Producătorii de porumb pe terenuri irigate au profit şi de 5.000 euro/hectar, în schimb fermierii afectaţi de secetă intră în faliment, scrie Ziarul Financiar.
Ziarul Financiar a calculat venituri și cheltuieli pentru un hectar de teren cultivat cu porumb și irigat:
Arendă: 300 euro
Cheltuiala de la semănat până la recoltat 1.400 euro/ha
Costul cu irigarea terenului 100 euro/ha
Total cheltuieli: 1.800 euro/ha
Venituri din vânzarea unei producții de 18-20 tone: 6.500 euro
Subvenție: 100-150 euro/ha
Total venituri: 6.800 euro/ha
Profit; 5.000 euro/ha
România a însămânţat în anul agricol 2022 o suprafaţă de 5,4 milioane de hectare cu cereale, ceea ce reprezintă peste jumătate din suprafaţa totală arabilă. Din spusele fermierilor, cu toată situaţia foarte grea pentru proprietarii de terenuri afectaţi de secetă, ca urmare a preţurilor ridicate, anul acesta s-au făcut bani din agricultura vegetală - cultivarea cerealelor, mai ales pentru cei cu terenuri irigate.
Astfel, pentru un hectar cultivat cu porumb, irigat prin picurare, unde producţia se ridică la 20 t/ha, profitul poate ajunge la 25.000 de lei (5.000 euro). Porumbul se vinde acum cu 340 euro/tonă şi un fermier poate avea venituri de 6.800 euro/ hectar. Cheltuielile, cu toată creşterea preţului la îngrășăminte nu sar de 1.800 euro.
„Producţia medie pentru porumbul de consum este între 13 tone/hectar şi 20 tone/ hectar, pentru câţiva fermieri“, a afirmat Gabriel Stanciu, preşedintele Cooperativei Agricole Braicoop, care reuneşte 54 de fermieri din Brăila, ce cultivă 13.500 de hectare.
Astfel, în cazul cooperativei, veniturile pentru fermierii care au irigat a fost de 22.000-32.000 lei/hectar (4.500 şi 6.500 euro/hectar).
Pentru un hectar de teren cultivat cu porumb, neirigat, cu o producţie medie de 5-6 tone/hectar, un fermier ajunge la un venit de 2.000 euro, din care rămâne cu un profit de circa 600 euro/ hectar, după ce scade cheltuielile. Preţul porumbului era de 340 euro/tonă ieri (duminică n.r.) pe bursa Euronext de la Paris.
„Tot procesul, de la înfiinţarea unei culturi până la recoltare, variază între 1.000 şi 1.400 de euro/hectar, fără irigaţii. Variaţia de 400 de euro e în funcţie de ce tehnologie aplică fermierul, ce investiţii a făcut. La grâu şi la porumb, producţia medie este 5-6 tone/hectar“, explică Teofil Dascălu, CEO al Frizon Group, care produce cereale în judeţul Vrancea pe o suprafaţă de peste 4.000 de hectare. Anul acesta este unul particular, deoarece seceta a afectat profund judeţele Vrancea, Galaţi şi Buzău, astfel că Dascălu a avut culturile afectate aproape în totalitate.
sursa: Ziarul Financiar