Primăria comunei Gura Foii, județul Dâmbovița, este în negocieri pentru concesionarea unei suprafețe de 50 ha de pășune pentru construirea unei centrale fotovoltaice. Comuna are 130 ha de pășune și-n localitate mai sunt 10 crescători de animale. Crescătorii se opun acestei decizii a primăriei.
Primarul comunei spune că l-a rezervat celor 10 crescători, în total, 12 ha de pășune și că această suprafață este suficientă chiar și pentru efectivul viitor de animale al comunei. În prezent, în comună, ar mai fi doar 17 vaci.
"De aproape jumătate de an suntem în discuții cu mai mulți investitori privind înființarea unei centrale fotovoltaice de 50 Megawați, o investiție de 50 milioane de euro pe teritoriul comunei noastre. Un proiect enorm pentru o comunitate mică, așa cum este Gura Foii, proiect care ar aduce enorme beneficii comunității locale. Pentru aceasta, noi, comunitatea trebuie să concesionăm o suprafață de 50 ha de pășune dintr-un total de 130 ha, suprafață care la acest moment a devenit neproductivă, neavând suficiente animale la nivel de comună.
Beneficiile comunității locale sunt: taxa de autorizație 500.000 euro, chiria anuală de 50.000 euro, energie electrică gratuită pentru toate instituțiile publice din localitate, primărie, dispensar, școală, grădiniță, iluminat public, adică încă cel puțin 30.000 euro anual, în următorii 25 de ani. Acești bani ne vor ajuta pe viitor să ne dezvoltăm, să facem proiecte, să terminăm proiectele începute, să cumpărăm utilaje, microbuz școlar, etc. Toate din banii proprii, într-o comună cu un buget anual de 60.000 euro. Sincer, eu m-am bucurat enorm să avem această oportunitate.
Bineînțeles că au apărut și cârcotașii, cei 10 crescători de animale, care nu înțeleg evoluția localității, nu vor să vadă beneficiile pentru cei 2200 de cetățeni și se gândesc doar la beneficiile personale. Bineînțeles că am ascultat și doleanța lor și le-am rezervat 7 ha de pășune la Catanele și 5 ha de pășune la Gura Foii, suprafețe ultra suficiente pentru efectivul actual și viitor de animale, însă au hotărât, cum era de așteptat, să se victimizeze, că vor muri de foame, că au copii de crescut. Și acum, vă întreb pe voi, cetățenii comunei, este corect să suferim noi, întreaga comunitate, pentru 10 oameni?" A declarat primarul comunei, Radu Nicolae Georgescu, citat de Gazeta de Dâmbovița.
Ce spune legea cu privire la schimbarea destinației pășunilor?
Legea fondului funciar nr.18/1991 a fost modificată anul acesta, în iunie, în sensul reglementării unor aspecte referitoare la folosirea terenurilor agricole având o suprafaţă mai mare de 10 hectare în scopul amplasării unor parcuri fotovoltaice.
Potrivit legii, pe terenurile agricole de clasa III-a, a IV-a şi a V-a de calitate, având categoria de folosinţă arabil, păşune, vii şi livezi, precum şi pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătăţiri funciare, situate în extravilan, în baza autorizaţiei de construire şi a aprobării scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol, pot fi amplasate următoarele obiective de investiţie specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile: capacităţi de producţie a energiei solare, energiei eoliene, energiei din biomasă, biolichide şi biogaz, unităţi de stocare a electricităţii, staţii de transformare sau alte sisteme similare care se pot amplasa pe terenurile agricole situate în extravilan, în suprafaţă de maximum 50 ha. Aceste investiţii se pot aplica, prin excepţie, şi pe terenurile agricole, având clasa de calitate I şi II.
Pajiştile se folosesc pentru păşunatul animalelor şi producerea de furaje. Se interzice scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiştilor din extravilanul localităţilor. Prin excepţie de la aceste prevederi, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiştilor situate în extravilan se poate face cu avizul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru: înfiinţarea de noi capacităţi de producere a energiei regenerabile, în condiţiile legii, care să nu afecteze buna exploatare a pajiştilor; suprafaţa ocupată cu pajişti permanente, se poate utiliza în sistem dual atât pentru păşunatul animalelor şi producerea de furaje, cât şi pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile.