Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Prognoza agrometeorologică 20-26 septembrie 2022!

Publicat: 19 septembrie 2022 - 21:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina o vreme mai rece decât în mod normal, în aproape toată țara.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 6...17 grade Celsius, abaterile termice negative fiind de 1..4 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 10...22 grade C, în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 1...12 grade C la scara întregii țări, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 11...20 grade C, limite optime desfășurării fazelor de germinare, răsărire și înfrunzire la cultura de rapiță semănată în epoca optimă.

Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a țării.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole ale țării. În cea mai mare parte a Dobrogei, local în sudul, sud-vestul și izolat centrul Moldovei, nord-estul și sudul Munteniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică și izolat extremă.

Starea de vegetație a culturilor agricole

La culturile prășitoare și pomi-viticole se va semnala o evoluție normală a proceselor de maturare, în aproape toată țara.
Totodată, regimul hidrotermic din aer și sol va permite desfășurarea în bune condiții a lucrărilor de însămânțare la culturile de toamnă (rapiță, orz, grâu), precum și a fazelor de germinare, răsărire și formare a primei perechi de frunze la cele deja semănate, îndeosebi pe arealele agricole extinse din sud-stul teritoriului, unde se vor menține deficite de apă în sol, lucrările de pregătire a patului germinativ se vor efectua cu dificultate, iar procesele de răsărire și dezvoltare a primei perechi de frunze vor fi încetinite, îndeosebi la rapiță de toamnă.

La floarea soarelui se vor continua lucrările de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar în jumătatea de sud a țării va fi posibilă finalizarea acestora.

Hibrizii tardivi și semitardivi de porumb vor parcurge maturitatea în ceară (90-100%) și maturitatea deplină (50-100%) la nivelul întregului teritoriu agricol, iar la cei timpurii se vor extinde suprafețele agricole recoltate.

În centrul, vestul și estul țării, sfecla de zahăr va înregistra acumularea zahărului în rădăcină, uscarea frunzelor și maturitatea tehnologică, iar la cartof se va continua recoltarea.

La pomii fructiferi se vor înregistra fazele de maturare a rodului și coacere a lemnului, precum și recoltarea fructelor, în majoritatea plantațiilor.

Vița de vie se va afla l acumularea zaharurilor în boabe și coacerea acestora, totodată continuîndu-se lucrările de recoltare, atât la soiurile de maă, cât și la cele destinate vinificației.

Cultura de rapiță va parcurge germinarea, răsărirea și apariția primelor frunze (10-100%).

În zilele fără precipitații, lucrările agricole specifice (recoltare, transport și depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetal, alături, pregătirea patului germinativ, semănat, etc. se vor efectua în condiții bune.

recomandari septembrie_b

Vizualizat: 553 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor APROBAT ASTĂZI de Guvern!

Ajutor APROBAT ASTĂZI de Guvern!

29 noiembrie 2022 - 19:59

În ședinţa Guvernului din 29 noiembrie 2022 a fost aprobată Hotărârea privind modificarea art.8 din HG 147/2022 pentru aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control ale acesteia în anul 2022", anunță un comunicat MADR. 

Decizie MADR ACUM plăți directe fermieri, crescători animale!

Decizie MADR ACUM plăți directe fermieri, crescători animale!

29 noiembrie 2022 - 19:47

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis acum Agroinfo, că a decis ca un procent de 3%, în fiecare an, din plățile directe ale fermierilor, cuvenite acestora în perioada 2023-2027, să fie direcționat către un ajutor acordat fermierilor care au pierderi ca urmare a fenomenelor meteorologice nefavorabile. Această formă de sprijin este inclusă în Planul Național Strategic. 

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

29 noiembrie 2022 - 19:20

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru submăsura 19.1 „Sprijin pregătitor” din cadrul subprogramului tematic LEADER, finanțat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în vederea deschiderii sesiunii de finanțare în perioada următoare.

Comunicat APIA ACUM! Plată subvenții APIA decembrie 2022!

Comunicat APIA ACUM! Plată subvenții APIA decembrie 2022!

29 noiembrie 2022 - 14:01

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în cursul lunii decembrie 2022 se depun Cererile de acord pentru finanţare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2023, la centrele judeţene ale APIA pe raza cărora sunt situate exploatațiile agricole pentru care se solicită ajutorul de stat sau unde au fost depuse cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă.

Ajutorul de 73 euro/vacă! Când va ajunge la crescătorii de vaci!

Ajutorul de 73 euro/vacă! Când va ajunge la crescătorii de vaci!

29 noiembrie 2022 - 08:32

Crescătorii de vaci ne întreabă în fiecare zi ce se întâmplă cu ajutorul de 73 de euro/vacă promis de Ministerul Agriculturii, în condițiile în care crescătorii de animale au suferit pierderi din pricina războiului din Ucraina, dar și a pandemiei Covid.

Pe masa Guvernului ASTĂZI: Ajutor de minimis fermieri!

Pe masa Guvernului ASTĂZI: Ajutor de minimis fermieri!

29 noiembrie 2022 - 07:59

Guvernul României se întrunește astăzi, la ora 13:30, în ședința săptămânală. Conform comunicatului Executivului, pe lista actelor care urmează a fi supuse aprobării se află și proiectul de hotărâre de Guvern privind modificarea art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 147/2022 pentru aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi", precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control al acesteia în anul 2022.

Ajutor de secetă pe hectarul de pășune!

Ajutor de secetă pe hectarul de pășune!

28 noiembrie 2022 - 16:07

Crescătorii de animale care au protestat astăzi, 28 noiembrie 2022, la Satu Mare, într-un marș cu tractoarele pe străzile orașului cer un ajutor de secetă pe hectarul de pășune. Ei sunt nemulțumiți pentru că au fost excluși de la plata despăgubirilor de secetă. De asemenea, Ministerul Agriculturii, după ce a anunțat un ajutor de 73 euro/bovină, nu mai spune nimic despre un ajutor pentru crescătorii de vaci.

Șeful APIA ACUM: Subvenția APIA pe ha este un drept al celui care lucrează terenul!

Șeful APIA ACUM: Subvenția APIA pe ha este un drept al celui care lucrează terenul!

28 noiembrie 2022 - 10:05

Cine are dreptul să beneficieze de subvenția APIA pe hectar, proprietarul terenului sau fermierul care lucrează terenul? Este un subiect care stârnește vii dezbateri. Sunt proprietari de teren care încasează subvențiile APIA în timp ce terenul lor este lucrat de un fermier. Total incorect! Subvenția APIA este  dreptul celui care lucrează terenul, nu al celui care deține terenul.

ZERO cereri pentru ajutor stâne!

ZERO cereri pentru ajutor stâne!

28 noiembrie 2022 - 09:08

Conform listei afișată pe site-ul Agenției Naționale a Zonei Montane (ANZM), niciun crescător de animale nu solicită, până la această oră, ajutorul pentru înființarea stânelor în zona montană. Cuantumul ajutorului este de 300.000 de lei din care jumătate este acoperit de stat, iar cu jumătate trebuie să vină crescătorul de animale. Termenul limită depunere cereri/proiecte expiră mâine, 29 noiembrie 2022, la ora 21:59. 

URGENT! Ajutor de stat crescătorii de animale! Termen 29 noiembrie 2022!

URGENT! Ajutor de stat crescătorii de animale! Termen 29 noiembrie 2022!

28 noiembrie 2022 - 08:16

Termenul limită pentru solicitarea ajutorului de stat acordat crescătorilor de animale din zona montană este 29 noiembrie 2022, ora 21:59, anunță Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM). Au rămas doar două zile în care mai puteți depune proiecte pe site-ul ANZM pentru a obține aceste ajutoare.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Headerele OROS pentru recoltat porumb și floarea-soarelui

Headerele OROS pentru recoltat porumb și floarea-soarelui

Compania producătoare de headere OROS Linamar a venit cu artileria grea la INDAGRA 2022! În atenția vizitatorilor a fost headerul de recoltat porumb OROS Cornado pe 12 rânduri rabatabil cu tocător de tulpini pe fiecare secție și viteza de lucru de până la 15 km/h. Noutatea cu care s-au prezentat anul acesta la INDAGRA este hederul de floarea-soarelui SUNIN care are o distanță de 9 metri și recoltează independent de lățimea de semănat.

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Întâmplare...

Întâmplare...
Un tip vine acasă de la serviciu şi observă cu stupoare că în gura dobermanului său era iepuraşul vecinilor. Detalii