Caracteristici meteorologice. Perioada se va caracteriza printr-un regim termin al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, la nivelul întregii țări, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 5 grade C...16 grade C, abaterile termice pozitive fiind de 1 grade...5 grade C, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între 10 grade C....20 grade C, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 0...11 grade C, pe întreg teritoriul, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 7...16 grade C, favorabilă desfășurării proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate în epoca optimă.
Se întrevăd precipitații sub formă de ploi locale însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului în aproape toată țara.
Starea de vegetație a culturilor agricole
În majoritatea zonelor agricole, ritmurile biologice ale speciilor de toamnă (rapiță, orz și grâu) vor evolua pe ansamblu normal, iar în depresiuni, procesele de vegetație vor fi mai lente, îndeosebi în estul Transilvaniei. Starea de vegetație se va menține medie și bună pe suprafețele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, iar pe terenurile afectate de seceta pedologică din sud-estul, sudul și estul țării, uniformitatea și vigurozitatea plantelor va fi medie și slabă.
Sub aspect fenologic, orzul și grâul de toamnă vor parcurge germinarea și răsărirea (40-100%), precum și formarea frunzei a treia (10-100%), în special la culturile semănate în epoca optimă, iar la cele tardive (semănate după data de 20 octombrie) vor predomina fazele de germinare și începutul răsăririi (10-30%).
În Dobrogea, Muntenia și Transilvania, rapița semănată în perioada optimă se va afla la înfrunzire (9-12 frunze), iar în culturile înființate în afara epocii optime se vor continua răsărirea și formarea rozetei de frunze (40-100%).
Sfecla de zahăr din zonele depresionare se va recolta pe ultimele suprafețe agricole.
La speciile pomicole și viticole se vor înregistra predominant maturarea lemnului/coardelor, îngălbenirea și căderea fiziologică a frunzelor, în aproape toată țara.
Lucrările agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, fertilizări, recoltarea de pe ultimele suprafețe) se vor efectua pe ansamblu în condiții optime.