Adama
AGRICOVER

Prognoza agrometeorologică 28 Aprilie - 04 Mai 2021!

Publicat: 27 aprilie 2021 - 17:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, vremea normală sub aspect termic de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în aproape toate zonele agricole.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 5...14°C în prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile multianuale și 7...23°C spre sfârșitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 8...28°C, pe întreg teritoriul. Temperatura minimă a aerului va oscila între 1...17°C, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 10...23°C, favorabilă atât pentru parcurgerea primelor faze de vegetaţie (germinare, răsărire) la culturile semănate până în prezent, cât şi pentru continuarea însămânţărilor de primăvară.

Se întrevăd ploi locale sub formă de aversă în majoritatea regiunilor, dar și torențiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, iar izolat vor fi condiții de producere a grindinei. De asemenea, cantitățile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute, seceta pedologică fiind moderată, pe suprafețe agricole extinse din Moldova și Crișana, local în centrul, sudul și estul Transilvaniei, nordul și nord-vestul Banatului, centrul Dobrogei, izolat nord-estul
Munteniei.

flori-albe-primavara_b

În stratul 0-20 cm, în cultura de porumb, gradul de aprovizionare cu apă al solului se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toate zonele de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra local în vestul Crișanei, izolat nord-estul și nordul Moldovei, nord-vestul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice prognozate, procesele vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal pe majoritatea suprafeţelor şi ușor mai lent în depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei. Starea de vegetație a plantelor se va prezenta medie şi bună la speciile înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, precum şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol, uniformitatea și vigurozitatea va fi medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă, își vor definitiva faza de apariție a frunzei a treia (90-100%), continuându-se înfrăţirea și alungirea paiului (10-100%).

Rapiţa se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (10-19 frunze), alungirea tulpinii (10-80%), butonizare (10-60%) și înflorire.

Speciile de sâmburoase vor parcurge înflorirea, legarea rodului şi înfrunzirea, iar seminţoasele, înmugurirea, dezmugurirea și înflorirea.

În aproape toate podgoriile, la viţa-de-vie vor predomina fazele de „plâns” și înmugurire.

La sfecla de zahăr şi cartoful pentru consum se vor semnala germinarea, răsărirea şi încolţirea, extinzându-se totodată lucrările de semănat/plantat.

Culturile de prășitoare (floarea-soarelui şi porumb) înființate în epoca optimă se vor afla la germinare și răsărire, continuându-se lucrările de semănat. Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc) se vor desfăşura în bune condiţii.

Recomandări de specialitate:

• Efectuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr);
• Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă şi aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă.

*Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.

Vizualizat: 762 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

De 1 iunie, copiii au văzut cum arată vacile în ferma unui mare crescător de bovine!

De 1 iunie, copiii au văzut cum arată vacile în ferma unui mare crescător de bovine!

02 iunie 2023 - 14:00

Ferma crescătorului de bovine Marius Bîcu, din comuna Unirea, județul Alba, o fermă cu Omenie, creatoarea brandurilor De la Ferma și Pachet de acasă, și-a deschis ușile de 1 iunie pentru copii. Micuții au văzut cum arată vacile în realitate, măgărușii, găinile, iepurașii. Au fost încântați să alinte și să mângâie o vițică frumoasă foc și pe măgărușul Burdufel.

Protest cum nu ați mai văzut! Ce au făcut crescătorii de vaci nemulțumiți de prețul mic al laptelui!

Protest cum nu ați mai văzut! Ce au făcut crescătorii de vaci nemulțumiți de prețul mic al laptelui!

02 iunie 2023 - 11:57

Câțiva crescători de vaci au decis să protesteze într-un mod inedit față de prețurile prea mici pe care le primesc pentru produsele lor. Joi a fost ziua internațională a laptelui și, în orașul german Munchen, doi crescători s-au cufundat până la gât într-un bazin cu lapte.

Guvernul a tăiat din banii fermierilor!

Guvernul a tăiat din banii fermierilor!

01 iunie 2023 - 18:27

Guvernul României a aprobat miercuri, în ședință, Ordonanța de urgență pentru acordarea despăgubirilor de secetă fermierilor care au înregistrat pierderi. Însă Guvernul a tăiat substanțial din suma alocată inițial pentru plata acestor despăgubiri.

Șeful APIA ASTĂZI: Mai puțini fermieri anul acesta la plata subvențiilor APIA!

Șeful APIA ASTĂZI: Mai puțini fermieri anul acesta la plata subvențiilor APIA!

01 iunie 2023 - 17:50

Numărul cererilor unice de plată depuse anul acesta la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a scăzut cu 34.000, anunță astăzi directorul general APIA, Adrian Pintea, într-o informare pe Facebook.

Subvenții APIA virate ACUM în conturile crescătorilor de oi și capre!

Subvenții APIA virate ACUM în conturile crescătorilor de oi și capre!

01 iunie 2023 - 07:00

Crescătorilor de oi și/sau capre le-a fost virată în conturi, până acum, o sumă de peste 100 milioane euro reprezentând ajutoare naționale tranzitorii, ANT, subvenție de la bugetul de stat, și sprijin cuplat zootehnic, SCZ, subvenție europeană, aferente anului de cerere 2022, a anunțat directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Paul Eduard Kmen, la Expo-Conferința Meat&Milk.

Eliminată data limită de vânzare pe piață din Programul Tomata!

Eliminată data limită de vânzare pe piață din Programul Tomata!

01 iunie 2023 - 06:25

Trebuie eliminată data limită de vânzare pe piață. Faptul că fermierii sunt obligați să scoată la vânzare legumele într-un termen impus, adică până la 30 iunie, îi îndeamnă pe legumicultorii care nu au cinstea în sânge să forțeze coacerea roșiilor, avertizează senatorul PNL de Buzău Vlad Pufu.

Interdicție importuri produse agricole din Ucraina până la sfârșitul lui 2023!

Interdicție importuri produse agricole din Ucraina până la sfârșitul lui 2023!

01 iunie 2023 - 06:03

Ungaria solicită Comisiei Europene să prelungească restricțiile referitoare la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina în cele cinci state membre din Europa de Est, printre care și România, cel puțin până la finele lui 2023, a declarat secretarul de stat în Ministerul ungar al Agriculturii, Zsolt Feldman, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Ajutor 1.900 euro/gospodărie!

Ajutor 1.900 euro/gospodărie!

01 iunie 2023 - 05:46

Până la data de 26 iunie 2023, ora 23.59, se desfășoară a doua rundă de atragere de fonduri în cadrul Programului ”Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare” finanțat din PNRR, anunță Ministerul Mediului.

Asociația Păstorul Crișana: Berbec/țap cu vârsta de maxim 8 ani pentru subvenția APIA de 20 euro/animal!

Asociația Păstorul Crișana: Berbec/țap cu vârsta de maxim 8 ani pentru subvenția APIA de 20 euro/animal!

31 mai 2023 - 19:16

Asociația Păstorul Crișana Arad a crescătorilor de ovine anunță că a solicitat Ministerului Agriculturii, Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) și Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să clarifice condiția legată de vârsta berbecilor/țapilor cu certificate de origine folosiți în raportul un berbec la 35 femele ovine/caprine pentru încasarea sprijinului cuplat zootehnic, subvenția europeană cu un cuantum estimat la 20 euro/cap animal, pentru acest an.

Șeful adjunct APIA ACUM: Plăți făcute pentru fermele de vaci, oi/capre!

Șeful adjunct APIA ACUM: Plăți făcute pentru fermele de vaci, oi/capre!

31 mai 2023 - 12:34

Până la data de 29 mai 2023, pentru schemele de plată din sectorul zootehnic, din Fondul de Garantare Agricolă și Bugetul Național, APIA a autorizat la plată suma de 313,93 milioane euro, a anunțat directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Paul Eduard Kmen, la Expo-Conferința Meat&Milk.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Bogdan Vereş a adus Angusul aproape de perfecțiune

Bogdan Vereş a adus Angusul aproape de perfecțiune

Pe stabilimentul fostului IAS Gherla, chiar în locul în care a activat la un moment dat şi regretatul Mircea Ciurea, tânărul clujean Bogdan Vereş a pus bazele unei ferme de elită despre care am putea spune că este unicat în România. Împreună cu soţia sa, Adriana, acesta deţine în prezent un efectiv de 500 de capete de bovine Angus, cu tineret cu tot, şi lucrează 150 de hectare de teren arabil, pentru asigurarea furajelor. Pe lângă asta, exploatează şi 250 de hectare cu păşune. Căci, din primăvară şi până când vin zăpezile, animalele sunt ţinute pe pajiște.

Bogdan Vereş a adus Angusul aproape de perfecțiune Ionuț Georgescu: Cu Massey Ferguson tehnologia este la ea acasă! AGRARIA 2023, la ora bilantului

Bancul zilei

Blonda la volan

Blonda la volan
Un polițist oprește o blondă pentru viteză: Detalii