Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 12 - 18 Martie 2021!

Publicat: 12 martie 2021 - 10:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice. Vremea normală sub aspect termic de la începutul perioadei va intra treptat într-un proces de încălzire, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între -2...8°C în prima parte a intervalului, limite apropiate de mediile multianuale și -1...12°C în restul zilelor, mai ridicată cu  1...6°C comparativ cu normele climatologice, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 3...16°C, pe aproape întreg  teritoriul.  Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -7...7°C în toată țara, local  determinând producerea îngheţului la sol.

Sunt posibile precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și  ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului. În zonele de câmpie, vor fi condiţii de  producere a ceții, izolat, asociată cu burniță.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va  situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, pe întreg teritoriul agricol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă şi pomi-viticole vor evolua  lent, în cea mai mare parte a ţării. În zonele depresionare din estul Transilvaniei şi nordul  Moldovei, izolat se va putea înregistra stadiul de repaus biologic. Pe ansamblu, uniformitatea  și vigurozitatea culturilor va fi în continuare medie şi bună, îndeosebi la cele înfiinţate în  epoca optimă. În semănăturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie a plantelor se va  menţine medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire  (50-100%), iar la culturile tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia  (10-100%).

Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (8-12 frunze).

La pomii fructiferi se va semnala umflarea mugurilor de rod în cea mai mare parte a  plantaţiilor, cele mai avansate fiind speciile extratimpurii şi timpurii.

Viţa-de-vie îşi va continua repausul biologic, în aproape toate podgoriile.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului  germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima epocă, lucrări de întreţinere în  plantaţiile pomi-viticole) se vor desfăşura cu dificultate sau vor fi sistate temporar.

Recomandări de specialitate:

• Pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor din prima urgenţă (mazăre, lucernă, borceag, etc.), în special în zonele de câmpie;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la speciile de  toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Continuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi (tăieri, fertilizări, tratamente  fito-sanitare);
• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară.

*Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din  România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației  Naționale de Meteorologie.

 

Vizualizat: 861 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii