Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Prețul grâului și al porumbului acoperă cu greu costurile fermierilor!

Publicat: 03 ianuarie 2023 - 20:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Chiar dacă prețurile de vânzare în portul Constanța la produsele agricole au crescut în 2022 (400 euro la grâu și 330 la porumb în luna iunie), în prezent suntem la valori care care acoperă cu greu costurile de producție pentru fermieri (grâu ~280 eur/tona; porumb ~270 eur/tona), potrivit datelor Asociației Producătorilor de Porumb din România.

Costurile de producție pentru fermierii din România au fost mult mai ridicate în anul 2022 în contextul creșterii prețurilor atât la fertilizanți cât și la celelalte tipuri de inputuri agricole. Cantitățile de porumb și grâu care au intrat în România din Ucraina au determinat blocaje logistice care au pus presiune pe costul de transport și depozitare la fermierii din țara noastră. Seceta și limitările în ceea ce privește suprafața irigată totală au contribuit la creșterea presiunii pe fermierii cultivatori de cereale și oleaginoase din Romania în 2022, este de părere Alina Crețu, director executiv Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR).

Aceasta spune că, din păcate, o parte din producția de cereale a Ucrainei nu a reușit să ajungă în țările care au mare deficit și au rămas în Romania, parțial prin culoarele de tranzit. Aceste cantități au dus la perturbarea pieței și au contribuit la dezechilibre majore într-un an agricol care a fost oricum unul extrem de greu.

„Ucraina este primul exportator de ulei de floarea soarelui, al 2-lea exportator de rapiță, al treilea exportator de nuci și miere, al 4-lea exportator de porumb, orz și sorg, al 5-lea exportator de grâu – la nivel mondial. Egiptul importă 23% din grâu din Ucraina și 61% din Rusia, Tunisia peste 40% și Liban 51%. Europa trebuie, în acest context al războiului, să producă mai mult pentru a se evita o criză alimentară globală. Țara are 42 de milioane de ha de suprafață agricolă, din care aproximativ 35 de milioane de teren arabil, adica o treime din suprafața cultivabilă a UE! Peste 5,5 milioane hectare se cultivă anual cu porumb in Ucraina, iar în 2022 s-au cultivat doar 3,8 milioane hectare din cauza războiului. Producția obținută anual este aproximativ 40 milioane tone cu estimări în scădere la 30-32 milioane pentru 2023. Din păcate o parte din producția de cereale a Ucrainei nu a reușit să ajungă în țările care au mare deficit și au rămas în Romania, parțial prin culoarele de tranzit. Aceste cantități au dus la perturbarea pieței și au contribuit la dezechilibre majore într-un an agricol care a fost oricum unul extrem de greu”, a declarat Alina Crețu, citată de economedia.ro

Vizualizat: 1215 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

20 septembrie 2023 - 14:45

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a spus marți, în exclusivitate la „Interviurile Digi24.ro”, că are în vedere un proiect de înființare a unor stații de producere a biogazului în cadrul fermelor românești de creșetere a bovinelor, pentru a fi folosit la sere în care să se producă legume pe tot parcursul anului.

Document Guvern taxe și impozite! Impozit special pe case și mașini!

Document Guvern taxe și impozite! Impozit special pe case și mașini!

20 septembrie 2023 - 13:47

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament.

Trei familii de crescători au făcut o cooperativă și acum deschid o făbricuță de lapte!

Trei familii de crescători au făcut o cooperativă și acum deschid o făbricuță de lapte!

20 septembrie 2023 - 07:15

Trei familii de crescători de animale din comuna Zagra, Bistriția Năsăud, s-au asociat și au făcut Cooperativa Agricolă Haiducii Țibleșului, cu sediul în satul Suplai. Acum cooperativa a investește 3,66 milioane lei într-un centru de prelucrare a laptelui, urmând să scoată pe piață lapte pentru consum, caș și cascaval sub brand propriu.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Dilemă

- Cum îl cheamă pe taică-tău? Detalii