Franța (cu peste 480.000 vaci) la  interval mic de  rasele Limousin și Charolais. Un program amplu de testare a descendenților a asigurat o îmbunătățire continuă a rasei, ceea ce se reflectă în popularitatea sa.

Blonde d’Aquitaine are culori de la aproape alb la aproape roșu. Cu toate acestea, culoarea grâului auriu, adesea cu inele mai ușoare în jurul ochilor și botului, pe partea interioară a picioarelor, sub burtă este tipică. Culoarea blondă nu este dominantă la metiși.

Capul Blonde d’Aquitaine este lung de la zona coarnelor la bot. Fruntea și botul sunt largi, cu fața triunghiulară. Coarnele sunt de culoare deschisă și groase la bază, întunecate la vârf.

Fătările sunt ușoare – Sunt fertile, ușor de imperechiat și produc viței cu ritm de creștere rapid. Testele au arătat până la 98% fătări neasistate de la vacile Blonde d’Aquitaine. Există mulți crescători care folosesc tauri Blonde d’Aquitaine pe vaci  metis, care constată că au mult mai puține probleme cu fătările decât cu orice rasă încercată anterior.

Temperamentul Blonde d’Aquitaine este docil  și sunt  ușor de manevrat. Blonde d’Aquitaine ar putea fi cea mai adaptabilă rasă.

RASA HOLSTEIN

rasa holstein dec_b

După ce a devenit populară în America și Canada, rasa Holstein a cucerit Germania. Este cea mai cunoscută și reprezentativă rasă de lapte din lume.

Ajunsă la maturitate cântărește 600 de kg și produce 6500-7000 kg de lapte anual, cu o concentrație de 3,7% grăsime. Încrucișată cu taurinele bălțate cu negru, vacile Holstein dau cu 200 litri de lapte mai mult.

În ameliorarea bovinelor se pune cea mai mare presiune pe tauri.

Animalele din această rasă și-au câștigat popularitatea datorită calității cărnii și potențialului ridicat de lapte (5500-6000 kg de lapte anual, cu un procent mic de grăsime de 3,5%).

Trunchiul lor este lung și voluminos, toracele adânc și spatele lat.

La naștere, vițeii au o greutate de 35 de kg. Este folosită la încrucișări pentru îmbunătățirea productivității altor rase.

RASA SALERS

rasa-salers_b

Salers este o rasa de bovine originara din  Cantal, Masivul  Central,  Franța. Culoarea este mahon roșu sau negru. Un procent mic se naște fără coarne. În timp, caracteristicile s-au schimbat datorită concentrării pentru producția de lapte și carne.
Greutatea taurilor adulți: de la 1 000 până la 1 300 kg
Greutatea vaci adulte: 650 kg până la 900 kg
Înălțimea medie la greabăn de vaci adulte: 140 cm
Fătare ușoară 99%
Greutate la nastere: 37 kg de sex feminin / 39 kg de sex masculin
Greutate la 120 de zile, femele 149 kg / 163 kg de sex masculin
Greutate la 210 zile, femele 233 kg / 264 kg de sex masculin
Charolais rase încrucișate: femele 258 kg / 287 kg de sex masculin
Randament carcasă: rasă pură de 52-58%
Greutatea carcasei: taur 16-18 luni: 370-420 kg de rasă pură; – Cross 340 – 400 kg

RASA CHAROLAIS

taur-charolais_b

Charolais este un animal crescut pentru carne și este o rasă foarte raspandită în Europa, in special in Franța, de unde este originară. Este un animal docil, ușor de crescut și de întreținut, una dintre preferatele crescătorilor de bovine din întreaga lume.
Vacile: 700-800 kg, iar taurii 1200-1650 kg.
Vaca din rasa Charolais este originară din Franta, din regiunea Charolles. Vaca din rasa Charolais și-a făcut apariția in multe zone ale lumii după cel de-al Doilea Război Mondial. În prezent, rasa Charolais este foarte populară în Brazilia, Argentina si Africa de Sud.

Vaca tipică din rasa Charolais este de culoare albă, cu un un nas roz, corp mare și lung. În zilele noastre, crescatorii au dezvoltat si vaci Charolais cu pielea neagra sau roșie. Vacile din rasa Charolais sunt animale masive, cu un trup musculos și picioare puternice.

Vacile din rasa Charolais au o constituție robustă, membre scurte și cap mic. Aceste vaci se remarcă și prin temperamentul liniștit, blând. La maturitate, vacile au o masă corporală între 700 si 800 de kilograme, iar taurii, 1200 și 1300 de kilograme. În cazuri excepționale, taurii din rasa Charolais pot atinge greutatea de 1650 kilograme.

rasa charolais doi_b

Rasa Charolais este rasa de carne numărul unu în Europa. Metabolismul performant al acestor vaci le permite valorificarea mai multor tipuri de furaje, de la paie, iarbă de pășune până la fân. În perioadele de criza, vaca din rasa Charolais își valorifică propriile rezerve corporale. Vaca Charolais are o rată de creștere foarte mare.
Vacile din rasa Charolais sunt folosite și-n încrucișările industriale, deoarece dispun de calități excelente, pe care le transmit mai departe urmașilor. Are nevoi energetice reduse, produce o carne de calitate superioară, dietetică și cu o concentrație mică de grăsime.
De altfel, carnea de vacă Charolais este cea mai cunoscută și apreciata în Franța, având un conținut de grăsime de 10%, în comparație cu 15-30 % la alte rase de vaci.

RASA MONTBÉLIARDE

rasa-montbeliarde_b

Rasa  Montbéliarde provine din zona dintre Elveția și Franța, Jura. Montbéliarde este o rasă de lapte și carne, care este ușor de păstrat în condiții elementare. Greutatea medie a unei vaci adulte Montbéliarde se află între 650 și 800 de kg, iar un taur cântărește între 1.000 și 1.200 kg. Ugerul unei Montbéliarde este de o calitate  excelentă. Ugerul crește în volum odată cu numărul de lactații.

Caracteristici:

animale robuste cu mușchi (pentru carne);
uger sanatos;
animale foarte fertile (intervalul dintre fătări mai scurt);
un procent favorabil de grăsimi / proteine.
Rata de creștere: 1200 grame pe zi, în medie,
Randamentul la sacrificare: tauri îngrășați 18 – 20 luni cântăresc 420 kg.

RASA BĂLȚATA ROMÂNEASCĂ

baltate-romanesti_b

Este caracterizată de o variabilitate mare prin prisma:

1. Variabilității rasei materne (Sura de stepa transilvaneana)

2. Variabilitatea rasei Simmental care a fost importată din 5 țări diferite

3. Schimbarea in timp a trăsăturilor și orientarea către producția de lapte și carne.

În general, rasa are urmatoarele caracteristici:

Înălțime: vaci133 cm, tauri 150 cm
Greutate: vaci 600 kg, tauri 900 kg
Circumferința trunchiului: vaci 186 cm , tauri 220 cm
Culoarea vacilor  este alb cu roșiatic, capul și partea de la genunchi până la copite fiind intotdeauna de culoare albă. Apariția unor zone pigmentate pe cap nu ar trebui considerate defecte, deoarece sunt trăsături moștenite de la rasa mamă (Sura de stepa transilvaneana).

Trunchiul vacii este trapezoidal sau dreptunghiular. Trunchiul este lung, larg la exemplarele foarte reușite. Cele mai întâlnite defecte ale ugerului sunt asimetria, mameloanele lungi și producția de lapte scăzută.

Membrele sunt puternice, drepte, musșhi bine dezvoltați. Pielea este de calitate bună, este groasă, densă și cântărește 35-44 kilograme.

Vacile din rasa Bălțată Românească au un temperament linisșit, sunt animale blânde. răbdătoare, înzestrate cu bune reflexe condiționate.

RASA ABERDEEN ANGUS

taur-aberdeen_b

Rasa originară din Scoția. De-a lungul anilor, Angus Aberdeen, nu numai că a devenit foarte populară în Marea Britanie, dar și în Statele Unite, Canada și Australia, pentru a deveni una dintre rasele de carne cele mai frecvente, dacă nu cea mai importantă.

Aberdeen Angus vacile nu au nici o problemă cu frigul. Rasa de origine scoțiană există în întreaga lume și este cea mai mare rasă din punct de vedere al populației. Angus Aberdeen este rasa de carne de vită dominantă în Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Noua Zeelandă și Argentina.

Înălțimea variază, 110 – 130 cm. Există două culori, negru și roșu. Negrul este culoarea cea mai comună. Culoarea alb de pe uger este permisă. Animalele prosperă bine pe o dietă frugală și sunt animale care pasc natural. Vitele Aberdeen Angus pot sta afară pe tot parcursul anului. Vacile sunt fertile de  la vârsta de 2 ani. Angus este un animal rezistent, care poate ajunge la o vârstă înaintată.

Rata de creștere: Datele arată că creșterea medie pe zi pentru vițeii cu vârsta de 0-8 luni este aproximativ 1150 de grame.
Randamentul la sacrificare: variază intre 60 – 62.5%.

RASA LIMOUSINE

rasa-limousine_b

Rasă pentru carne, având un bun echilibru între trăsături de carne de vită (creștere bună și o conformație bună) și calitățile materne. Caracteristica specială: a crea un produs finit la orice vârstă. Este folosit în rasă pură și metiși. Limousine este numită după regiunea de unde este originară, Limousin, situată la vest de Masivul Central din Franța. Se potrivește perfect climatului aspru al condițiilor sale de origine.

Greutatea de tauri adulți 1 000 până la 1 300 kg
Greutatea de vaci adulte: 650 până la 850 kg
înălțimea medie la greabăn de vaci adulte: 135 până la 145 cm

95% fatare ușor
Greutate la naștere : 40 kg de sex feminin / 42 kg, de sex masculin
Greutate 120 zile, femele 158 kg / 169 kg de sex masculin

Greutate la 210 zile : 250 kg / femele masculi 277 kg
Randamentul în carcasă: 57-62%
Greutatea în carcasă: – taur 15-18 luni: 375-420 kg – Vaca : 380 – 420 kg

RASA BLUE BELGIAN

rasa-blue-belgian_b

Blue Belgian este o rasă de bovine din Belgia. Numele alternativ pentru această rasă : Belgian Blue-White; Belgian White and Blue Pied; Belgian White Blue; Blue;  Blue Belgian. Fizicul ultra-muscular al lui Blue Belgian este numit „super-muscular”. Fenotipul super-muscular este o condiție ereditară care duce la creșterea numărului de fibre musculare (hiperplazie), în loc de mărimea normală a fibrelor musculare individuale (hipertrofie).
Blue Belgian este un animal de dimensiuni mari cu contur rotunjit și mușchi proeminenți. Spata, spatele, coapsa și pulpa au o musculatură bine dezvoltată. Partea din spate este dreaptă, pulpa este înclinată,  coada este proeminentă și pielea este fină. Are picioare subțiri dar puternice și se deplasează cu ușurință.

Culoarea poate varia de la alb, murg, negru sau o combinație între ele, culoarea roșie fiind prezentă în unele genotipuri. Rasa este cunoscută pentru temperamentul său liniștit.

Greutatea unui taur adult variază între 1100 și 1250 kg pentru o înălțime la greabăn de 1,45 m până la 1,50 m.

Nu este deloc rar să vezi animale de peste 1300 kg. Vacile pot ajunge la o greutate de la 850 la 900 kg și pot depăși 1,40 metri greabăn. Mușchii sunt o dezvoltare naturală pentru rasă. Nu se nasc cu musculatura extrema, dar incepe sa-si dezvolte acel muschi de la 4 la 6 saptamani. Belgian Blue Beef este renumit pentru mușchii săi impresionanți. Belgian Blue Beef depășește toate celelalte rase de carne de vită în randament carcasă (până la 80%). Atunci când este utilizat în programe de încrucișare a altor rase de lapte sau de carne de vită, crește randamentul carcasei de la 5 la 7% în comparație cu linia maternă.

Cercetarile au arătat că Belgian Blue posedă  o genă care suprimă productia de myostatin, o proteină care inhibă creșterea musculară după un anumit punct. Belgian Blue poartă două copii ale acestei gene; la încrucișare, o copie este de obicei transmisă și servește la creșterea greutății carcasei în urma unui program de încrucișare.

În consecință, carcasa albastră belgiană produce un randament ridicat de carne de vânzare, cu un procentaj de dezosare mai mare de 85%.

RASA SIMMENTAL

rasa-simmental_b

Greutate este de aproximativ 600-800 kg , dar sunt și tauri  care pot cântări o tonă.

– În ciuda dimensiunilor  medii, greutatea corporală este mare.

– Producția medie anuală de aproximativ 5.000 de litri lapte.

– Cantitatea de grăsime din lapte este în medie de 3,8% / l de lapte.

– Foarte prolifică rasă, având o capacitate de creștere foarte bună datorită perioadei lungi de fertilitate pe care o au.

– Temperamentul bovin : liniștit, blând, usor de crescut.

– Se adaptează bine la diferite condiții climatice.

– Randamentul la tăiere este de 60%.


Vizualizat: 3308 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

21 ianuarie 2021 - 21:11

SPRIJIN AGRICULTURĂ. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat astăzi, 21 ianuarie 2021, la Craiova că sunt fonduri disponibile pentru un program de sprijin în agricultură, axat pe combaterea deșertificării și pe împădurire.

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

21 ianuarie 2021 - 20:46

OFICIAL! Guvernul a stabilit miercuri, 20 ianuarie 2021, prin hotărârea de modificare a HG 1.031/2020, privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, că fermierii, lucrătorii din agricultură şi din industria alimentară de alimente esenţiale intră în etapa 2 a Campaniei de vaccinare împotriva Covid 19, care se desfășoară în prezent.

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

21 ianuarie 2021 - 18:50

O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII ROMÂNI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2021, că anul acesta va fi lansat un nou program de ajutor de minimis pentru fermierii români.

TURMĂ DE OI ÎNECATĂ! CIOBANUL DISPĂRUT!

TURMĂ DE OI ÎNECATĂ! CIOBANUL DISPĂRUT!

21 ianuarie 2021 - 17:47

DISPARIȚIE. O turmă de circa 70 de ovine a fost găsită înecată într-un pârâu din județul Olt. Ciobanul este căutat de Poliție. Familia de crescători de ovine pentru care lucra deține 500 de oi și 100 de capre.

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

21 ianuarie 2021 - 17:08

ANCHETA DNA. Procurorii DNA, prin Serviciul Teritorial Craiova, au trimis în judecată doi fermieri, după ce, timp de mai mulţi ani, aceştia au prezentat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură mai multe documente false, în urma cărora au obţinut subvenţii agricole. Actele ar fi fost falsificate de unul dintre fermieri.

SUBVENȚIE PENTRU ÎNFIINȚAREA CULTURILOR AGRICOLE DE PRIMĂVARĂ!

SUBVENȚIE PENTRU ÎNFIINȚAREA CULTURILOR AGRICOLE DE PRIMĂVARĂ!

21 ianuarie 2021 - 14:15

MESAJUL UNUI FERMIER PENTRU MINISTRUL AGRICULTURII! Claudia Elena Matei, fermier din județul Satu Mare, i-a scris ministrului agriculturii, Adrian Oros, un mesaj prin care îi solicită ca fermierii români să beneficieze de un ajutor financiar pentru înființarea culturilor agricole de primăvară.

DECIZIE CARE OBLIGĂ MAGAZINELE SĂ VÂNDĂ PRODUSE DE LA FERMIERI!

DECIZIE CARE OBLIGĂ MAGAZINELE SĂ VÂNDĂ PRODUSE DE LA FERMIERI!

21 ianuarie 2021 - 13:56

OBLIGATE SĂ VÂNDĂ PRODUSE LOCALE. Deputaţii cehi au adoptat miercuri un amendament care obligă magazinele cu o suprafaţă de pese 400 de metri pătraţi să vândă în principal produse alimentare locale, începând de anul viitor, în pofida criticilor formulate de mai multe state europene, transmite AFP, citată de Agerpres.

LISTA SUBVENȚIILOR APIA ANUNȚATE PENTRU ANUL 2021!

LISTA SUBVENȚIILOR APIA ANUNȚATE PENTRU ANUL 2021!

21 ianuarie 2021 - 11:06

SUBVENȚII APIA PENTRU ANUL 2021! Schemele de plăți directe pe care pot să le ceară anul acesta fermierii, crescătorii de animale, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost anunțate miercuri, 20 ianuarie 2021, de ministrul agriculturii, Adrian Oros. AGROINFO vă pune la dispoziție lista subvențiilor APIA, alcătuită pe baza declarației făcută de șeful MADR și conform regulamentului european în vigoare pentru anii de tranziție 2021-2022.

SPRIJIN PENTRU FERMIERII MICI!

SPRIJIN PENTRU FERMIERII MICI!

21 ianuarie 2021 - 09:09

BANI ÎN 2021 PENTRU FERMELE MICI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2021, că fermele mici vor beneficia anul acesta de sprijin financiar, Submăsura 6.3 - Dezvoltare ferme mici.

NOU! GHID APIA PLĂȚI BUNĂSTAREA ANIMALELOR!

NOU! GHID APIA PLĂȚI BUNĂSTAREA ANIMALELOR!

20 ianuarie 2021 - 20:57

PLĂȚI CRESCĂTORI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat astăzi, 20 ianuarie 2021, GHIDUL SOLICITANTULUI MĂSURA 14 –„BUNĂSTAREA ANIMALELOR” DIN CADRUL PROGRAMULUI NAȚIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ PNDR 2020 -PACHETUL A) – PLĂȚI ÎN FAVOAREA BUNĂSTĂRII PORCINELOR.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii