PREȚ DE 1.690 LEI PE TONĂ. Sezonul acesta, deja atât de complicat, vine și cu surprize plăcute! Mai exact, cine va avea floarea soarelui de vânzare, are șansa unui preț foarte bun la comercializare! Zilele acestea, prețul pentru floarea soarelui, în regim CPT Constanța (deci livrat la Constanța) a fost 1.690 LEI/t (410$/t). Este un preț foarte bun, un vârf chiar pentru ultimii ani, anunță un comunicat AgroGo, Bursa online de cereale, transmis pentru AGROINFO.
Partea și mai bună este că avem parte de acest preț competitiv chiar în perioada de recoltare! Acest lucru sfidează oarecum tiparele clasice, de preț mai mic în perioada recoltării, aducând astfel un avantaj mare fermierilor care nu au spații de stocare sau nu doresc să mai înmagazineze producția, ci să o livreze direct la recoltare. Și anul trecut am avut un preț în creștere, însă creșterea semnificativă a fost după ce s-a încheiat treieratul.
De ce avem parte de un preț așa de bun? Am fi tentați să credem că e doar seceta din România cauza, însă nu e... Dacă ne uităm la prețul principalelor produse care sunt în competiție cu floarea soarelui și cu derivatele ei, mai concret uleiul de palmier (palm oil) și soia, vedem și aici o creștere constantă a prețului în ultimele luni și prețuri mai bune decât în aceeași perioadă a anului trecut (în special la soia).
Astfel, prețul florii soarelui nu e dictat doar de vremea din România, ci mai ales de ce se întâmple pe bursele din Chicago (soia) și Kuala Lampur (în cazul uleiului de palmier). Pentru că nu avem nicio bursă relevantă unde să se tranzacționeze floarea soarelui (așa cum avem în cazul rapiței), o să rămânem cu ochii pe aceste produse conexe (uleiul de palmier și soia) și o elaborăm o analiză mai detaliată în legătură cu ce se întâmplă pe aceste piețe și influențele asupra prețului florii soarelui.
Momentan, nu se văd modificări majore la prețurile futures cu date de livrare mai îndepărtate, la niciunul din aceste produse.
Închei prin a repeta faptul că avem parte de un sezon cu prețuri ieșite din tipar la floarea soarelui, cu preț mare în perioada de recoltare, lucru cât se poate de favorabil pentru fermieri, care au șansa să-și mai reducă astfel pierderile cauzate de scăderea producției (în urma secetei din acest an)!
Sunăm și noi clopoțelul pentru începerea sesiunii de tranzacționare la floarea soarelui în bursa online AgroGo, spune Vasile Topac, cofondator AgroGo.