Cel mai recent raport al Comisiei Europene analizează producția de cereale din Uniunea Europeană, situațiile cu care se confruntă fermierii, crescătorii de animale, incertitudinile din agricultură.
Se preconizează că producția de cereale din UE în 2024/25 va crește la aproximativ 278,5 milioane de tone (+3% de la an la an), în principal datorită unor randamente mai bune. Condițiile umede au afectat producția de cereale în 2023/24 și au făcut uneori dificil accesul fermierilor la câmpurile lor pentru a semăna cereale de primăvară. În general, importurile de cereale din UE în 2023/24 (iulie 2023-iunie 2024) ar putea rămâne cu 17% mai mari decât media pe 5 ani.Cu toate acestea, logistica îmbunătățită a coridorului Mării Negre facilitează exporturile de cereale ucrainene pe piețele globale, cu mai puține cereale ucrainene care intră în UE.
Suprafața de cultivare și randamentele pentru soia și semințe de floarea-soarelui sunt în creștere în 2023/24. Producția de semințe oleaginoase și proteaginoase este preconizată să crească în 2024/25, determinată de o creștere a producției de soia, mazăre de câmp și fasole boabe.
Se confirmă revenirea producției de zahăr din UE la 15,6 milioane de tone. Prețul ridicat al zahărului din UE a limitat însă până în prezent redresarea consumului.
Culturi specializate
Se preconizează că producția de ulei de măsline din UE își va reveni ușor în 2023/24 (octombrie 2023-septembrie 2024), după o recoltă record scăzută anul trecut. Oferta redusă determină în continuare creșterea prețurilor. Acest lucru îi determină pe consumatori să se orienteze către alte uleiuri și grăsimi sau să reducă un aport global de uleiuri. Prin urmare, consumul UE ar putea atinge cel mai scăzut nivel istoric în 2023/24.
Producția de vin din Italia și Spania a scăzut semnificativ în 2023/24 (august 2023-iulie 2024) din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.