ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Prinși de ANZ că fac ameliorare în rasă pură cu berbec Suffolk în turma de Țurcană!

Publicat: 18 mai 2021 - 10:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Discuții aprinse luni seara, la Agro TV, între oierul Nicolae Cioranu, Arad, președintele Asociației Păstorul Crișana, și șeful Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing.Vaida Bela. Șeful ANZ a dezvăluit că a găsit, la un control, o fermă de oi din Arad care face ameliorare în rasa pură Țurcană cu berbec din rasa Suffolk. Oierul respectiv este membru în Asociația Păstorul Crișana, înscris în programul de ameliorare derulat de această asociație care deține registrul genelogic la Țurcană.

UPDATE 18 mai 2021. Directorul general ANZ, ing. Vaida Bela, a contactat astăzi AGROINFO pentru a clarifica afirmațiile pe care domnia-sa le-a făcut luni seara la Agro TV, emisiune transmisă deja și înregistrată. "Precizez că fermierul despre care am afirmat că a fost găsit cu berbec Suffolk în turma de Țurcană nu face parte din Asociația Crescătorilor de Ovine Păstorul Crișana, așa cum greșit am afirmat luni seara la Agro TV. Între timp, am verificat informațiile și mi-am dat seama că am greșit. Oierul respectiv este într-un program de ameliorare, dar al altei asociații de crescători de ovine, nu voi dezvălui numele acestei asociații. Îi cer public scuze președintelui Asociației Crescătorilor de Ovine Păstorul Crișana, Nicolae Cioranu", a precizat șeful ANZ, pentru AGROINFO.

"Un animal se scrie în secțiunea principală a registrului genealogic ca rasă pură dacă are părinții și bunicii înscriși în secțiunea principală, nu altă variantă, și aparțin aceleiași rase. Noi avem situații și am găsit în România, unde discutăm de program de ameliorare, berbeci cu certificat de origine și folosiți altă rasă decât rasa crescătorului. De exemplu, în Arad, am găsit, nu vreau să dau numele fermierului, avea Suffolk în turmă de Țurcană. Păi și mai discutăm de rasă pură?! Sigur, Suffolk avea certificat de origine de secțiune principală. Deci, berbecul a fost de rasă pură sau e de rasă pură, dar să folosești peste Țurcană, ce rezultă de acolo?!" A dezvăluit directorul general ANZ, luni seara, la Agro TV.

berbeci-hateg_b

Prezent la discuții, crescătorul de ovine Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Păstorul Crișana, Arad, l-a întrebat surprins pe șeful ANZ dacă oierul respectiv este înscris cu oile într-un program de ameliorare.

"Acest caz face parte dintr-un program de ameliorare, domnule director general?!" L-a întrebat mirat oierul Nicolae Cioranu pe șeful ANZ. Oierul a continuat cu găsirea unei explicații pentru ameliorarea în rasă pură Țurcană cu berbec Suffolk. Sau face parte din acel sprijin cuplat în care fermierul face ce vrea cu animalele lui și din contră, eu v-aș contrazice total aici, pentru că asta s-a și dorit ca pe Țurcană, o rasă curată, prin sprijinul cuplat zootehnic (subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de ovină n.r.), un fermier să poată să vină să metiseze ca acei metiși să aibă, să obțină o calitate a carcasei, o greutate mai mare a exemplarului. Dacă dumneavoastră spuneți că există așa ceva în ameliorarea din România este o mare problemă, dar eu nu cred, numai dacă dumneavoastră ne dați cu nume, cu tot. Repet, nu cred că există în România, într-un program de ameliorare, să monteze Țurcană cu berbec rasa Suffolk și să dea produși de rasă curată", i-a spus Cioranu șefului ANZ.

Răspunsul șefului ANZ l-a lovit în plin pe președintele Asociației Păstorul Crișana. Oierul care face ameliorare în rasa pură Țurcană cu berbec Suffolk e chiar din asociația condusă de Nicolae Cioranu, înscris chiar în programul de amelorare derulat de asociație, a spus șeful ANZ.

"A fost un control efectuat în baza unei sesizări, este în asociația dumneavoastră, este în COP (control oficial al performanțelor n.r.) la dumneavoastră. Sunt 4 exploatații în aceeași gospodărie, Olteanu îl cheamă pe fermier", i-a precizat șeful ANZ crescătorului de oi Nicolae Cioranu.

Vizualizat: 4370 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier!

12 august 2022 - 20:34

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat lista fermierilor care au solicitat finanțare pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020). Acest Raport de selecție lunar, publicat pe pagina de internet a AFIR în data de 12.08.2022, conține lista cererilor de finanțare depuse online în perioada 27 octombrie – 26 noiembrie 2021 (respectiv, etapa a treia din sesiunea 2021 a submăsurii 6.3).

VIDEO!Elicopterele Armatei transportă apă pentru animalele din ferme!

VIDEO!Elicopterele Armatei transportă apă pentru animalele din ferme!

12 august 2022 - 07:46

Elicopterele din dotarea forţelor armate elveţiene au fost mobilizate pentru a transporta apă pentru mii de animale însetate care suferă de pe urma temperaturilor ridicate înregistrate în ţara pajiştilor alpine, transmite Reuters.

I-au dispărut 11 bovine de pe pășune!

I-au dispărut 11 bovine de pe pășune!

11 august 2022 - 19:58

Un crescător de bovine din județul Argeș spune că a rămas fără 11 bovine, paguba fiind calculată la circa 80.000 de lei. Animalele erau într-un țarc, pe pășune, supravegheate de un cioban. Crescătorul a anunțat Poliția.

Plan Național Strategic: Noua dată de referință subvenții APIA bovine!

Plan Național Strategic: Noua dată de referință subvenții APIA bovine!

11 august 2022 - 10:42

Odată cu noua Politică Agricolă Comună 2023-2027, se schimbă data de referință sau data istorică pentru ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, acordate crescătorilor de bovine. Anul de referință va fi 2018. Deci, de la anul, nu mai este valabilă actuala dată de referință, 31 ianuarie 2013.

VIDEO! Crescătorie clandestină de porci!

VIDEO! Crescătorie clandestină de porci!

11 august 2022 - 09:49

Porci neidentificați, fără crotalii, ascunși în hala unei ferme pe care era pus lacătul. Proprietarul fermei a găsit porcii când a vrut să dea în chirie hala.

Interveniți de urgență pentru a salva fermierii români!

Interveniți de urgență pentru a salva fermierii români!

11 august 2022 - 08:24

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Ministerului Agriculturii să intervină de urgență pentru a salva fermierii români. FACIAS a transmis un comunicat media. 

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

10 august 2022 - 20:36

La inițiativa ministrului Petre Daea, o echipă formată din specialiști ai MADR și ai ASAS, coordonată de secretarul de stat Dragoș-Costin Telehuz, a elaborat un Ghid de bune practici agricole privind efectele generate de schimbările climatice, anunță astăzi Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

10 august 2022 - 17:13

Guvernul a aprobat astăzi, 10 august 2022, Hotărârea privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 pentru anul şcolar 2022-2023.

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

10 august 2022 - 16:50

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit de la alte 10 județe deconturi în vederea efectuării plăților pentru beneficiarii Programului Tomata. Față de săptămâna trecută, numărul cererilor transmise pentru decontare a crescut considerabil, astfel că, s-au primit cereri pentru 4.388 de beneficiari, în valoare de 66.256.920 milioane lei.

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

10 august 2022 - 16:29

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, 10 august 2022, că a început plățile pentru beneficiarii micrograntului de 5.000 euro/fermier. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării”

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării”

FlexiTech Agro, fertilizare integrată: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” - Mihaela Radu, director de marketing Naturevo

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii