Adama
Agreena
AGRICOVER

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 07 – 13 Mai 2021!

Publicat: 06 mai 2021 - 16:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în  aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 7...22°C, în majoritatea regiunilor, limite apropiate de normele climatologice.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 13...28°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 0...15°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va înregistra valori cuprinse între 10...22°C, limite favorabile desfăşurării proceselor de germinare, răsărire și înfrunzire la culturile de primăvară semănate până în prezent.

Se prognozează ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi căderi de grindină, iar izolat, cantităţile de apă pot fi semnificative din punct de vedere agricol, îndeosebi în primele zile ale perioadei.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Seceta pedologică moderată și local puternică se va semnala pe suprafețe agricole extinse din Moldova și Crișana, local în centrul, sudul și estul Transilvaniei, nordul și nord-vestul Banatului, centrul Dobrogei, izolat nord-estul
Munteniei.

Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole.

Local în vestul Crișanei, nord-estul și nordul Moldovei, precum și în nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.

soare-grau_b

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile agrometeorologice menţionate vor fi în general optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare la toate culturile în cea mai mare parte a regiunilor, exceptând zonele depresionare nordice şi centrale, unde izolat, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua uşor mai lent,îndeosebi în zilele cele mai reci. De asemenea, pe fondul unei aprovizionări satisfăcătoare cu apă a solului, se va menţine o stare de vegetaţie bună la speciile înfiinţate în epoca optimă şi medie spre slabă la cele semănate tardiv, precum şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol.

Sub aspect fenologic, la orzul şi grâul de toamnă înfiinţate până în prezent se vor semnala fazele de alungire a paiului (10-100%), „burduf” şi înspicare (10-40%), la nivelul întregii ţări.

Rapiţa va parcurge alungirea tulpinii (80-100%), apariţia inflorescenţelor (30-100%) şi  înflorirea (10-70%), local fiind posibil începutul formării silicvelor (10-15%), cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie.

Speciile de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin şi prun) îşi vor continua legarea şi creşterea rodului, precum şi înfrunzirea, iar seminţoasele (măr, păr) fazele de înfrunzire,  înflorire şi începutul formării rodului, în majoritatea plantaţiilor. Viţa-de-vie se va afla predominant la dezmugurire şi înfrunzire, iar soiurile timpurii de masă la creşterea lăstarilor.

Din punct de vedere fenologic, floarea-soarelui va înregistra germinarea, răsărirea şi apariţia primei perechi de frunze (10-100%).

În toate regiunile agricole, porumbul va parcurge germinarea (40-100%), răsărirea (10-60%), precum şi izolat dezvoltarea primelor frunze (10-30%).

La sfecla de zahăr din principalele bazine specializate vor predomina germinarea şi răsărirea (10-80%).

Cartoful pentru consum se va afla la încolţire şi răsărire (10-70%), iar la soiurile  timpurii, se va semnala formarea lăstarilor.

În zilele fără precipitaţii, condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrărilor agricole de sezon (semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fitosanitare, praşile mecanice-manuale, etc).

Recomandări de specialitate:

• Definitivarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr);
• Verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii germinative;
• Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă;
• Fertilizări faziale la cerealierele de toamnă cu îngrăşăminte foliare pe bază de microelemente;
• Aplicarea de tratamente fitosanitare în plantaţiile pomi-viticole.

*Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.

Vizualizat: 1361 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

11 octombrie 2024 - 16:20

Crescătorii de ovine încasează avansul APIA săptămâna viitoare. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită un avans de 70% din sprijinul cuplat la ovine, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de oaie.

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

11 octombrie 2024 - 09:16

Ministerul Agriculturii a decis să transfere bani de la două dintre eco-scheme către plata pe înverzire, PD 04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil. Proiectul de Ordin MADR care stabilește acest transfer și cuantumurile pentru plata avansului APIA e publicat, în dezbatere, pe site-ul MADR. 

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

10 octombrie 2024 - 18:51

MADR este pregătit să demareze plata avansului pentru plățile directe începând cu data de 16 octombrie, în acest sens fiind publicat în transparență decizională pe site-ul instituției proiectul de Ordin pentru aprobarea în anul 2024 a realocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe finanțate din FEGA, din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

10 octombrie 2024 - 08:25

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, 9 octombrie, în fața Guvernului, un raport al plăților directe APIA pe hectar și cap animal, plăți compensatorii agro-mediu și climă, plăți AFIR și scheme de ajutor Ucraina acordate fermierilor și crescătorilor de animale în acest an.

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

10 octombrie 2024 - 07:15

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, la ședința de Guvern, o informare despre plățile directe APIA, dar și plățile virate fermierilor, crescătorilor de animale de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în cadrul intervențiilor lansate din Planul Național Strategic 2023-2027.

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

10 octombrie 2024 - 06:54

De la începutul anului și până la data de 30 septembrie 2024, agricultura României a beneficiat în total de peste 5 miliarde de euro. Asta înseamnă 25 de miliarde de lei pentru măsuri de sprijin acordate fermierilor, pentru susținerea agriculturilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de susținere a investițiilor în agricultură, irigații și combaterea fenomenelor periculoase, a spus ministrul agriculturii Florin Barbu, miercuri, 9 octombrie, la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul Barbu ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu zootehnie și vegetal!

Ministrul Barbu ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu zootehnie și vegetal!

10 octombrie 2024 - 06:27

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, ținută la Palatul Victoria, că măsurile de sprijin acordate fermierilor, crescătorilor de animale de la bugetul de stat, de la începutul anului și până acum, însumează 1,91 miliarde de euro, în această sumă este inclusă și plata ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnie.

Guvern ASTĂZI: Amânarea datoriilor fermierilor!

Guvern ASTĂZI: Amânarea datoriilor fermierilor!

09 octombrie 2024 - 19:19

Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

ASTĂZI Guvern! Subvenția de 200 euro/ha intră la plată!

ASTĂZI Guvern! Subvenția de 200 euro/ha intră la plată!

09 octombrie 2024 - 15:27

Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 - august 2024.

Ordin MADR: Transfer sume ajutoare pentru apicultori!

Ordin MADR: Transfer sume ajutoare pentru apicultori!

09 octombrie 2024 - 13:00

Un proiect de Ordin al Ministerului Agriculturii, publicat în dezbatere, pe site-ul ministerului transferă sume de la o schemă de ajutor pentru apicultori la alta, cu scopul de a nu se pierde fondurile europene din cadrul Programului apicol.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MEWI / importanţa investiţiilor în agricultură

MEWI / importanţa investiţiilor în agricultură

Indiferent de conjunctură, fermierii se gândesc la modernizare, iar investiţiile sunt cele care cresc potenţialul oricărei ferme şi afaceri în agricultură. Interviu cu Leontin Coca, director vânzări Mewi, în standul de la Agraria 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Detectiv particular...

Detectiv particular...
Un bilet de pe uşa unui renumit detectiv particular: Detalii